Fuzhou Yimeijia Building Materials Co, Fujian, China

Fuzhou Yimeijia Building Materials Co, Fujian Office Interior Images

Fuzhou Yimeijia Building Materials Co

Chinese Interior: Fujian Architecture, China – by Lin Kaixin Design, architects

24 Oct 2016

Fuzhou Yimeijia Building Materials Co., Ltd.

Location: Fuzhou, Fujian, China

Architects: Lin Kaixin Design

Fuzhou Yimeijia Building Materials Co Offices in Fujian

趣味游戏

Funny Games

Fuzhou Yimeijia Building Materials Co

导语:人们对于办公室的想象常常由一个极具热情的接待台和接待区域开始,而福州宜美家的办公室迎接人们的却是白墙“灰瓦”以及一道没有扶手的楼梯。这个冒险的想法出自设计师林开新的创意。

Fuzhou Yimeijia Building Materials Co

Introduction: People’s imagination of office often begins from a warm reception desk and area. However, the office of Fuzhou Yimeijia grates people with white walls, grey tiles and stairs without handrail. This adventurous idea was from the creation of designer Lin Kaixin.

Fuzhou Yimeijia Building Materials Co

福州宜美家公司的主营业务是建材贸易,老板却常“不务正业”,周游多国,还是摄影发烧友,他对办公室设计的唯一要求是素雅安静。这令他与追求“和居美学”的设计师林开新一拍即合。

Fuzhou Yimeijia Building Materials Co

The main business of Fuzhou Yimeijia is trade of building materials, but the boss is often “absent-minded”. He traveled around many countries and is a fancier of photography. He’s only requirement for office design is elegant and quiet, which coincidence with Lin Kaixin, a design in pursuit of “”harmonious living aesthetics.

Fuzhou Yimeijia Building Materials Co Fuzhou Yimeijia Building Materials Co

为了营造一个干净简练,又具有亲和力的空间,设计师将传统白墙灰瓦的灰白色调关系运用至空间中,并搭配温润的木色。结构上则采用似分非分,似合非合的趣味组合方式和传统建筑的尺度关系,令观者在这个室内建筑中体验空间游戏的乐趣。

In order to create a clean, concise space with affinity, the designer applies traditional white wall and grey tile tone into the space, and matches with the warm wood color. In structure, the blurred division of funny combinations and traditional architecture scale is used, allowing viewers to experience the fun of space game.

Fuzhou Yimeijia Building Materials Co Fuzhou Yimeijia Building Materials Co

挑高的入口门厅中,地面运用了灰色仿古砖,原本白色的天花板表皮被铲掉,露出原有的混凝土表情,打砂的方式使天花板既达到防尘的效果,又拥有特殊的细腻肌理。门厅中央为两道白墙,白墙中间的细缝夹着一道窄窄的无扶手楼梯。这个看似冒险的设计实际上解决了屋顶建筑横梁带来的对阁楼人员流通的阻碍问题。楼梯在中间往两侧分开,在高高的白墙中间,如同一道通往别处的装置,吸引观者登梯探访。通过白墙和天花间露出的微光,可以看到白墙并未真正与墙接合,且边缘用钢条镶嵌,展露出更鲜明挺拔的体块形状。为了提升空间的立体感,门厅没有设置照明设备,唯有从远处墙壁的灯柱迎来的淡淡白光,令观者一进门即在这份宁静中得到放松。阁楼采用宫字格这种传统的文化图腾,又如砖砌方式,丰富了空间的表情。为了保证安全性,宫字格格栅设定了足够的厚度,当阁楼灯光亮起时,光线穿过厚厚的格子映射在高墙上,流溢出现代而温馨的空间气质。由此将观者带到熟悉的记忆时光:是那奇峰石景“一线天”,又或古老巷弄中的阳光斜影,岁月几许。

Fuzhou Yimeijia Building Materials Co

In the ceilinged entrance hall, grey antique bricks are used for the ground, the original white ceiling was shoveled away, exposing the original concrete. The way of sanding made the ceiling achieve the dustproof effect while has special and delicate texture. There are two white walls in the central foyer and a narrow staircase without handrail is in the middle. This seemingly risky design actually solved the obstruction hindering the movement of people to the attic caused by the roof beams. The staircase separates in the middle to both sides. In the middle of the tall white walls, it is like a gateway leading to elsewhere to attract the visitor of viewers.

Through the dim light between the white walls and ceilings, we can see the walls do not really connect with the walls, and the edges are embedded with steel strips, highlighting the distinctive and upright body block shape. In order to improve the three-dimensional spatial sense, the hall has no lighting device, only the faint white light from the distant wall lamppost, allowing the view to relax in this serenity. The attic uses lattice pattern, a traditional cultural totem, in the way of bricking, enriching the expression of space. To ensure safety, the lattice grating has enough thickness. When the attic light is on, the light will be mapped on the walls through the thick grid, revealing modern and warm space temperament. It makes visitors recall the familiar old times: it is like the “thin strip of sky” in odd stones or the slanting sunlight shadow in ancient alleys, how time flies!

Fuzhou Yimeijia Building Materials Co Fuzhou Yimeijia Building Materials Co

尽管面积不大,设计师通过充分利用每个空间和合理规划动线,令每个功能区域都得到有效的安排。一楼为总经理办公室、各建材品牌负责人办公室、财务部以及茶室和吧台休闲区。阁楼一边为常驻店面的销售办公区,一边为会议室。

Fuzhou Yimeijia Building Materials Co

Despite the small size, the designer made full use of each space and rational planning lines to ensure every functional area to be effectively arranged. The first floor is the general manager’s office, offices of persons in charge of building material brands, finance department, tea room and bar lounge area. One side of the attic is the store sales office area and the other side is the conference room.

门厅右侧的吧台采用灰色人造石设计而成,时尚简洁,酷味十足。打开壁柜,咖啡机、微波炉等厨具应有尽有,可满足员工准备午餐、下午茶甚至举办小型聚会的需求。进入右侧尽头的总经理办公室,收获的则是满眼的木色。储藏室的过道如同洞窟般,由于面宽不大,设计师采用了切割体块的方式,左侧的木板如同由整体木块切割移出,经由楼梯可抵达阁楼休息区。这种既分离又连结的空间某种程度上呈现出一种庄严的场域感,又为观者提供了更多的体验尺度。门上延长的木板令门成为空白墙上的一道个性风景。

Fuzhou Yimeijia Building Materials Co Fuzhou Yimeijia Building Materials Co

The bar in the right side is made of grey artificial stones, stylish, concise and cool. Opening the closet, there are coffee make, microwave and other kitchen utensils, meeting the needs of lunch, afternoon tea and small gatherings. The end of the right side is the office of general manager, an eyeful of wood color. The aisle of storage room is cave-like. Because of the small width, the designer used the way of body block cutting. The wood in the left is cut and moved out like a whole piece of wood. Visitors can reach the attic seating area via the start. This kind of isolated while linked space shows a solemn sense of field to a certain extent, while providing more experience scale to visitors. The extended plank on the door makes it a special landscape on the wall.

Fuzhou Yimeijia Building Materials Co

茶室两侧的墙壁采用了麻布材料,以营造出自然的氛围。定制的茶桌椅脚采用细钢组成的块体,轻盈而现代,营造出一种悬浮的假象。为了保证巨大落地窗的带来的景观视线不受阻碍,阁楼区域没有扩展到与玻璃的交接处,而是与玻璃之间有一段合理的距离。观者走到窗户边往上看,便可以发现这个不经意的角落又藏有一景,通过木格栅,可以隐约看到二楼的会议室。这种似分非分,似合非合可谓是设计师特意制造的一种假象,然而,柳暗花明又一村,即便颠覆常规的想象,但生活本身就应该处处有惊喜,何乐而不为呢?

Fuzhou Yimeijia Building Materials Co Fuzhou Yimeijia Building Materials Co

Both sides of the tearoom walls use linen material to create a natural atmosphere. The customized tea table feet are made of the blocks of find steel, light and modern, creating an illusion of suspension. In order to ensure unobstructed landscape view, the attic area does not extend to the junction with the glass, but has a reasonable distance with the glass. Look from the window, you can find another scene in this casual corner. By the wood lattice, you can vaguely see the conference room in the second floor. This kind of vague division is a false impression intentionally made by the designer. However, there is always light at the end of the tunnel, even the unconventional imagination, but life itself should always have surprises, why not?

Fuzhou Yimeijia Building Materials Co Fuzhou Yimeijia Building Materials Co

Fuzhou Yimeijia Building Materials Co Offices Fujian – Building Information

项目名称:福州宜美家建材有限公司。
项目地点:福建福州。
项目面积:186平方米。
设计公司:林开新设计有限公司。
主持设计师:林开新。
参与设计:胡晨媛。
主要用材:仿古砖,蒙托漆,钢板,硬包,枫木。

Project Name: Fuzhou Yimeijia Building Materials Co., Ltd.
Location: Quanzhou of Fujian
Area: 186m2
Design:Lin Kaixin Design Co., Ltd.
Chaired Designer: Lin Kaixin
Assistant Designer: Hu Chenyuan
Main materials: antique tiles, Monto paint, steel plate, hard roll, maple

Lin Kaixin Designer:

Lin Kaixin Designer

Fuzhou Yimeijia Building Materials Co Offices in Fujian images / information from Architects Lin Kaixin Design

Website: Lin Kaixin Design, China


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in China

Chinese Architecture Designs – chronological list

Chinese Architect Studios – Design Office Listings

Office Buildings

Riverside Teahouse on the Min Jiang in Fuzhou
Architects: Lin Kaixin Design
Riverside Teahouse Sichuan
photograph : Wu Yongchang

Riverside Teahouse Fuzhou – 20 Oct 2016

Office Designs

Chinese Buildings

Bamboo Courtyard Teahouse, Yangzhou, eastern China
Design: Harmony World Consulting & Design (HWCD)
Tea House in Yangzhou
photograph : T+E

Bamboo Courtyard Teahouse

Tea House in Hutong, East District, Beijing, northern China
Design: ARCHSTUDIO
Tea House China
photo from architects

Chinese Tea House in Hutong

Tea House, Shanghai, Jungong Road, Yangpu District, Shanghai, eastern China
Design: Archi-Union Architects
Tea House in Shanghai
photograph : Zhonghai Shen

Tea House Shanghai




Office Architecture

Website : China

Chinese Buildings

‘Sliced Porosity Block’
Steven Holl Architects
Sliced Porosity Block Chengdu
image : Iwan Baan

Chengdu building complex : For CapitaLand China

Bird’s Nest – Chinese National Stadium Building
Design: Arup, Herzog & De Meuron, China Architecture Design & Research Group
Birds Nest Building
photo © Arup_Ben McMillan

Birds Nest Beijing

Chengdu Museum building
Design: Sutherland Hussey Architects
Chengdu Museum building
image from architect

Chengdu Museum building

Beijing Olympics – The Water Cube
PTW with Arup
Water Cube Building
photo © Arup_Ben McMillan

Water Cube Beijing

Office Building Developments

Comments / photos for the Fuzhou Yimeijia Building Materials Co Offices in Fujian page welcome

Fuzhou Yimeijia Building Materials Co Offices in Fujian – page

Website : Fujian