Experimentarium Science Center Copenhagen, Denmark

Experimentarium Science Center Copenhagen Building, Extension, Project, News, Danish Design

Experimentarium Science Center Extension, Copenhagen

Copenhagen Science Centre Building, Hellerup, Denmark – design by CEBRA, Architects

18 Jun 2012

Experimentarium Science Center Copenhagen

Experimentarium Science Center Extension

Design: CEBRA Architects

EXPERIMENTARIUM SCIENCE CENTER BY CEBRA

Danish architects CEBRA present their winning proposal for the extension of the Experimentarium Science Center in Copenhagen. Experimentarium is located in an old mineral water bottling plant and the ambitious plans will transform the preservation-worthy building into an interactive national centre for science, technology and culture. The 320.000 sqft project includes a large new exhibition hall, a rooftop exhibition space, a botanical roof garden, a flexible stage for an audience of 400 people, centres for learning, innovation and research, a conference centre, cafeterias and modern staff facilities.

Experimentarium Science Center Experimentarium Science Center Copenhagen Experimentarium Science Center Building Extension Copenhagen Experimentarium Science Center Copenhagen Building, Extension
images from architects

CEBRA won the architecture competition back in 2011 and after an adjusting phase the proposal just received a substantial DKK 200m / EUR 27m donation from The A.P. Møller and Chastine Mc-Kinney Møller Foundation – bringing the project one large step closer to realization.

The aim of the extensive modernisation is to create a flexible and contemporary framework that provides a congenial spatial setting for Experimentarium’s diverse exhibition and education activities. At the same time, the extension will open Experimentarium up to its surroundings as a cultural centre that offers a wide range of cultural experiences to the nearby neighbourhoods – using the architecture as an active instrument for communication and interaction.

Strong identity and openness

CEBRA’s proposal is based on a collective – both visual and architectural – interpretation of two factors that characterise Experimentarium’s overall activity and physical surroundings: on the one hand the meeting between the human-made and nature – technology and natural science – and on the other hand the historical as foundation for the future. This pas de deux manifests itself in a new and inciting formal language that bursts Experimentarium’s existing bounds and creates a dynamic link to society, both visually and spatially. The building will define itself through a distinctive expression based on its environment and existing buildings.

The functions are organised with great attention to an extensive internal synergy that creates dynamic and active interior, where new constellations and spatial connections continuously emerge while the working environment for the staff is strengthened at the same time. Functions evolve and are added, by which Experimentarium develops its educational and research platforms, making the institution an attractive collaborator for businesses and universities.

The building offers optimal and flexible surroundings for varying exhibitions; diverse areas that can be expanded, reduced or altered without compromising flow and functionality. The result is a new strong image in a high technology and sustainable form, where the architectural expression supports and communicates the future Experimentarium’s mission and content.

Experimentarium Science Center Extension Experimentarium Science Center Extension Copenhagen Experimentarium Science Center Building Copenhagen
images from architects

The façade as interface

The design and expression of the façades are some of the project’s crucial elements. They serve a double purpose as they both carry out the energy renovation of the existing facades and provide a new and distinctive visual identity to the institution.

In selected spots, large expanses of glass are inserted into to volume’s ‘boxes’ in order to provide views into and out of the building, thus emphasising to architectural dialog with the surrounding urban space by manifesting functions and activities both in the building complex and the city. The staggered boxes ‘push’ them outwards, where a higher degree of external visibility is desired or where views and daylight form the stage for internal experiences.

The boxes are covered in perforated aluminium sheets, which match the need for lighting and transparency of the functions located behind them. By using varying patterns and degrees of perforation, each box obtains an individual expression – despite being covered in the same type of aluminium – and thereby communicates the individual box’ unique content and significance to the project.

In this way the façade expression is based on functional dispositions of the internal sections in combination with deliberate consideration about the institution’s accentuation within the townscape. In order to underline the idea of the future resting on history and with architectural respect for existing building the project creates a formal language, where the boxes’ modern and light appearance rests on the old brick façade’s visual weight; the old bottling plant forms a stable and calm foundation for Experimentarium’s new and dynamic building structure.

Experimentarium Science Center Extension – Building Information

Name: Experimentarium of the Future
Architect: CEBRA
Commission: Private
Location: Hellerup
Type: Project competition
Category: Culture
Client: Experimentarium
Location: Tuborg Havnevej 7, Hellerup, DK
Year: 2011-15
Purpose: Centre for natural science and technology
Size: Approximately 30.000 m2 modernisation and extension
Budget: DKK 400m / EUR 53,8m excl. VAT
Prize: Competition 1st prize
Service: Lead consultancy services
Energy class: Low energy class standard 2015

Experimentarium Science Center Copenhagen images / information from CEBRA

CEBRA

Address: Trangravsvej 10-12, 1436 København, Denmark
Phone: +45 39 27 33 33


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Copenhagen

Copenhagen Architecture Designs – chronological list

Copenhagen Architecture

Copenhagen Building News

Copenhagen Walking Tours

Copenhagen Architects

Royal Playhouse Copenhagen : Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Royal Playhouse Copenhagen
photo : Jens Lindhe

Bella Hotel Building : 3XN
Bella Sky
picture : Adam Mørk




Copenhagen Buildings

Danish Architecture

Rødovre Skyscraper Copenhagen : MVRDV win
Rødovre Skyscraper Copenhagen
image from architects

University Gardens Copenhagen, Ørestad North : Arkitema
University Gardens Copenhagen
photo : Arkitema

Comments / photos for the Experimentarium Science Center Copenhagen page welcome

Experimentarium Science Center

Website: Experimentarium City