Submission for Guggenheim Helsinki Museum

Guggenheim Museum, Helsinki Building, Design Competition Entry, Architecture Contest, Architects

Submission for Guggenheim Helsinki Museum

Finland Architectural Contest – design by PM²G + MESH Architects

15 Dec 2014

Submission for Guggenheim Helsinki Museum

Design: PM²G + MESH Architects

Submission for Guggenheim Helsinki Museum

Coming from a rich historical tradition in architecture and design, the city of Helsinki has recently been engaged in an urban renewal process. Its strategic position and high socio-economic standards make it a thriving urban center, striving to become a European capital of culture via the creation of specialized art districts, human-scale urban tissue, and a strong connection to nature.

Submission for Guggenheim Helsinki Museum

The Eteläsatama area, chosen for the project, emphasizes this intersection between urbanity and nature, as it sits in the South Harbor of Helsinki with great potential to connect the port, historical center, and Tähtitornin Vuori park. The project is thus inspired by this urban context and follows the orthogonal grid of the city by extending the existing axis, which both determines the building’s form and continues to form a link to the park via a pedestrian bridge.

Submission for Guggenheim Helsinki Museum

The northern part of the site contains a public space that defines the museum’s main entrance, welcoming the pedestrian flow coming from the Market Square. A lifted platform is designed to hierarchize the building, while also serving as a flattened surface to associate the city to the waterfront promenade. This entrance square hosts open air exhibitions as well as live performances that turn the site into an attractive destination for Helsinki`s inhabitants as well as worldwide visitors.

Submission for Guggenheim Helsinki Museum

The building’s shape responds to its context with a difference in height that emulates the gradual transition of scale from the city to the port while reinforcing the historical axis. As such, the northwestern corner of the building becomes an urban icon and the symbol of Guggenheim Helsinki.

Submission for Guggenheim Helsinki Museum

Museum levels are stitched together with a sculptural staircase that links each level to the monumental hall, the heart of the building. This hall is both the core of the museum as well as a continuation of the public promenade, featuring a glazed facade as the main display window to the harbor. By honoring the local construction tradition, the remaining facades use curved Finnish wood, and are thus a reference to the historic timber shingle facade system.

Submission for Guggenheim Helsinki Museum

The programmatic organization of the museum concentrates administration and service facilities to the west facade, connected to the adjacent vehicular service lane. By reserving service spaces on the main and first floors, and creating a clear separation between the visitor and staff circulations, the higher levels are hence liberated for exhibition spaces and public amenities.
The south-facing pitched roof is optimized for passive solar heat gain, while also ensuring natural indirect light for the interior terraced floors. South oriented solar cells provide the electricity for the public facilities. A rainwater harvesting system will also fulfill 87% of the museum’s greywater needs. The building’s raised platform creates a ventilated crawl space that contains water collectors and a series of structural steel piles with integral hydronic loops for efficient conditioning.

Submission for Guggenheim Helsinki Museum

In this way, we truly believe that the project would revolutionize the site and environs, enhancing the city’s assets and connections, therefore succeeding as the new landmark of a cutting edge Helsinki.

Submission for Guggenheim Helsinki Museum

Submission for Guggenheim Helsinki Museum – Building Information

Project: Museum Guggenheim
Location: Helsinki, Finland
Architects: PM²G + MESH Architects
Design team: Guillermo Lumbreras, Amanda Landeiro, Pierre Henri Baudart, Monique Bastos and Gia-Hy Hoang.
Collaborators: Carolina Vicentini
Program area: 12,000 sqm
Year: 2014
3D Visualizations: CGVeron

Submission for Guggenheim Helsinki Museum information / images from PM²G + MESH Architects

Guggenheim Helsinki Museum Design Contest

Entries to this Finnish architecture contest, on e-architect:

Guggenheim Helsinki Museum Design Contest entry by Nizio Design International, Architects

Helsinki Guggenheim Design Competition entry by Ostrowscy Architekci

Guggenheim Helsinki Competition entry by Smith Scott Mullan Associates

Guggenheim Helsinki Competition entry by AMArchitects


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture Competitions

Ocean Platform Prison Competition – [AC-CA] Architecture Contest
Ocean Platform Prison Architecture
picture from design competition organisers
Ocean Platform Prison Architecture Competition

Russian Architecture Competition, Russia
Russian Architecture Competition
image from competition organisers
Nikola-Lenivets Architecture Competition

Triumph Pavilion Architecture Competition, London, UK
Triumph Pavilion Architecture Competition
image from competition organisers
Triumph Pavilion Architecture Competitions

Cambridgeshire Design Competition, UK
Cambridgeshire Design Competition
photo from RIBA Competitions
Great Fen Visitor Centre Architecture Competition




Website: Architecture

Comments / photos for the Submission for Guggenheim Helsinki Museum page welcome

Submission for Guggenheim Helsinki Museum Finland

Website: Guggenheim Helsinki Design Contest Submissions