The Dessert Kitchen in Chengdu

The Dessert Kitchen, Chengdu Cafe, Chinese Commercial Interior, Architecture Images

The Dessert Kitchen in Chengdu

Ren He Town Mall, Department Store Development in China – design by Towodesign

11 Jun 2019

The Dessert Kitchen

Architects: Towodesign

Location: B1, REN HE TOWN MALL, Chengdu, China

The Dessert Kitchen in Chengdu

A “Cheesy” Feast Appealing to all Senses

The Dessert Kitchen in Chengdu

The Dessert Kitchen in Chengdu

In the movie Charlie and the Chocolate Factory directed by Tim Burton, we witnessed a journey of imagination full of tasty stimulations. Cheese, with its tiny holes and color of yellow, is comparable to the rich and mellow flavor of chocolate. By choosing this delicacy as the main concept to design The Dessert Kitchen, Towodesign produced chemical reactions among food, visual impression and emotion, and created a unique space that provides fantasy experiences.

The Dessert Kitchen in Chengdu

The Dessert Kitchen in Chengdu

The Dessert Kitchen in Chengdu

Shopfront: Signboard? Façade? or Show Window?
The dessert shop is located in the sunken square of a mall, close to its main entrance. From a commercial perspective, it’s necessary to give the store a striking visual impression to attract customers. A large yellow table extends from the outside eating area to the interior, and even up to the shopfront where the logo is set.

The Dessert Kitchen in Chengdu

The Dessert Kitchen in Chengdu

The surface of the table is characterized by holes, similar to those of cheese. Customers are flowing elements in this area, making the holes variable, sometimes full, sometimes empty. It’s as if SpongeBob was turned into a huge cheese. The outside eating area, like a sculpture, has a strong sense of existence, becoming a visual highlight on the underground square of the mall. The openings of the table were designed based on functionality, which also encourage people sitting next to each other to interact and chat.

The Dessert Kitchen in Chengdu

The Dessert Kitchen in Chengdu

Satisfaction not only for the Stomach, but also for Life
Starting from the fact that people gain life energy from food, Towodesign intended to create a dessert heaven with a church-like interior structure, full of a sense of “ritualism”. Elements of towering domes of churches were applied to the ceiling, which consists of several vaults in line with the trapezoidal plane of the site. Considering the concealment of the air conditioning vent and creation of a visual hierarchy, the ceiling presents a grid-like appearance, which also strengths the rhythm of curves.

The Dessert Kitchen in Chengdu

The Dessert Kitchen in Chengdu

The white grid well matches with the yellow backdrop wall, showing a proper balance between order and affinity. Teatime is like a ritual in life, which can be enjoyed in this imaginative church-like space of peace and sweetness. The bar counter also features the elements of cheese, echoing the structural eating area outside. The interior furniture presents round or curved shapes, adding flexibility to the space and enabling the customers to enjoy the feast of visual and gustatory entertainment.

The Dessert Kitchen in Chengdu

The Dessert Kitchen in Chengdu

The Dessert Kitchen, Chengdu – Building Information

Design firm: Towodesign
Location: B1, Ren He Town Mall, Chengdu, China
Category: dessert store
Area: 69 sqm
Chief designer: He Mu
Design team: Ren Wei, Sun Meng, Zheng Liyuan
Completion time: November 2018
Main materials: metal, terrazzo, brushed stainless steel

The Dessert Kitchen in Chengdu

The Dessert Kitchen in Chengdu

Photography: Towodesign

The Dessert Kitchen in Chengdu images / information received 110619

Location: B1, REN HE TOWN MALL, Chengdu, China




Architecture in China

Chinese Architecture Designs – chronological list

Chinese Architect Studios – Design Office Listings

Chengdu Buildings

Chengdu Buildings

Chengdu City Music Hall Complex, Wuhou – wins World Architecture Festival Award
Architect: Andrew Bromberg at Aedas
Chengdu City Music Hall Building
image from architects

Chengdu City Music Hall Complex

Valextra Flagship Store
Architects: Neri&Hu
The Library Valextra Flagship Store Chengdu
photography : Pedro Pegenaute

Valextra Flagship Store

‘Sliced Porosity Block’
Design: Steven Holl Architects
Sliced Porosity Block Building
photo © Iwan Baan

Chengdu building complex

Chengdu Tianfu Cultural Centre
Design: Massimiliano and Doriana Fuksas
Chengdu Tianfu Cultural Centre




Chengdu Tianfu Great City
Design: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture
Chengdu Tianfu Great City

Linked Hybrid
Design: Steven Holl Architects
Linked Hybrid

Bank of Chéngdu Headquarters
Design: Nikken Sekkei
Bank of Chéngdu Headquarters

Chinese Buildings – Selection:

The Dessert Kitchen in Chengdu

Chengdu, China is the capital of southwestern China’s Sichuan province.