Pukou Community Centre, Nanjing Building, China, Chinese Cultural Attractions, Architecture Images

Pukou Community Centre in Nanjing

3 Jun 2020

Pukou Community Centre in China

Design: BAU Brearley Architects + Urbanists

Location: Nanjing, China

Pukou Community Centre Nanjing China

Place
Pukou Community Centre is located in a new district on the fringe of Nanjing, formulated on the green dream of modernist planning, and comprised mostly of large autonomous gated housing communities has left Pukou as a well-engineered city but one with limited opportunity for dynamic public life. This project brings an intense moment of urbanity to the district, maximising public space and opening opportunities for the emergence of public life.

Pukou Community Centre Nanjing

The site is on a large block located on a corner of two major streets. A canal wraps around the site forming the rear site boundary. This boundary has been transformed into a green network of public open space.

Pukou Community Centre Nanjing

An Abstraction of Typologies
A freely interpreted and eroded perimeter block typology forms the basis of this project’s architectural figure-ground. With two street edges left in place and the two other sides adjacent to the public open space removed, the private courtyard associated with the typology is protected from the street and connected to a larger network of public open space.

Pukou Community Centre Nanjing China

Two civic-scaled openings mid-block effectively reduce the block size for pedestrians and provide public access through the courtyard to the public open space beyond.

Pukou Community Centre Nanjing

Pukou Community Centre Nanjing

A tripartite urban fabric was seen as a positive contribution to the city, with: a robust ground floor; four stogeys of middle-storey; and a slightly misbehaving attic that completes the abstraction of typologies. Within the private court, a pavilion folded into the site ensures no reduction in green open space and provides an interesting topography to an otherwise flat landscape.

Pukou Community Centre Nanjing China

Pukou Community Centre Nanjing

Mixed Programs
With collection of mixed programs: active-edge retail and services at ground floor; a 104-room hotel, plus office space in the middle storey; a pre-school of 2,500m2 in the attic; and finally a community centre with swimming pool and auditorium in the courtyard; Pukou Community Centre is a destination, not just a place to find government services.

Pukou Community Centre Nanjing

And Science
The façade consists of a series of thin concrete overhangs which form a platform on which to sit a series of folded perforated metal sails that respond to the changing facade orientations – ensuring minimum heat gain through an otherwise glass building. The outcome is a well ventilated and naturally lit building reducing energy consumption and providing high amenity for both staff and visitors.

Pukou Community Centre Nanjing China

Both and
It is said that urban design’s role is to ensure a great city despite poor architecture. Our ambition for this project is to provide both a high amenity building and landscape, and a more than positive contribution to the city.

Pukou Community Centre Nanjing China

Pukou Community Centre, Nanjing – Building Information

Design: BAU Brearley Architects + Urbanists
Project Status: Completed 2019
Location: Pukou, Nanjing, China
Year: 2016-2019

Pukou Community Centre Nanjing

Client: Nanjing Jiangbei New Area Investment Development Co., Ltd
Construction Area: 47,890 sqm
Construction Cost: RMB 210 million
Typology: Community centre, office, hotel, retail, leisure, public landscape
Program: 400p auditorium, municipal offices, 70 room hotel, community centers, early education institutions, gym, swimming pool, underground parking, retail and public sports + recreation landscape.

Pukou Community Centre Nanjing China

BAU Project Team:
Architecture: Huang Hua, Gao Weiguo, Billy Voon, Gu Jiani, Zhang Dejun, Steve Whitford, James Brearley
Landscape: Wang Chenlei, Xiong Juan, Wang Can; Zhu Jialiang

Contractor: Nanjing Jiangbei New Area Investment Development Co., Ltd
Engineer + Architectural Documentation: Nanjing Kingdom Architecture Design Co., Ltd

Pukou Community Centre Nanjing China

Photographer:Shu He

Pukou Community Centre in Nanjing, China images / information received 030620

Location: Nanjing, China

Nanjing Building Designs

Nanjing Architecture

Nanjing Buildings

Chinese Architecture News

Nanjing International Youth Cultural Centre, Jiangsu
Design: Zaha Hadid Architects
Nanjing International Youth Cultural Centre
photo © Hufton+Crow

2nd Nanjing Youth Olympic Games International Convention Center

Futureland Puye Experience Centre and Show Office
Design: HASSELL, Architects
Futureland Nanjing Puyue Hershan Experience Office
image courtesy of architects

Futureland Puye Experience Centre and Show Office

Purified Residence
Design: Wei Yi International Design Associates
Purified Residence
photograph : JMS

Purified Residence

Nanjing Financial City II Master Plan
Design: von Gerkan, Marg and Partners (gmp)
Nanjing Financial City II
photo © Gärtner Christ

Nanjing Financial City II Masterplan

White Square, G54 exhibition center
Design: MINGGU DESIGN
White Square Nanjing

Chinese Architecture

Hong Kong Architecture Designs – chronological list

Hong Kong Building News

Hong Kong Walking Tours

Shenzhen Buildings – Selection

Hong Kong Architect

Chinese Buildings

Hong Kong Skyscrapers

Comments / photos for the Pukou Community Centre in Nanjing, China page welcome

Website: Nanjing