De La Canardière Residence in Val-Morin

De La Canardière Residence, Val-Morin Country House, Canadian Building Project, Images

De La Canardière Residence in Val-Morin

Real Estate Development in Canada – design by Atelier BOOM-TOWN

Mar 15, 2018

De La Canardière Residence

Architects: Atelier BOOM-TOWN

Location: Val-Morin, Québec, Canada

De La Canardière Residence

De La Canardiere Residence De La Canardiere Residence

The De La Canardière Residence was designed to enable a sister and brother to meet as a family on special occasions and to unwind in contact with nature. This project sprouted along the shores of a lake up in the Laurentians in a wooded area with a significantly consistent slope. This elevation, which offers a bird’s eye view of the lake, is the backbone for the development of this architectural concept—grasping hold of the land through the blending of two areas intersecting one another.

De La Canardiere Residence

The parcelling out of its shapes made its integration with the landscape possible. Its establishment forms part of a circuit throughout a site where paths extend internally, creating views, such as observation posts towards the surrounding landscape.

De La Canardiere Residence

De La Canardiere Residence

The upper area, which takes on the shape of a distinctive gabled-roof house, looks out to the lake through a cantilever, while the lower area anchors to the slope. Both areas are sliced at their intersections to give way to vertical circulation and to the entrance hall below. This pivot space organizes the entire internal circulation area and enables the core of the building to connect with the outside.

De La Canardiere Residence De La Canardiere Residence

De La Canardiere Residence De La Canardiere Residence

The lower floor has a more contemporary shape with its flat roofs and very large openings. The living space, which is arranged on two levels, takes advantage of plunging views onto the lake.

De La Canardiere Residence De La Canardiere Residence

De La Canardiere Residence De La Canardiere Residence

On one end, a large screen shelter completes the lower area. A wide terrace is arranged on the roof at the other end.

De La Canardiere Residence

From the outside, sober colours and raw materials allow the project to assert itself in full nuance, as if it had emerged from the ground, respectful of its environment.

De La Canardiere Residence

The black wood exterior finish unifies the composition under a zinc roof. Observed from the lake, it gives the impression of a haven.

De La Canardiere Residence

The light wooden sections that illuminate the dark structure as a whole may resemble the sun’s rays piercing through the clouds after a storm.

De La Canardiere Residence

De La Canardière Residence in Val-Morin – Building Information

Architects: Atelier BOOM-TOWN
Completion Year: 2017
Area: 3600 sqft with garage and screen porch
Interior Design: MJ DESIGN and atelier BOOM-TOWN
Structural engineer: GENIEX
General contractor: BOIS & NATURE CONSTRUCTION inc.
Doors and windows: FABELTA
Cabinet: Bianchi
Plumbing: Batimat
Countertop and marble: Ciot
Staircase: Escalier Grenier
Lighting and furniture: Avant-Scène, Ligne Roset, Au Courant, Maison Corbeil

De La Canardiere Residence De La Canardiere Residence

Photographer: Steve Montpetit

De La Canardière Residence in Val-Morin information / images received 150318

Location:Val-Morin, Québec, Canada




Key Quebec Building

Palais des Congrés, Montreal, Quebec
Realisation: Les architectes Tétrault, Dubuc, Saia et associés
Hal Ingberg architecte (Independant architectural consultant and co-designer)

Montreal building
photo: Hal Ingberg
Palais des Congrés

Canadian Architects

Canadian Architecture
Absolute Towers Canada
image from architects




Montreal Architecture

Canadian Buildings

Comments / photos for the De La Canardière Residence in Val-Morin Canada Architecture page welcome

De La Canardière Residence in Val-Morin Building

Website: Atelier BOOM-TOWN