Vantone Centre, Yuhang Future Science and Technology City, Hangzhou Buildings, Chinese Architecture

Vantone Centre in Hangzhou, China

28 Aug 2020

Vantone Centre, Yuhang Future Science and Technology City

Architecture: CLOU architects

Location: Hangzhou, China

Vantone Centre Yuhang Future Science Technology City

The Vantone Centre at Yuhang Future Science and Technology City is an 80,000 sqm mixed-used complex, merging retail, office space, and SOHO apartments into one destination. This project is designed to accommodate the multifaceted demands of a contemporary lifestyle.

Vantone Centre Yuhang Future Science Technology City

Design Challenge
The project site is located in the Yuhang ‘Future Science and Technology City’. Five years ago, during the first site visit, Yuhang District was considered the fringes of Hangzhou that still lined with villages and farmlands. The grand-scale development which would remodel Yuhang into a new economic center awaited commencement, and all its sites were poised for transformation. Therefore, the fundamental challenge was to envisage a design solution that could respond to inevitable changes, and to think in the near future, how could our project take a clear position along a rapidly shaping skyline?

Vantone Centre Yuhang Future Science Technology City Vantone Centre Yuhang Future Science Technology City

The project and its neighbors, including Alibaba’s Xixi Campus, are part of the expanding Central Business District development in this area. As such, it is anticipated that neighboring sites will grow into high-density communities populated with high-rise towers.

Vantone Centre Yuhang Future Science Technology City Vantone Centre Yuhang Future Science Technology City

In high-density developments, it is not uncommon for the arrangement of vertical volumes to produce residual, undefined spaces on the lower levels. This relationship, of looming towers contrasting with an open ground plane, creates a sensation of disconnect and uneasiness. Thus the design challenge was to eliminate the under-used spaces and curate a more integrated sense of place. By introducing communal and functional spaces throughout the entirety of the development, it activates the lower levels and offers users an additional focal point aside from the monumental towers. The ultimate result is a more integrated design offering a holistic user experience.

Vantone Centre Yuhang Future Science Technology City

Relationship between towers and plaza
The project consists of one office tower that delivers quality workspace on 21 floors, and two 100-meter-equal-height SOHO towers that house flexible duplex units. The towers are joined at the base by a three-floor terraced podium that loops around a central plaza.

The two SOHO towers are orientated to have East-West faces, while the office tower is intentionally rotated against this dominant direction. Set back from the intersection of two adjacent roads, the main façade of the office tower is positioned toward the busy crossing, opening up a triangular public plaza at its front that extends naturally into the green belt and streetscape of its surrounding.

Vantone Centre Yuhang Future Science Technology City

Although moderately separated, the planning of the three towers manages to achieve the density required and offer pragmatic tenant layouts without sacrificing either daylight or scenic views towards the Xixi National Wetland Park to the Southeast. The terraced podium employs F&B and retail spaces, public patios, and balconies. Its multi-level connections facilitate and encourage circulation at the neighborhood level for enjoyable commercial and civic activities.

Vantone Centre Yuhang Future Science Technology City

Visual Variation
The curtain wall façade of the three towers features a pixelated pattern outlined by white granite stone cladding. In addition to the gridded outlines, a number of rectangular pixels on the office tower pop out as floating bay windows. These staggered boxes add another lively dimension to the building complex, contrasting with the vertical glazed skin on the SOHO towers to maintain a balanced visual appearance.

Vantone Centre Yuhang Future Science Technology City

At present, the Yuhang ‘Future Science and Technology City’ is unveiling its undulated silhouette. Our project’s character is distinguishable against the vast development. The finished towers – two parallel and one rotated – “stretch upwards” facing their focal point, while the podium anchors itself to the ground. Winding pedestrian passageways that circulate inwards are more intimate to the passers-by, and terraced patios and balconies encircle into generous gathering spaces. Being in a somewhat monotonous and repetitive neighborhood, the Vantone mixed-use complex hopes to generate some inviting spatial transitions and visual variations.

Vantone Centre Yuhang Future Science Technology City

Vantone Centre at Yuhang Future Science and Technology City, Hangzhou – Building Information

Architecture Design: CLOU architects

Type: Mix-Use
Client: Vantone
Location: Hangzhou, China
Construction Area: 99,250 sqm above ground, 40,500 sqm parking
Design Team: Jan F. Clostermann, Phi Wenhui Lu, Tiago Tavares, Deborah Kaiser
Construction Drawings: MEP
Structure: Sunlay, China National Machinery Industry Corporation, China United Engineering Corporation

About CLOU Architects
CLOU is an international design studio with award-winning expertise in architecture, interiors, and landscapes. Our extensive portfolio of built works encompasses mixed-use, retail, hospitality, education, and exhibition projects.

Founded by German architect Jan Clostermann, CLOU works closely with leading property developers and has delivered projects recognized for outside-the-box-thinking. CLOU is committed to tailoring each project to its unique challenges and local opportunities. We strive to realize projects that will positively influence the people involved in its process, the environment, and the communities who live and work there. The CLOU team is a community of talents from all over the world who enjoy working collaboratively and imaginatively on bespoke, and integrated design solutions. The word CLOU means the main attraction.

Harnessing our technical expertise and attention to detail, we are devoted to seeking unexpected solutions and realizing each project’s potential to become a CLOU.

Vantone Centre Yuhang Future Science Technology City

Photography: Qingshan Wu

Vantone Centre at Yuhang Future Science and Technology City in Hangzhou images / information received 280820 from v2com newswire

Location: Hangzhou, China

Architecture in China

Contemporary Architecture in China

Chinese Architecture Designs – chronological list

Chinese Architects Offices – Design Practice Listings

Beijing Architecture Walking Tours

Hangzhou Architecture

Chinese Architecture

Chinese Architect

Hangzhou Buildings

Hangzhou Buildings Selection

Integrated Campus Complex for Hangzhou Normal University
Design: WSP ARCHITECTS
Hangzhou Normal University
picture : RUIJING Photography/Zhang Hui
Hangzhou Normal University in the Yuhang District

Zhejiang World Trade Center
Architects: Leigh & Orange
Zhejiang World Trade Center
image from architecture office
Zhejiang World Trade Center in Hangzhou

JOOOS Fitting Room, Xingguang Avenue
Architects: X+Living
JOOOS Fitting Room
photograph : Shao Feng
JOOOS Fitting Room in Hangzhou

Raffles City Hangzhou Building
Design: UNStudio / Ben van Berkel
Raffles City Hangzhou Building by UNStudio Architects
photos : © Hufton+Crow, © Seth Powers, © Jin Xing
Raffles City Hangzhou Building

Jingshan Boutique Hotel
Design: Continuation Studio
Jingshan Boutique Hotel in Hangzhou
photo : SHIROMIO Studio
Jingshan Boutique Hotel in Hangzhou

Raffles City Hangzhou
Design: UNStudio / Ben van Berkel
Raffles City Hangzhou

Boutique – Romanticism 2 Store
Design: Keiichiro Sako, Takeshi Ishizaka/ SKSK architects
Hangzhou Shop

Hangzhou Building
Design: Sheppard Robson Architects
Hangzhou Building

Chinese Architects

Chinese Buildings

Comments / photos for the Vantone Centre at Yuhang Future Science and Technology City page welcome