Great Fen Visitor Centre Design – SPUTNIK

Great Fen Visitor Centre Design Competition, Cambridge Architectural Contest

Design for the Great Fen Visitor Centre Competition

Cambridgeshire Design Contest, southeast England, UK – design by SPUTNIK

7 Feb 2013

Great Fen Visitor Centre Design

Entry for Great Fen Visitor Centre Design Ideas Competition

Design: SPUTNIK

Location: Cambridgeshire, south east England, UK

‘Low impact, Great experience’

Great Fen Visitor Centre Design
image from architects

Design for the Great Fen Visitor Centre competition by SPUTNIK

Low impact, Great experience

The one storey, multi accessible, gently deepened visitor centre offers up-close experiences of the Great Fen and grand vistas from the panorama deck.

Great Fen Visitor Centre
image from architects

This proposal positions the visitor centre in the middle of the future Great Fen, on the rim of water and land. The centre will be a node in the network of walkways through the landscape. The building is deepened 1.20 meters into the fen, changing the visitor’s perspective and bringing them in close contact with the natural surroundings. On approach to the centre, the roofline is on or below the horizon. On walks through the landscape the horizon therefore always is continuous.

Cambridge Visitor Centre Building Cambridge Visitor Centre Building Cambridge Visitor Centre Building
images from architects

The visitor centre is the focal starting point for exploring the Great Fen. The building is designed to become a subtle sustainable addition to the landscape, enhancing the Great Fen experience. The visitor centre’s panorama deck is just as flat as the surrounding landscape.

Cambridge Visitor Centre Building Cambridge Visitor Centre Building Cambridge Visitor Centre Building Cambridge Visitor Centre Building
images from architects

Standing almost 2 meters above the landscape the visitors are offered grand unobstructed vistas in all directions. The visitor centre’s interior organization is based on an open plan configuration, putting the visitors in the middle of the landscape. It also offers great flexibility in the programming of the visitor centre, now and in the future.

Cambridge Visitor Centre Building Cambridge Visitor Centre Building
images from architects

Henk Bultstra, SPUTNIK, Rotterdam

Great Fen Visitor Centre Competition Design images / information from SPUTNIK

Great Fen Visitor Centre Competition
Great Fen Cambridgeshire
photo from RIBA Competitions


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Cambridge Architecture

Cambridge Architecture Design – chronological list

Cambridge Architecture Tours : city walks by e-architect

Cambridge Architecture

Cambridgeshire Buildings

Another Cambridgeshire Design Contest on e-architect:

North West Cambridge Extension Competition
Design Contest winners
Cambridge Architecture
image from organisers
North West Cambridge Extension Competition

Cambridge Architecture – Recent Major Building

Sainsbury Laboratory, University of Cambridge Botanic Garden
Stanton Williams
Sainsbury Laboratory Cambridge
image : Nigel Luckhurst

Sainsbury Laboratory

Cambridge Building News

Cambridge Architects

Architectural Walking Tours

Cambridge Architecture – Selected Designs

Clare College – New Court
van Heyningen and Haward Architects
Clare College New Court
photo © Will Pryce

Clare College New Court

Cambridge Mosque
Marks Barfield Architects
Cambridge Mosque Building
image from architects

Cambridge Mosque

Cambridge University Department of Architecture Extension
Mole Architects
Cambridge School of Architecture
photograph : David Butler

Cambridge School of Architecture

Cambridge Architect Offices

Comments / photos for the Great Fen Visitor Centre Building – Cambridgeshire Design Competition entry page welcome

Great Fen Visitor Centre Design – page

Website: Cambridge