IF House in Natal

IF House, Natal-RN Building, Real Estate, Modern Brazilian Architecture, Architect, Images

IF House in Natal

Brazilian Contemporary Home – design by Martins Lucena Architects

15 Jan 2019

IF House

Design: Martins Lucena Architects

Location: Flora Boulevard, Ponta Negra, Natal-rn, Brazil

IF House

The single-family housing project with 420 sqm, located in a residential condominium in the city of Natal-RN, served in a bold and elegant way the purpose of welcoming a young couple with two children.

IF House in Natal

The project design started from the intention of creating large rooms which comfortably would promote dialogue between the exterior and the interior of the residence, using an architectural language inspired by international style. The adopted party was guided by integration and spatial and visual flow between the indoor and outdoor areas, with a view to compliance with the bioclimatic conditions.

IF House in Natal

The implementation on a corner lot, parallel to the ground limitation wall, aimed to optimize the capture of ventilation in this region comes predominantly from the southeast. Thus, the windows of the rooms are oriented to the east and south. Likewise, to back the construction of the southern land border, deploying this site the recreation area, the project favored the capture and movement of winds.

IF House in Natal

IF House in Natal

The distribution of the needs program in three floors follows the logic of contiguity of spaces. Thus, the ground floor comprises a kitchen, a guest suite and the social area, which was arranged to provide a fluid connection between the environments from the lobby to the gourmet, going through the living room and dining fulfilling comfortably the task of entertaining friends and family. Still on the ground, the recreation area was leased at the back of the land in order to protect the family’s privacy.

IF House in Natal

The elevation of the ground floor from the level of the sidewalk shows the building that is surrounded by gentle slopes, resulting from landscaping in which their elements contribute to climate mitigation and integrate plastically to architectural design.

IF House in Natal

Aiming user comfort, the garage, located in the semi-basement, enables two accesses to the building: one through the service area, also on this floor; and another by the main entrance on the ground floor.

IF House in Natal

IF House in Natal

The upper floor accommodates intimate living area, consisting of three suites connected by a free space that houses a library, given the owner’s requirement.

IF House in Natal

Large apertures capture the abundant ventilation typical of the region, while the large eaves that house terraces protect the internal spaces of direct sunlight. The double-wall job on the north face and sun protection shields on the west face of the openings are also strategies to mitigate the incidence of thermal load inside and aim to provide thermal comfort to residents.

IF House in Natal

The interaction of the volumes of pure geometric forms give rise to large swings open to provide shaded areas permeated by large ventilation provided by the system frames in aluminum, glass and wood.

IF House in Natal IF House in Natal

The adopted structural system consists largely of pillars, slabs and walls in apparent concrete, modeling and line the spaces. The main motivation of the choice of reinforced concrete gave greater plastic

IF House in Natal

freedom, enabling the reading of the floors as separate volumes, and has guaranteed the fluidity of the internal spaces and large spans.

IF House in Natal

IF House in Natal

The recreation area has received in a covered metal frame with steel sections that extend along the room, scanning the frames and promoting the finish with lightness and elegance. The stairs to the upper floor is also designed with the use of metal profiles in order to ensure a slender structure with only two points of support.

IF House in Natal

IF House in Natal

The use of materials like wood and hydraulic tile, which makes up the large panel of the west facade, and the use of typical stones of the region in the wall of the lining of the recreation area, favors dialogue between contemporary and regional language.

IF House in Natal IF House in Natal

IF House, Natal – Building Information

Office: Martins Lucena Architects

Project: Single Family Residence
Clients: Iracilda Ataide And Fábio Ataide.
Award: Honorable Mention In The Iab-pb 2015 Award In The Category Architecture Of Buildings.
Architects: Márcio Lucena, Kleimer Martins, Tadeu De Brito, Tamáris Brasileiro, Deborah Barbosa, Kellington Dantas E Anna Beatriz Monteiro.
Engeineers: Aurélio Marcolino – Structure And Ademi Costa – Construction.
Location: Flora Boulevard, Ponta Negra, Natal-rn, Brazil
Ground Area: 526,35 M²
Built Area: 420,38 M²
Project Year: 2014

Built Year: 2015-2018

IF House in Natal

About Martins Lucena Architects
Architecture, Engineering and Design Office founded in 2009 with the association of architects Kleimer Martins and Márcio Lucena, both graduated in Architecture and Urbanism from Federal University of Paraíba in 2006.

In your performance, the company develops projects of various scales and natures, both for the private sector and for the public sector, be they residential, commercial, services or institutional, as well as environments, combining the design of furniture and the creation of ambiences. Projects that search in order to associate themselves with modernist legacies as contemporary issues, valuing functionality and translation in formal expressions that affirm the peculiarities of each edification.

The professional vision of Martins Lucena adopts the concept of an application beyond the beautiful by its essence, it must be sustainable and inclusive. As the construction process begins, it is imperative that it adopt as sustainability techniques, when it is committed to the performance of its functional and energetic system in relation to the activities that house it, respecting the place where it is inserting a gentle dialogue with the landscape.

The practical work was associated with engineering and consulting companies, thus achieving the development and management of large projects that require a multidisciplinary team on architects and engineers. They also work in the administration, monitoring and execution of residential and commercial works, as well as participate in national and international architectural contests.

IF House in Natal

IF House in Natal

Photos: Maíra Acayaba

IF House in Natal images / information received 150119

Location:Natal-RN, Brazil




Architecture in Brazil

Brazilian Architecture Design – chronological list

Brazilian Building News

Brazilian Architecture

Museu de Arte Contemporânea de Niterói – MAC, Niterói, Rio de Janeiro
Oscar Niemeyer Architect
Museu d Arte Contemporanea de Niteroi building
photo © Marcela Grassi

Museu de Arte Contemporânea de Niterói

Teatro Popular de Niteroi, Niterói, Rio de Janeiro
Oscar Niemeyer Architect
Popular Theatre in Niteroi
photo © Marcela Grassi

Teatro Popular de Niteroi

Brazilian Architecture

Image and Audio Museum, Rio de Janeiro
Diller Scofidio + Renfro
Museu da Imagen e de Som
picture from the Client

Museu da Imagen e de Som

Museum of Tomorrow, Rio de Janeiro
Santiago Calatrava
Museum of Tomorrow Rio de Janeiro
picture : Santiago Calatrava, LLC

Museum of Tomorrow




Top Towers – Housing
Königsberger Vannucchi Arquitetos Assoc.
Top Towers São Paulo
image : Leonardo Finotti

Top Towers Sao Paulo

Rio Olympic Park Buildings, Rio de Janeiro
BCMF Arquitetos
Copacabana Stadium
image : Rio 2016/BCMF Arquitetos

Rio Olympic Park Buildings

Museum of Image and Sound Rio

Museum Buildings

Brazilian Architects

Comments / photos for the IF House in NatalBrazilian Architecture page welcome

IF House in Natal, Brazil

Website: Yuri Vital, architect