Sinkhole Floor Drain in Xingyi City

Sinkhole Floor Drain, Xingyi City, Guizhou Design, Chinese Stone Architecture, Images

Sinkhole Floor Drain in Xingyi City

Chinese Architectural Development, China – design by 5V Studio, architects

18 Apr 2017

Sinkhole Floor Drain

Architects: 5V Studio

Location: Yubulu Zhai, Xingyi City, Guizhou Province, China

Sinkhole Floor Drain

Sinkhole Floor Drain

“Sinkhole Floor Drain” is a piece of land art that is associated with unique geological feature. The location of the project is in a village in south west china—Yubulu Zhai. Yubulu Zhai is a natural village of Qingshuihe town, Xingyi city, Southwest Guizhou Autonomous Prefecture, Guizhou, China.

It is an “untouched paradise” in Southwest Guizhou Autonomous Prefecture which is 20 kilometers away from Xingyi down town. The area where Yubulu Zhai belongs to is a place with typical Karst landscape. The village is built in a sinkhole whose relative fall reaches 610 meters. The sinkhole is trumpet-flower-shaped, and numerous century-old buildings are perfectly preserved in this village.

Some of the houses are even built directly on native slate without digging deep foundations. Land around the village is fertile and wooded where fertile fields, mountain spring, stone cottages, ancient trees, old well, karats cave, tall bamboos, ancient river, ancient camp and ancient Tea-Horse Road form delightful contrast. This untouched paradise surrounded by mountains is thus formed harmoniously and naturally.

Sinkhole Floor Drain

Houses in Yubulu Zhai are built along the external part of the sinkhole, and the central sinkhole is vast stretches of open farmlands. According to old man of the village, more than a decade ago, when rainstorm hits, rain from surrounding high mountains will gather to the sinkhole, the farmlands in the sinkhole will then become a “lake”. Four or five days after the rainstorm, rain water will drain away, and the “lake” turns back into farmlands.

Sinkhole Floor Drain

The secret that rain drains away so fast is that there are four holes in the sinkhole which were named “water draining hole” by locals. These “water draining holes” work as “floor drain” of the farmlands and connect with underground river. The rainwater drains away through underground river. Due to continuous drought in recent years, there is dramatic reduction in rainfall and rainfall intensity is weakened, this leads to the disappear of the phenomenon of “farmlands turning into lake, and lake turning back into farmlands”.

Now, at the mouth of the hole, grass and trees grow wildly, without the guide, it will be very difficult to find these magic “water draining holes”; let alone imaging their magic water draining function. It is predictable that, as time flows, the shared destiny of “water draining hole” and the village will be forgotten eventually.

Sinkhole Floor Drain

The purpose of the creation of “Sinkhole Floor Drain” is to strengthen the geological characteristics and historical memory of the field. This project is in the shape of “funnel” . The diameter of the top edge is 9 meters and the depth is 2.4 meters, while the diameter of the lower edge is 1 meter and the depth of the hole of the lower edge is 1 meter. A hole with a diameter of 30 centimeters which connects with underground river is left at the side wall at the bottom, so as to enable the floor drain to drain away rain better when rainstorm hits.

Sinkhole Floor Drain

The surface layer of the “funnel” is paved with local shale and radiates out in all directions, and the dense radiation pool towards the bottom of the hole, this give people a strong sense of being dragged into the hole. It seems that the black hole at the bottom of the “funnel” is full of mystery and danger, driven by curiosity, people would like to walk down to the bottom to have a closer look.

The construction of the project is done by local mason. What’s interesting is that, almost all masons who take part in the construction are from one family, and they are all local skilled craftsman.

Sinkhole Floor Drain

Sinkhole Floor Drain in Xingyi City – Building Information

Project Name: Sinkhole Floor Drain
Location: Yubulu Zhai, Xingyi City, Guizhou Province, China
Project Type: Public Art
Client: Town government of Qingshuihe Town, Xingyi City
Design Creation: Hu Quanchun
Design Company: V studio (www.5vstudio.com)
Project Team: Xiang Yu, Zhang Fei
Construction Team: Yang Qushao, Yang Quxiang, Yang Qubang, Yang Yixing, Yu Xinghua, Wang Rongjin, Wang Xixian, Wang Xixiu, Chen Mingmin, Ding Chaomei, Xie Xiaoping
Construction Time: 2016.04

Sinkhole Floor Drain

About Hu Quanchun
Current position: Lecturer of Public Art Studio of CAFA SCULPTURE
Research Orientation: Field Art & Space Design
Personal studio: V studio (www.5vstudio.com), founded in 2016
Bio:
July 1977, born in Yueyang, Hunan Province, China
June 1999, graduated from Oil Painting Department, Institute of Arts in Hunan Normal University
June 2006, graduated and received master’s degree from Institute of Architecture in the Central Academy of Fine Arts
From August 2006 – so far, teaching at Public Art Studio of CAFA SCULPTURE

Sinkhole Floor Drain

Photographer: V studio

Sinkhole Floor Drain in Xingyi City images / information received 191216


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in China

Chinese Architecture Designs – chronological list

Chinese Architects Offices – Design Practice Listings

Beijing Architecture Walking Tours

Chinese Buildings – Selection:

Chengdu Museum
Design: Sutherland Hussey Architects
Chinese Museum building
picture from architect
Chinese Museum building

Bird’s Nest – Chinese National Stadium Building
Design: Arup, Herzog & De Meuron, China Architecture Design & Research Group
Birds Nest
photo © Arup_Ben McMillan
Birds Nest Beijing




Website: China

Beijing Olympics – The Water Cube
Design: PTW with Arup
Water Cube China
photo © Arup_Ben McMillan
Water Cube Beijing

Comments / photos for the Sinkhole Floor Drain in Xingyi City page welcome

Sinkhole Floor Drain in Xingyi City Building

5V Studio