New STGM Architects Head Office in Quebec

New Office Building in Quebec, Beauport Architecture, Canada, Architect, Canadian Project, Images

New STGM Architects Head Office

Quebec Office Building in Beauport, Canada – design by STGM Architects

26 Dec 2016

New STGM Architects Head Office in Quebec

Design: STGM Architects

Location: Beauport, Quebec, Canada

New STGM Architects head office in Quebec

New STGM Architects Head Office

STGM’s new head office is located in the Beauport borough of Quebec City, adjacent to the Estimauville eco-neighbourhood.

New STGM Architects Head Office

It is a 1,000 square metre two-storied structure that puts the focus on eco-friendly, architectural innovation.

New STGM Architects Head Office

The building succeeds in offering an exceptional level of comfort to its occupants through the mindful integration of a longitudinal form, orientation to the sun, light wood structure, meticulously selected materials and efficient systems, while producing a low ecological footprint.

New STGM Architects Head Office

High performance concrete siding combined with Eastern Cedar creates an impression that is both simple and dynamic, with attention given to the relationship between solids and voids that lend the building an air of elegance that belies both time and fashion.

New STGM Architects Head Office

From the first sketches, the designers sought to attain a high level of sustainability – a principle already at the heart of the firm’s priorities, using creativity to implement the strategies necessary to reach LEED-NC Platinum level. With this objective in mind, comfort, simplicity and coherence were selected as founding principles.

New STGM Architects Head Office

New STGM Architects Head Office

STGM’s new offices comprise two vast open-area workshops, closed offices, conference rooms, and indoor and outdoor meeting and rest areas. The longitudinal form, developed north-south, is sober and contemporary. The building integrates innovation and a host of eco-friendly features in view of attaining the highest level of sustainable building certification.

New STGM Architects Head Office

A number of features were included to reduce the consumption of drinking water. Through efficient water management, the building decreases the energy requirements of wastewater treatment plants. The strategies employed aimed to reduce the consumption of drinking water through the use of such water-saving accessories as low-flow faucets and shower heads, and rainwater to flush the toilets.

New STGM Architects Head Office

An ambitious reduction in energy consumption of over 60% compared with the reference building was sought through an innovative aerothermal design and recuperation of the building’s internal heat to curb demand on the distribution networks.

New STGM Architects Head Office

A solar wall was also erected on the south-west façade of the building to preheat fresh air. Several control strategies also mitigated at-source needs by adapting lighting, heating and cooling use to actual occupation and needs.

New STGM Architects Head Office

The project designers also focused on the use and management of materials and resources. Tthe building’s ecological signature, for example, is apparent indoors with the use of wood salvaged from old houses in the area. Furniture from the company’s old offices was salvaged and integrated into the new project, without volatile organic compounds (VOCs) and regional provenance (local sourcing) were prioritized throughout the process.

New STGM Architects Head Office

As early as the first sketches, the characteristics of the site itself dictated a minimalist approach to the structural concept. The limited bearing capacity of the ground required minimal structural weight, and so the lightweight ductile wood frame, with a low ecological footprint, proved to be the best solution.

New STGM Architects Head Office

With a small percentage of engineered wood and a large portion of lumber, the structure consists of prefabricated small-sized trusses and joists enabling a lighter structure while allowing for wide spans (14 metres) between the posts to create an open work area. The wood roof trusses were integrated as a design element, exposed on the first storey, giving the building its distinctive look.

New STGM Architects Head Office

Positive impacts for users

The building’s location has its benefits for users. The dense sector is located on the outskirts of the downtown core, near a busy highway, with public transportation and a variety of services. Two parking lots are reserved for carpoolers and a charging station for electric cars is at the disposal of employees.

New STGM Architects Head Office

The south facing terrace serves as a much appreciated rest area with landscaping featuring maintenance free and eatable plantings. Most of the plants are hardy and eatable, such as raspberry, lilies and serviceberry, don’t require irrigation and enable occupants as well as clients to use the outdoor areas of their environment.

New STGM Architects Head Office New STGM Architects Head Office

The building offers a stimulating work environment. Natural lighting and outdoor views are elements that are particularly appreciated. Most areas have natural lighting due to abundant windows on the four sides of the building, situated to optimize the different lighting opportunities during the day.

New STGM Architects Head Office New STGM Architects Head Office

Five light wells add midday lighting that is both appealing and varied depending on the time of day. LED fixtures, equipped with light detectors in the two large work areas, complete the indoor lighting needs.

New STGM Architects Head Office

Key objectives, in keeping with the premises of comfort and simplicity, were to provide fresh air and to control the immediate environment.

New STGM Architects Head Office

A series of windows vents are strategically positioned around the building envelope.

New STGM Architects Head Office

In addition, the mechanical systems are designed to efficiently cool and heat the different zones of the building at the same time.

New STGM Architects Head Office

New STGM Architects head office – Building Information

The project’s environmental performance in numbers
• 110,000 litres of potable water saved each year
• 50% reduction in potable water consumption
• 96% construction waste diverted from landfill
• 86% space receiving natural light
• 94% space with outdoor views
• 60% less energy consumed compared with reference building
• 53% wood from sustainably managed forests
• 37% materials sourced locally
• 21% materials with recycled content
• 10% project materials salvaged
• 1% energy from sun
• 44% site area planted down
• 100% site area decontaminated prior to construction (gas station)

New STGM Architects Head Office

Sustainable measures
• Secure area for bikes and showers (2) for cyclists
• Porous parking spaces
• Reduced number (25) of parking spaces
• White roof membrane
• Rainwater management: 170 cubic metre underground reservoir for rainwater from roof; 25 cubic metre roof capacity; natural water infiltration bed for remaining rainwater
• Collected and treated rainwater (Éconeau system) used for toilets
• Landscaping with hardy plants, vegetables and fruit shrubs
• Water saving plumbing appliances: sinks, 5.7 L/min; double flush toilets, 3 and 6 L/flush; showers: 5.7 L/min
• Minimized weight and optimized capacity of light wood frame
• Small size wood frame (2×3, 2×4, 2×6…)
• Low emission VOC materials: Adhesives and sealants, paints and coatings, floor coverings, wood composites
• 90% of building area bathed in natural light
• Four lightwells (1.2 m X 1.2 m) on first floor
• Opening windows around building

New STGM Architects Head Office New STGM Architects Head Office

Eco-energy technologies
• Aerothermal system with variable cooling (R410a) heat pump with several decentralized evaporator modules and two-module condensor
• COP in heating mode between 2 and 5 (depending on exterior conditions)
• Solar captor (Lubi par Enerconcept), 42 sq. metres
• Average efficiciency of heat recovery system of waste air (enthalpic core) 70%
• Efficiency of natural gas heater 85 kW, always in optimal operating mode, 97%
• Installed heating power 84 kW
• Installed cooling power 94 kW

New STGM Architects Head Office New STGM Architects Head Office

Photographs: Stéphane Groleau

New STGM Architects head office in Quebec images / information received 240415


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Canada

Canadian Architecture Design – chronological list

Canadian Architecture – Selection

Musée National des Beaux-Arts du Québec
Design: Office for Metropolitan Architecture
Quebec Museum Competition
picture from Office for Metropolitan Architecture

Quebec Museum Competition

McGill University Schulich School of Music
Design: Saucier + Perrotte
New Music Building
photograpph : Marc Cramer

McGill University Schulich School of Music

Art Gallery of Alberta
Design: Randall Stout Architects
Art Gallery of Alberta Building
photo : Robert Lemermeyer

Art Gallery of Alberta Building




Website : Beauport Quebec City

Canadian Architects

Toronto Architecture

Website : STGM Architects

Comments / photos for the New STGM Architects head office in Quebec page welcome

New STGM Architects head office in Quebec – page

Website : Quebec Canada