Physical Geometry Exhibition Hall, Fuzhou Showroom Interior, Contemporary Chinese Architecture Images

Physical Geometry Exhibition Hall in Fuzhou

11 Sep 2020

Physical Geometry Exhibition Hall

Design: JST ARCHITECTURE

Location: Fuzhou, Fujian, China

Physical Geometry Exhibition Hall Fuzhou

Physical Geometry Exhibition Hall
“Where there is matter, there is geometry.” — Johannes Kepler
JST ARCHITECTURE conceived a showroom featuring a geometrical aesthetic for the customized wooden furniture brand Xinyi Meigu in Fuzhou, China. Through the utilization of geometrical shapes such as rectangles and rounds, the design team created an artistic exhibition space that perfectly combines commercial value and visitor experiences.

Physical Geometry Exhibition Hall Fuzhou

The entrance area is highlighted by an elevated white box, which functions as a passageway and leads visitors to the inside display area. With a pure and tranquil ambience, it stimulates visitors’ curiosity and produces a sense of ritual.

An optimized layout that makes the best use of space
The spatial pattern of the original space was irregular and full of turns, which posed great challenge to the design. Based on thorough consideration and analysis, the designers reorganized the space and divided it into a rectangular zone and a fan-shaped section, to make the best use of the space.

Physical Geometry Exhibition Hall Fuzhou

The rectangular zone mainly accommodates reception function. It features the combination of frame structures, which convey a sense of order. Different from a conventional door, the long and narrow rectangular passageway acts as a transitional space and generates a sense of ritual as people passing through it.

Physical Geometry Exhibition Hall Fuzhou

The spatial layout is open and free, which well coordinates the relationship between neighboring functional areas. The circular-arc-shaped plane makes the space more flexible, while also activating the corners through evoking interaction with visitors.

The designers enveloped the load-bearing wall by a cylinder, so as to achieve harmony with the surrounding boxes.
The fan-shaped section is on the right side. Nine sample display areas are flexibly scattered, looking like customized boxes. Keeping a certain distance from the ceiling, those boxes are either open or semi-open, independent from yet interactive with each other.

Physical Geometry Exhibition Hall Fuzhou

A twisting circulation route formed by interior structures
Fair-faced concrete structures and wooden veneers complement the stylish yet simplistic color palette, which mainly consists of black, white and gray. Different gray shades and textures bring out differentiated yet balanced visual effects. The rectangular structures and spherical art installations form a contrast, which injects playfulness into the space and also generates artistic scenes for interaction.

A series of partition walls are set along the nodes of the display route, helping to shape the spatial pattern and enrich details of interior structures. Those partitions separate different areas but at the same time ensure the continuity of the overall space. Besides, they evoke visual connection, and act as the medium that promotes interaction between people and the architectural space.

Physical Geometry Exhibition Hall Fuzhou

Moreover, those partition walls contribute to form a twisting circulation route, extend the space visually, enrich experiences and create a sense of layering. Some of them intersect with the pre-existing interior architectural structures, showing an asymmetric aesthetic and making the spatial form more diversified. The interpenetration and combination of curves and lines, as well as the transition between different material textures, generate immersive visiting experiences.

A space that evokes emotions and conveys spirit
Drawing inspiration from the open-air space enclosed by walls in local traditional residential buildings, the designers brought in several rectangular stretch ceilings, which are illuminated, looking like skylights and adding an intimate home-like ambience to the space.

The light-gray space accentuates the displayed bespoke wooden furniture, which showcasing natural beauty. With the varying light and shadows, the furniture’s wooden textures present subtle changes. It seems that the furniture is dialoguing with visitors.

Physical Geometry Exhibition Hall Fuzhou

The utilization of rounds, rectangles, light, shadows, material textures as well as combined or cut frames and lines are based on a human scale. The interior design strengthens the emotive and spiritual quality of the space, enhances its interaction with visitors, shows a pure state of life, and conveys the brand values to visitors so as to evoke spiritual resonance.

Physical Geometry Exhibition Hall Fuzhou

Physical Geometry Exhibition Hall in Fuzhou, China – Building Information

Client: Xinyi Meigu Customized Furniture Exhibition Hall
Design firm: JST ARCHITECTURE
Chief designer: Xie Suting
Design team: Chen Shengzhong, Jin Jiao, Huang Qiong
Lighting consultant: Xu Fengbing
Video: Xia Zhi
Photos: He Chuan
Location: Fuzhou, China
Area: 530 sqm
Completion time: May 2020

Physical Geometry Exhibition Hall Fuzhou

Physical Geometry Exhibition Hall, Fuzhou images / information received 110920

Location: Fuzhou, Fujian, People’s Republic of China

New Architecture in China

Contemporary Chinese Buildings

Chinese Architecture Designs – chronological list

Chinese Architect Studios – Design Office Listings

Junxi Mountain Villa Sales Centre, Vanke Junxi, Yuhang District, Hangzhou City, Zhejiang Province, China
Architects: More Design Office (MDO)
Junxi Mountain Villa Sales Centre in Hangzhou City
photograph : Sicong Sui, Dirk Weiblen
Junxi Mountain Villa Sales Centre in Hangzhou City

Riverside Teahouse on the Min Jiang in Fuzhou
Architects: Lin Kaixin Design
Riverside Teahouse Sichuan
photograph : Wu Yongchang
Riverside Teahouse Fuzhou

Tea House in Hutong, East District, Beijing, northern China
Design: ARCHSTUDIO
Tea House China
photo from architects
Chinese Tea House in Hutong

Chinese Buildings

Website : China

Bamboo Courtyard Teahouse, Yangzhou, eastern China
Design: Harmony World Consulting & Design (HWCD)
Tea House in Yangzhou
photograph : T+E
Bamboo Courtyard Teahouse

Futureland Puye Experience Centre and Show Office
Design: HASSELL, Architects
Futureland Nanjing Puyue Hershan Experience Office
image courtesy of architects
Futureland Puye Experience Centre and Show Office

Comments / photos for the Physical Geometry Exhibition Hall, Fuzhou page welcome