Center Est-Nord-Est in Saint-Jean-Port-Joli, Quebec

Center Est-Nord-Est, Québec Artist Residence and Studio, Canadian Real Estate, Images

Center Est-Nord-Est in Saint-Jean-Port-Joli

Residential and Artist Studio Development in Canada – design by Bourgeois / Lechasseur architectes

Nov 19, 2019

Center Est-Nord-Est

Design: Bourgeois / Lechasseur architectes

Location: Outaouais, Québec, Canada

Center Est-Nord-Est Quebec

During the last three decades, the quiet village of Saint-Jean-Port-Joli known for its longstanding woodcarving tradition has been a rallying point for artists from various locations around the world. What started as a series of casual encounters in the early 1990’s gradually turned into an artist-in-residence program, open to artists looking for inspiration along the St. Lawrence River.

Center Est-Nord-Est Quebec

Confined to makeshift facilities until 2018, Center Est-Nord-Est now boasts a brand new building designed by Québec City’s Bourgeois / Lechasseur architectes. The 951-square-meter structure, which stands on the outskirts of the village, is the result of an architectural competition launched in 2017. After years of preparation and fundraising, the long-awaited Centre Est-Nord-Est sits elegantly on the same site as the building it replaced.

Center Est-Nord-Est Quebec

As was obvious from their competition entry, Olivier Bourgeois and Régis Lechasseur who both grew up in relatively remote locations were able to blend their intimate knowledge of Québec’s rural landscapes with their modern-day vision. The long monolithic volume reminiscent of traditional barns evolved quite naturally from their ability to marry tradition and contemporary architecture.

Center Est-Nord-Est Quebec

ENE’s front entrance is off the main highway, delicately inserted in the narrow wood-lined façade. Once passed the door, a surprisingly exuberant double height volume awaits visitors, staff and residents alike. This multifunctional space, the true heart of the project, serves as meeting point, lounge, exhibition area, community kitchen, and dining room. One accesses a quieter library zone via a voluptuously curved spiral staircase. Carefully framed skylights are carved out of the sloping ceiling, flooding the upper level with natural light while the main floor is mostly lit through large openings giving to an adjacent court.

Center Est-Nord-Est Quebec Center Est-Nord-Est Quebec

The residents’ combined work and living quarters are located towards the back of the building. Key to the concept was the design of five identical, yet flexible, live-in studios with sleeping mezzanines. As floor requirements vary widely from one discipline to another, the expandable workspace was planned to be highly flexible and adaptable to individual pursuits whether sculpture, performance art, photography or others. Individual studios are reached through a central corridor, which isolates them from the livelier public areas towards the front. Three shared workshops (wood, metal and assembly) are also located along the corridor.

Center Est-Nord-Est Quebec Center Est-Nord-Est Quebec

Locally harvested white cedar was used for the exterior cladding while sheet metal protects the huge sloping roofs, reminders of farm buildings in rural Québec. Given the institution’s modest budget ($2.3 million CAD), interior finishes are mostly plywood, gypsum boards and polished concrete. Acoustically treated gypsum panels were installed on some of the angled ceilings to keep sound reverberation to a minimum.

As they designed this unique artistic abode, the architects looked for simple, inventive solutions in order to create the best possible environment for artists. Olivier Bourgeois was not new to the challenge. In 2006, still a student, his final thesis project had been an artists’ residence in the Magdalen Islands. The project caught the eye of architect Todd Saunders just as he was starting to work on his famous Fogo Island hotel and artistic complex. It led to Bourgeois being invited to join Saunders’ team in Bergen, Norway, where he worked on the artists’ studios. In St-Jean-Port-Joli, as in the Newfoundland, Bourgeois / Lechasseur architectes gave considerable thought to natural light and to material conditions conducive to reflection, quiet stimulation and experimentation.

The region’s artistic community and the village of Saint-Jean-Port-Joli in particular were given a true surge of vitality with the recent inauguration of Centre Est-Nord-Est. With its timeless image the vibrant new facility can now easily compete with the most desirable institutions of this type in today’s art world.

Center Est-Nord-Est Quebec

Center Est-Nord-Est, Saint-Jean-Port-Joli – Building Information

Design: Bourgeois / Lechasseur architectes

Location: Saint-Jean-Port-Joli, Québec, Canada
Client: Est-Nord-Est
Design team: Olivier Bourgeois, Régis Lechasseur, Romy Brosseau, Pascale Ouellet-Dompierre, Valérie Gauthier, Isabelle Auclair, Maxime Rousseau
Structural/civil engineers: Génie-Plus
Mechanical engineers: LGT
General contractor: Marcel Charest et fils inc.
Project manager: Michel Roberge, Norda Stelo
Spiral staircase manufacturer: Métal DUMEX
Completion: July 2019
Area: 951 sqm
Resident artist (studio appearing in photographs): Amanda Smith (United States)

Center Est-Nord-Est Quebec

Photographer: Adrien Williams

Center Est-Nord-Est in Saint-Jean-Port-Joli, Quebec information / images received 191119 from v2com newswire

Location: Saint-Jean-Port-Joli, Québec, Canada




Québec Architecture

New Québec Architecture

Montreal Architecture Designs – chronological list

Montreal Architectural Tours
Montreal Architecture Tours by e-architect

Chalet La petite soeur, Saint-Donat-de-Montcalm, Canada
Architects: ACDF Architecture
Chalet La Petite Soeur in Saint-Donat-de-Montcalm
photography : Adrien Williams

Residence in Saint-Donat-de-Montcalm

La Luge Cabin, La Conception, in the Laurentides region of Quebec, Canada
Architects: YH2
La Luge
photograph : Francis Pelletier

New House in La Conception




Mount-Royal Kiosks, Parc du Mont-Royal, Montreal, QC, Canada
Architectes: Atelier Urban Face
Mount Royal Kiosks
photographers : Fany Ducharme, Normand Rajotte, Sylvain Legault and Sylvie Perrault

Mount-Royal Kiosks

Centre de services Le Bonnallie, Parc national du Mont-Orford, Orford, QC
Design: Anne Carrier architecture
Centre de Services le Bonnallie
photographer: Stéphane Groleau

Centre de services Le Bonnallie

Canadian Architects

Canadian Architecture

Montreal Architecture

Comments / photos for the Center Est-Nord-Est in Saint-Jean-Port-Joli, Quebec Canada Architecture page welcome

Website: Outaouais