Egedal Raadhus + Sundhedscenter, Danish Town Hall + Health Centre

Egedal Town Hall, Zealand Health Centre Building, Architect, Image, Danish Design

Egedal Raadhus + Sundhedscenter

: Danish Town Hall + Health Centre, Sjælland, Danmark – design by Henning Larsen Architects

25 Aug 2012

Egedal Town Hall and Health Centre Building

New Town Hall devoted to health

Design: Henning Larsen Architects

Henning Larsen Architects and a group consisting of turnkey contractor Züblin, landscape architect SLA and consulting engineers Henrik Larsen and Jørgen Nielsen have won the competition for Egedal Town Hall and Health Centre. The building of 18,000 m2 in Egedal, North Zealand, will be the centre of the new, merged Egedal Municipality.

Egedal Raadhus
picture from architects

Egedal Town Hall and Health Centre will be one of the first buildings in the new planned urban area around Egedal Station. The Town Hall and Health Centre form part of the same entity. The Health Centre comprises training facilities for children and adults as well as rehabilitation facilities.

”The citizens of Egedal can look forward to improved and more consistent service in two years with the completion of the entirely new and highly energy-efficient Town Hall and Health Centre”, says Mayor Willy Eliasen. The mayor and municipal council decided by unanimous vote that there was a clear winner of the competition.

The various activities of the building sprout up around the central square that leads through the large atrium. The town council hall, which is situated on the ground floor, can be opened up towards the central square – in connection with exhibitions, concerts or other special events.

Egedal Town Hall Egedal Town Hall and Health Centre Egedal Town Hall Building
pictures from architects

In their statement, the jury emphasises Henning Larsen Architects’ proposal for “introducing a significant quality level for the future buildings in the town of Egedal”. And further: “The jury considers the daylight to be used in an effective way in the proposal. In particular, the design of the skylight in the atrium effectively lets the daylight flow into and around the building, without unnecessary solar energy impacting the indoor climate in warm periods.”

”In the project, we have worked with the Municpality’s vision for the new Town Hall – where care and service for the citizens and good working conditions for the employees have been essential focus areas. This contributes to ensuring a positive development of Egedal”, says CEO Mette Kynne Frandsen, Henning Larsen Architects. “We have designed an open and welcoming building with attractive outdoor spaces, the square in front of the Town Hall and the Town Hall garden.”

The Town Hall forms an important element in the development of the new urban district in Egedal. Therefore, the building is designed to stand out with a distinctive character in all development phases. Egedal Town Hall and Health Centre meets the requirements for low-energy class 2020 according to Danish building regulations and is expected to be inaugurated in the end of 2014.

Henning Larsen Architects has also designed Viborg Town Hall, which was inaugurated in 2011. Viborg Town Hall is Denmark’s first sustainable town hall.

Egedal Raadhus + Sundhedscenter – Building Information

Title: Egedal Town Hall and Health Centre
Location: Egedal, Denmark
Client: Egedal Municipality
Architect: Henning Larsen Architects
Landscape architect: SLA
Consulting engineers: Henrik Larsen Rådgivende Ingeniørfirma and Jørgen Nielsen Rådgivende Ingeniører
Contractor: Züblin
Gross floor area: 18,000 m2
Construction period: 2012-14
Type of assignment: Turnkey contract, 1 st prize in invited competition

Team from Henning Larsen Architects: Troels Troelsen, Maria Sommer, Mette Kynne Frandse, Peer Teglgaard Jeppesen, Mette Lorentzen, Mads Reinau, Christian Schjøll, Jakob Strømann-Andersen, Erik HolmHansson, Ina Borup Nørlev, Ingela Larsson, Martin Stenberg and Andrea Hoepfner.

Description

Egedal Town Hall and Health Centre will be the uniting centre of the new Municipality of Egedal north of Copenhagen. Egedal Town Hall and Health Centre will be one of the first buildings in the new planned urban area around Egedal Station. It will thus spearhead the development of the new district.

The Town Hall and Health Centre form part of the same entity. The Health Centre is designed as a village with courtyards and green, internal walkways connecting to the central square of the building. Thus, the Health Centre will become an active part of the Town Hall, while at the same time offering citizens the opportunity to use the area outside town hall opening hours. The roof of the Health Centre is shaped as a large roof garden with green recreational spaces.

The Health Centre comprises training facilities for children and adults as well as rehabilitation facilities.

The Town Hall is designed to constitute the architectural framework for a central square – a public, interior passage for citizens. The Town Hall floats as a monolith of slate above a heavy base. The facade is modeled in two layers, creating a contrasting sense of heaviness and transparency. The various activities of the building sprout up around the central square that leads through the large atrium. The town council hall is situated on the ground floor and can be opened up towards the central square – in connection with exhibitions, concerts or other special events.

Flexibility and variability are keywords in the design of Egedal Town Hall and Health Centre. The building consolidates the previous administration departments and an entirely new health centre under the same roof. The different building sections can be separated or united as needed, making room for new, spatial opportunities to develop. The Town Hall forms an important element in the development of the new urban district in Egedal. Therefore, the building is designed to stand out with a distinctive character in all development phases.

Sustainability

The sustainable vision for Egedal Town Hall and Health Centre has been to create a healthy, inspiring environment for both employees and visitors. The users should feel comfortable in all parts of the building through good, natural daylight conditions and use of healthy indoor ecolabelled materials.

During the design process, detailed daylight simulations have been carried out with a view to place the different functions most optimally in relation to the sun and daylight. This means that all fixed workstations are provided with ample daylight, which is important for the users’ experience of the indoor climate.

The building geometry, flexibility and use of daylight reduce the energy consumption without use of technology. This strategy results in a building with an energy consumption that meets the requirements for low-energy class 2015 according to Danish building regulations. With a 100 m2 solar cell system, the total energy consumption is reduced to 24.3 kWh/m2/year, which makes the building meet the energy requirements for low-energy class 2020. Egedal Town Hall and Health Centre will thus become a sustainable showpiece in public building.

Egedal Town Hall and Health Centre Competition

A total of five teams participated in the competition. The participants included Dissing+Weitling in collaboration with NCC and Aarstiderne Architects in collaboration with Myhlenberg.

All teams were evaluated on the basis of three parameters: architectural quality and functionality, construction cost as well as constructional quality. Henning Larsen Architects’ team won with the highest score for all criteria.

Extract from the citation

”The proposal stands out with its design and spatial qualities – which in a convincing way unite the organisation of the exterior as well as the interior physical framework in a strong and easily comprehensible architectural concept.”

”The building introduces a significant quality level for the future buildings in the town of Egedal. Particularly, the great focus on the green element should be emphasised.”

”The jury considers the daylight to be used in an effective way in the proposal. In particular, the design of the skylight in the atrium effectively lets the daylight flow into and around the building, without unnecessary solar energy impacting the indoor climate in warm periods.”

The jury consisted of the Economic Committee of Egedal Municipality, architect MAA Mathilde Petri, architect MAA Carsten E. Holgaard and landscape architect MAA MDL Steen Bisgaard Jensen.

The five finalists’ projects will be exhibited in Stenløse Town Hall Rådhustorvet 2, 3660 Stenløse from Monday 27 August up to an including 2 September.

Egedal Municipality

Egedal Municipality was established in connection with the municipal reform in 2007 where three municipalities in North Zealand were merged. The municipality has approx. 42,000 inhabitants and forms part of the Capital Region of Denmark.

With the new Town Hall, Egedal will become the natural centre of the municipality in a few years. The new Egedal Town Hall and Health Centre will replace eight old and partly worn-down administration buildings.

Egedal Town Hall and Health Centre images / information from Henning Larsen Architects

Henning Larsen Architects


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Denmark

Danish Architecture Designs – chronological list

Danish Architecture

Town Hall Building – Recent Design

City Hall Harelbeke, Belgium
Dehullu – Architects
Belgian Town Hall Building
picture : Tim Van de Velde

City Hall Harelbeke

Another building in North Zealand on e-architect:

Culture Yard Elsinore
aart architects
Helsingoer building
image from architects




Danish Buildings – Selection

Herlev Hospital, Copenhagen
Henning Larsen Architects
Herlev Hospital
picture from architects

Herlev Hospital

Gentofte Hospital Extension, Sjælland
Arkitektfirmaet C. F. Møller
Gentofte Hospital
photo : Gentofte Hospital

Danish Hospital Building

Danish Architects

Denmark Architecture – Selection

KPMG Headquarters Building
3XN
KPMG Copenhagen Building
picture © Adam Mørk

KPMG Building Copenhagen

New Rigshospital, Copenhagen
Aarhusarkitekterne A/S + others
New Rigshospital Building
image from architects

New Rigshospital Building

Comments for the Egedal Town Hall and Health Centre page welcome

Egedal Town Hall and Health Centre – page

Website: Denmark