BLOX on Bryghuspladsen, Copenhagen

BLOX on Bryghuspladsen, Architect, Danish Architecture Center Building, Images, News

BLOX on Bryghuspladsen, Copenhagen

DAC: Danish Architecture Center, København, Danmark – design by OMA

7 May 2018

BLOX – Danish Architecture Center

Design: OMA

Location: Bryghuspladsen, 1473 Copenhagen K, Denmark

BLOX – Danish Architecture Center

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen
photo © Clement Guillaume

The BLOX project, home of the Danish Architecture Center (DAC), contains exhibition spaces, offices and co-working spaces, a café, a bookstore, a fitness centre, a restaurant, twenty-two apartments and an underground automated public carpark, but it is not the acrobatic mixing of uses that defines this project; its ultimate achievement is in ‘discovering’ its own site.

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen
photo © Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

The Old Brewery site, split into two by one of Copenhagen’s main ring roads, didn’t really register as a building site until the design of the new DAC identified it as such. Straddling the road, making public connections both above and below, BLOX connects the parliament district with the harbour front and brings culture to the water’s edge. A space for cars becomes a space for people; a space to pass through becomes a space to reside.

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen
photo © Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

The Copenhagen inner harbour has a long industrial and military history. On reclaimed land, the building site initially housed a cluster of brewery buildings which burnt to the ground in the 1960s. Since then the harbour has become the home of some of Denmark’s most notable architectural icons; a linear display of the tenets of Danish Modernism: monumentality, simplicity and politeness.

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen
photo © Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

BLOX adds a new impulse: creating an encounter between the water frontages, Kierkegaard’s Square and the city. Its square volume, positioned directly along the harbourside, creates a sheltered public city square against the traditional yellow buildings and a much needed built front for the existing library square.

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen
photo © Hans Werlemann

Contrary to most city blocks in Copenhagen – often introverted and inaccessible – the building absorbs the city’s life. The urban routes through the building lead to unexpected and unpredictable interactions between the building and the city, linking the different museums, libraries and historical sites around the culturally rich Slotsholmen area. A linear park along the harbour flows down below water level along the quay wall and through the building. The former playground is incorporated into the new building, as a partially covered and terraced public space, which can be transformed in the evening into an open-air cinema acting as a public foyer.

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen
photo © Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

The building’s exterior is marked by a stacking of the same geometric forms in different arrangements. The offices are contained in a rectangular ring of glass facades shaded in a white frit. The ground floor functions are located in separate volumes generating openings which form the public entrances and bring the city in to the center of the building. The apartment volumes are fragmented and recessed for privacy, the landscaped terraces encircle the DAC’s central rooflight. The building’s coloured textures subtly echo the sea tones of the harbour, ever-present in the reflected light of the water.

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen
photo © OMA

The DAC itself forms the core of the BLOX Project, positioned in the centre, surrounded by and embedded within its objects of study: housing, offices and parking. It is organized as a vertical sequence of spaces running through the building, starting below ground and moving upwards to the cafe with its view over all of Copenhagen.

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen
photo © Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

Sustainability
A broad sustainability vision has been developed for the project, not just in terms of the usual energy, carbon and resource issues, but addressing the wider social and economic impacts. The Arup SPeAR® assessment served as a tool to analyse the project and record progress against a comprehensive, holistic set of criteria spanning environmental, social and economic aspects within the wider cultural and geographical context.

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen
photo © Hans Werlemann

Denmark’s advanced low energy requirements for buildings, arising from the 2009 Copenhagen Accord, demand an operational energy usage much lower than other countries. Bringing the building’s design in line with these criteria involved rethinking its mass and façade concepts, involving ways to reduce CO2 emissions and embodied carbon during construction and operations, as well as researching new solutions to offset and neutralise the carbon usage. The building makes use of on-site renewable energy and achieves the Low Energy Class with a primary energy usage of under 40 kWh/m²/yr.

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen
photo © Rasmus Hjortshoj

User comfort and lifetime flexibility are important elements for the durability of BLOX. The building is acoustically isolated from road noise and vibrations with a highway bridge construction and high insulation facades. The office facades are fully glazed to provide a generous outlook and to reduce lighting energy usage. Minimal low-energy lighting fixtures combined with user task lights are used, and both lighting and facade sun shading are automated through centralised daylight control, with user controls. The building is served by a high specification heat recovery plant which uses Copenhagen’s district heating and cooling system based on seawater cooling and the use of residual heat from electricity generation.

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen
photo © Hans Werlemann

BLOX – Danish Architecture Center – Building Information

Dates
AMO Studies: 2006
Design Commission: 2006
Breaking Ground: 2013
Completion: December 2017
Occupancy: March 2018, public 4 May 2018

Owner: Realdania
Client: Realdania By og Byg
Address: BLOX, Bryghuspladsen, 1473 Copenhagen K, Denmark

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen
photo © Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

Design Management: OMA full design consultancy, architecture & interiors excl. furniture
OMA Partner: Ellen van Loon
OMA Project Director: Adrianne Fisher / Chris van Duijn

in collaboration with subconsultants:
Engineering: Arup with Cowi – Structures, Building Services, Fire, Traffic, Sustainability
Facades: Arup Façade Engineering
Cost and Risk: Aecom
Acoustics: Royal Haskoning DHV
Scenography: Ducks Scéno
Lighting Design: Les Éclaireurs
Landscape Design: Kragh & Berglund
Playground: 1:1 Landskab / Carve
Automatic Carpark Consultant: Niras

Contractors:
Main contractor: Züblin A/S
Façade contractor: Metallbau Früh
Mechanical carpark Contractor: Lödige Industries

Area:
Plot Area: 11 500m²
Gross/Net floor area 28 000m²/18 000m²
Urban spaces and playgrounds 6 500 m²
Exterior terraces above ground 3 300m²

Program: Mixed Use building: DAC Danish Architecture Centre, Apartments, Offices, Restaurant, Retail, Automatic parking, Urban Park & Playground.
DAC: 5 500m² Exhibitions 800m² & 300m² Auditorium 200 seats Café, conference, offices, education
Residential 3 750m², 22 apartments, average 105m², terraces 65m²
Restaurant 1 000 m²
Urban Passage 1 250m²
Offices 7 000m²
Fitness Center 1 600m²
Parking 5 000m²
Playground enclosed/open 1 400m² / 2000m²
Bike parking spaces covered 186

Dimensions:
Floors: 6 above ground, 3 below ground
Building dimensions 78 x 75m, height above ground 26m, basement 16m
Maximum occupancy: 1850
Dimensions of Urban Passage: 13m wide x 65m long x 4m high
Number of cars under building: 20,000 per day

Sustainability and renewable energy
LE 2015 low energy building: 40kWh/m²/yr
Renewable energy: district cooling & heating and PV panels
Solar Energy production 145,000 kW/h a year
Electric car charging places 6
Number of trees: 61

Automatic Carpark System:
Supplier/contractor: Lödige Industries
Function: Public parking garage
Capacity 350 cars
Area per space: 14.2m²
System: Palletless
Parking levels: 3
Parking time: 40 – 60 seconds per car
Retrieval time: less than 200 seconds per car
Dimensions parking box (l x b x d): 40m x 67m x 7.8m
Number aisles / transfer cabins / transfer vehicles: 2 / 6 / 12

Status: Completed, open 4 May 2018
Owner: Realdania
Client: Realdania By og Byg
Address: BLOX, Bryghuspladsen, 1473 Copenhagen K, Denmark
Program: Mixed Use building: DAC Danish Architecture Centre, Apartments, Offices, Restaurant, Retail, Automatic parking, Urban Park & Playground.

Partner: Ellen van Loon
Project Director: Adrianne Fisher / Chris van Duijn

Construction Assistance (Project Followup)
Project Manager (Design Manager): Ariel Wallner
Team: Koen Stockbroekx, Federico D’Angelo, Fred Awty, Soren Thiesen, Nina Grex, Piotr Janus, Ansis Šinke, Berenice Moran, Frederick Juul

Tender & Construction Documents (Main Project)
Project Manager (Design Manager): Morten Busk Petersen & Koen Stockbroekx
Team: Federico D’Angelo, Fred Awty, Soren Thiesen, Will Hartzog, Dennis Rasmussen, with Nina Grex, Lea Olsson, Brigitta Lenz , Anna Grajper, Chong Ying Pai, Cristina Martin de Juan, Saskia Simon, Mateusz Kiercz.

Schematic Design (Project Proposal)
Team: Koen Stockbroekx, Federico D’Angelo, Paul Allen, Sebastian Arenram, Fai Au, Alessandro De Santis, Daniel Dobson, Katharina Ehrenklau, Clarisa Garcia Fresco, Waqas Jawaid, Gustavo Paternina, Parizad Pezeshkpour, Jad Semaan, Soren Thiesen, Bas van der Togt, Katrien van Dijk, Pero Vukovic, Joe Wu, Jung-Won Yoon, Haohao Zhu, Didzis Jaunzems

Concept Design
Team: Mette Lyng Hansen, Koen Stockbroekx, Dirk Peters, Alessandro De Santis, Sebastian Arenram, Sandra Bsat, Shengze Chen, Karolina Czeczek, Katharina Ehrenklau, Andrea Giannotti, Maaike Hawinkels, Cristian Mare, Gianna Ong-Alok, Mariano Sagasta, Nurdan Yakup, Yanfei Shui, Marc Balzar, Andrea Bertassi, Marc Dahmen, Ludwig Godefroy, Carmen Jimenez, Hyoeun Kim, Joana da Lima, Ana Martins, Konrad Milton, Gabriele Pitacco, Daniel Rabin, Ola Sandrell

AMO Study:
Chris van Duijn, Dirk Peters, Koen Stockbroekx, Ali Arvanaghi, Talia Dorsey, Jonah Gamblin, Alasdair Graham, David Moon, Daniel Rabin, Ian Robertson, Todd Reisz, Christian Staynor

COLLABORATORS
Engineering: Arup with Cowi
Façade Engineering: Arup Façade Engineering (van Santen & Associés)
Local Architect: C. F. Møller (PLH Architekter)
Cost & Risk Management: Aecom
Landscape: Kragh & Berglund, 1:1 Landskab (Inside Outside)
Scenography: Ducks Scéno
Lighting Design: Les Eclaireurs with Ducks Scéno
Acoustics: Royal Haskoning DHV
Sustainability: Arup with Cowi (EnPlus Tech)
Automatic Carpark Consultant: Niras

BLOX on Bryghuspladsen Copenhagen
photo © Hans Werlemann

Photography: Clement Guillaume, Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti, Hans Werlemann

BLOX on Bryghuspladsen, Copenhagen image / information from OMA 070518

OMA


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Copenhagen

Copenhagen Architecture Designs – chronological list

Copenhagen Architecture Walking Tours

Copenhagen Architecture News

Bryghusgrunden Copenhagen architect : Office for Metropolitan Architecture

Building adjacent incl.
Sort Diamant København – Copenhagen Royal Library Extension:

Copenhagen Royal Library
photo © Adrian Welch

Danish Architecture

Danish Design Centre




DAC – Dansk Arkitektur Center, current home at Gammel Dok:
Dansk Arkitektur Center
image © Adrian Welch

Rem Koolhaas

Copenhagen Architects

Christian IV Bryghus, Copenhagen
Brisac Gonzalez
Christian IV Bryghus Building
picture from architects

Copenhagen Building News – Selection

Copenhagen Harbour Gateway : Steven Holl Architects
Copenhagen Harbour Gateway
image Courtesy of Steven Holl Architects

Rødovre Skyscraper Copenhagen : MVRDV win
Rødovre Skyscraper Copenhagen
picture from architects

Copenhagen Buildings

Comments / photos for the BLOX on Bryghuspladsen, Copenhagen page welcome

BLOX on Bryghuspladsen – page

Website: Copenhagen