Suzhou MEICAN ZONE Innovative Office Cafeteria

Suzhou MEICAN ZONE Innovative Office Cafeteria Building, Future Staff Canteen SISPARK

Suzhou MEICAN ZONE Innovative Office Cafeteria

Contemporary Chinese Architecture in Suzhou International Science Park – design by Sanshangshan Decoration Design Co., Ltd.

25 Feb 2019

Future Staff Canteen at Suzhou International Science Park

Design: Sanshangshan Decoration Design Co., Ltd.

Location: Suzhou International Science Park, China

Suzhou MEICAN ZONE Innovative Office Cafeteria

Rationality and Minimalism Define Future Staff Canteen
— Suzhou MEICAN ZONE Innovative Office Cafeteria

The project, situated at Suzhou International Science Park China, is mainly intended for employees working in the industrial park.

Suzhou MEICAN ZONE Innovative Office Cafeteria

As the second MEICAN ZONE Innovative Office Cafeteria in China, with the earlier one in Shanghai, it carries forward MEICAN ZONE’s typical color palette of black and yellow, features a modern and minimalist design style, and aims to provide efficient and convenient catering services as well as enable people to enjoy a relaxing and pleasant dining experience via digital hardware, personalized products and user-friendly services.

Suzhou MEICAN ZONE Innovative Office Cafeteria

Dining Space

Design Style:
The wood color renders a rather light and warm atmosphere to the dark grey space, while the bright yellow brings people a refreshing feeling. The overall dining space is decorated with green plants of staggered height and offers multiple dining area options for one person, couple, four people and group. Minimalist yet comfortable booths, and simplistic chairs with interesting design, together create a pleasing and cozy dining environment.

Suzhou MEICAN ZONE Innovative Office Cafeteria

Design Focuses:
With a view to creating an efficient and comfortable dining space with clear spatial form, providing staff with catering services in an efficient but reasonable manner, and shortening queue time as much as possible, great importance was attached to the design of the dining circulation, queue circulation and used-dishes collection circulation.

Future Staff Canteen at Suzhou International Science Park

Ordering methods: smarter, more diverse and more user-friendly

Self-service Ordering:
Diners can order food at the self-service machine, which offers a menu clear at a glance, and an easy access as well as convenient operation.

QR Code Ordering:
Each dining table is placed with a QR code and people only need to scan it and wait in the seat, while the screen will display “order status” and notify them once their order is ready.

Future Staff Canteen at Suzhou International Science Park

MEICAN App:
MEICAN App provides services including mobile ordering and picking-up, etc., and offers preferential price. For those who order via the app, MEICAN uses intelligent cupboards to keep their meals warm, which also saves queue time.

Future Staff Canteen at Suzhou International Science Park

As opposed to simply moving a food court in, a canteen for employees should have its own spatial attributes. After all, for such a non-commercial catering space, efficiency matters most, which means that all the commercial means will make no sense and there is no need to deliberately catch one’s eyes or rack the brain for gimmicks. All that is needed is to have the catering space return to its purest inherent essence.

Future Staff Canteen at Suzhou International Science Park

Suzhou MEICAN ZONE Innovative Office Cafeteria Interior – Building Information

Project name: Suzhou MEICAN ZONE Innovative Office Cafeteria
Project category: Canteen
Interior design studio: Sanshangshan Decoration Design Co., Ltd. (www.sanshangsan.com)
Chief designer: Huo Qingtao
Design team: Huo Qingtao, Wang Xin
Project location: Suzhou International Science Park (SISPARK), China
Project area: 1500 m2
Completion date: 2018.10.23
Main materials: dark gray aluminum panels (JIXIANG), aluminum panels with thermal transfer wood grain (JIXIANG), Walnut KD panels (Formica Group)

Photography: MODOU PHOTO STUDIO

Future Staff Canteen at Suzhou International Science Park interior

Chinese summary:

理性与极简,定义未来员工餐厅的样子
————苏州「美餐纵」创新员工餐厅
项目名称:苏州「美餐纵」创新员工餐厅
项目性质:团体餐厅
室内设计:叁上叁空间设计(www.sanshangsan.com)
设计师:霍庆涛
设计团队:霍庆涛、王新
项目地点:苏州创意产业园区
项目面积:1500㎡
完工时间:2018.10.23
摄影师:摩豆
主要材料:深灰色铝板(上海吉祥)、热转印木纹铝板(上海吉祥)、胡桃木科定板(富美家)

苏州「美餐纵」创新员工餐厅是继上海「美餐纵」餐厅后,又一个落地的美餐纵项目。
项目位于苏州国际科技园内,主要服务对象为软件园区办公人员。
员工餐厅设计延续美餐纵黑黄配色关系,采取了简约、现代风的设计,通过数字化的硬件、个性化的产品与人性化的服务,为顾客提供高效便捷的供餐服务,让顾客享受简单轻松的用餐体验。

就餐空间:
风格表现:木色让深灰色的空间更显清新温暖,黄色作为空间唯一亮色调,给人以阳光和能量的感受。就餐区搭配高低组合的绿植,多种就餐形式,满足单人、两人、四人及团体就餐的需求,简洁的外型和舒适性相结合的卡座,也运用了一些简洁趣味的座椅,营造更舒适的用餐环境。

设计重点:空间形式比较纯粹一些,舒适,高效,是团餐空间设计的重点,快速合理的解决就餐时间段人员就餐的问题,尽可能减少等餐排队问题,就餐动线、排队动线、回餐动线是我们要着重考虑到的。

点餐形式:更智能化,更多样化,更人性化。

自助点餐:顾客在自助点餐机点餐时,餐单一目了然,操作轻松便捷。

扫码点餐:餐桌上有二维码点餐,在座位区等待片刻,电子屏幕将显示备餐状态并提示取餐

美餐App:美餐App提供手机下单餐厅取餐等服务,并为顾客带来更多优惠。并提供智能餐柜,为饭菜保温,省去排队等餐的时间。

团餐应该有自己的空间属性,而不是简单的把美食广场搬进企业餐厅……毕竟,作为一个非商业性餐饮空间,“高效”更为重要……在这里所有的商业手段将会失效,不再需要刻意的去吸引谁的眼球,也无需绞尽脑汁的去制造噱头,让一切回归一个餐饮空间最纯粹的本质……

Suzhou MEICAN ZONE Innovative Office Cafeteria Building images / information from Sanshangshan Decoration Design Co., Ltd.

Location: China




Architecture in China

Chinese Architecture Designs – chronological list

Xinhee Design Center Offices in Xiamen by MAD architects
Xinhee Design Center Office
image courtesy architects

Hotel WIND in Fujian Province Hotel by TEAM_BLDG
Hotel Wind 1
building image from architects

Chinese Buildings

Beijing Architecture Walking Tours by e-architect

Chinese Architects

Hong Kong Walking Tours




Vankely Xiamen North Station Complex Masterplan design in China by NL Architects
Vankely Xiamen
building image from architects

Chinese Museum Building

Shenzhen Stock Exchange

Shenzhen Vanke Center

Comments / photos for the Suzhou MEICAN ZONE Innovative Office Cafeteria page welcome

Suzhou MEICAN ZONE Innovative Office Cafeteria China – page

Website: China