Zalando Headquarters in Berlin

Zalando Headquarters, Berlin Office Building Photos, German Office Interior Architecture

Zalando Headquarters in Berlin

Contemporary Workplace Interior Architecture in Germany – design by HENN

23 July 2019

Zalando Headquarters

Architects: HENN

Location: Zalando SE Headquarter, Valeska-Gert-Straße 5, 10243 Berlin, Germany

Zalando Headquarters Berlin

Photos by H.G. Esch

“We want a house that we can occupy” – that was the competition briefing given to HENN for the new Zalando Headquarters in Berlin in 2015. In the coming days, with the new headquarters opening, what will be revealed is more than simply a new office space for 2,500 staff members belonging to Europe’s leading online fashion platform. Rather, a space that embodies the spirit of the original start-up, that is flexible, dynamic and unites the company’s divisions which were previously scattered across the city, under one roof.

Zalando Headquarters Berlin

The new Zalando Headquarters consists of an ensemble of two buildings that form the heart of the company’s new campus in Berlin-Friedrichshain, neighbouring the “Mercedes-Benz-Arena” and the East Side Gallery. Rather than forming an closed block, the design of seven-storey volumes, accommodating a total of 43,000 m² of office space, create a striking expression the company’s identity which assumes an open and transparent presence in the city. The wrap-around glass façade which embraces the carved architectural volume like brackets, is a fundamental part of the design.

It is this reinterpretation of the traditional Berlin block, created by rotating the building layout diagonally to the urban-development plan, that enabled a design solution to be found with which the building unfolds towards the city. In this way, the interior courtyards shift to the perimeter of the site, enabling a fluid transition between the offices and the public spaces, in turn affording larger views both into and out of the building by virtue of the transparent and translucent facades.

Zalando Headquarters, Berlin, DE from HENN on Vimeo.

The core of the main building is the central atrium, which shifts its openings along its vertical ascension, thus drawing daylight to the public areas below. The central lobby is flanked by a grand staircase with integrated seating and lounge areas which can also be used for events. The atrium in combination with the adjacent auditorium, create a spatial continuum that extends over numerous floors, thus enhancing the users flexibility.

Conference and training zones, next to a café and the staff restaurant, additionally dock onto the overall complex. The choice of the analogy between the digital network society and a bustling market place is no coincidence. From kitchens and sports areas to child care facilities, the building’s occupants can find everything that makes living and working both easy and pleasant.

The unique spatial configurations of the interior, achieved by the interlocking double high spaces around the atrium establish an unexpected dynamic atmosphere. Irregularly dispersed, this generates either multi-storey open spaces or more intimate zones for seclusion that meet the set criteria, namely the intermixing of the work zones so as to amplify an agile, communicative atmosphere.

Zalando Headquarters Berlin

Even during the competition process, it became immediately apparent that the architecture had to create a stage for a versatile “occupation” and convertible use of the building. It is not the office or the individual workspaces that are the spatially defining criteria; rather it is the route by which they are reached that is paramount.

Sustainable office worlds provide flexible communication areas that promote creativity and interchange. The spatial organisation of the offices on the upper floors is deliberately organized with both concentration and interaction zones in order to accommodate the shifting needs of the staff and to meet the differentiated uses. The considerable depth of the building is broken up through the skilful layering of the program, whereby the various functions – from the lobby to the roof terrace – group themselves around the atrium in the form of a double-helix.

In the so-called “living rooms”, social interaction is encouraged through varying spaces for exchange such as co-working seating landscapes, kitchenettes with wooden tables and bar stools, a balustrade with space for laptops and a view out over the whole campus. This exchange, and the connectivity between these communal areas on the individual floors, is additionally magnified through the open stairway.

“We see the new Zalando Campus as an integral part of the city. In the process, the architecture creates a stage for the manifold ‘occupation’ and changeable use of the building. The central vertical market place makes the company and its different identities tangible, and potentiates an interaction that transcends innate specialist boundaries.” Martin Henn, Partner & Design Director Henn

The campus work zones – which are called “neighbourhoods”– can be effortlessly adapted to quickly shifting teams. Besides fixed work stations, areas were conceived in which the staff can find seclusion to undertake concentrated work. At the same time, opportunities for exchange always stay possible. Radiating from this interactive core, the work atmosphere along the length of the neighbourhood transforms into calm concentration and retreat zones.

The various different office areas are connected by “catwalks”. Inspired by the city’s boulevards and the iconic design of their namesakes, the catwalks structurally interconnect the different areas and enable interactions and networking across all levels by means of meeting zones and encounter spaces. In this respect, it was important that during the competition the Berlin office KINZO joined the architectural design team and formulate the interior-space concept.

The overall atmosphere of openness and transparency, coupled with the wide-scale spatial impact and the various visual relationships (both within the building itself and reciprocally from and to the urban surroundings), allows the size of the building volume to step discreetly into the background. At the same time, the inner structure creates a congenial proportionality for the users, yet nevertheless a flexibility for the constantly shifting functional demands. The house, one can say, is ready to be occupied!

Zalando Headquarters Berlin – Building Information

Architects: HENN Munich, Berlin, Peking
Client: Zalando SE
Location: Berlin, DE
Competition: 2015, 1st prize
Construction Period: 2016–2019

Programme
Office, showroom, staff restaurant, café,
training rooms, auditorium,
terrace, day-care centre, sports areas

Area
Gross floor area: 59,000 sqm
Office space: 43,000 sqm
Work places: 2,500

Sustainability: DGNB pre-certificate in gold

Project Partners:
Structural Engineering
BuroHappold Engineering

Technical Building Services: BuroHappold Engineering
Fire Protection: hhpberlin
Lighting Planning: Bartenbach LichtLabor
Outdoor-Space Planning: Atelier Loidl
Construction Physics: Müller-BBM
Interior-Space Concepts: KINZO

Photography © HGEsch

Zalando Headquarters Berlin Office images / information received 230719

HENN Architekten

Address: Valeska-Gert-Straße 5, 10243 Berlin, Germany
Phone: +49 30 200088400




Buildings in Berlin

Berlin Architectural Designs – chronological list

Berlin Architectural News

Berlin Architecture Tours by e-architect

Berlin Architecture

Jewish Museum Berlin




New Buildings in Berlin Area

Public Baths, Karl-Thon-Straße, Nauen, 30 km west of Berlin
Architects: TCHOBAN VOSS
Public Baths in Nauen City
photography © Lev Chestakov

Public Baths Nauen City

50Hertz Berlin Headquarters Building
Design: Love architecture and urbanism
50Hertz Berlin Headquarters Building
photograph : Werner Huthmacher Photography

50Hertz Berlin Building

Arcs and Squares Housing, Mitte
Design: TCHOBAN VOSS Architekten
Arcs and Squares Housing in Berlin
photo © Nils Koenning

Arcs and Squares Housing

German Buildings

Comments / photos for the Zalando Headquarters Berlin Office page welcome

Website: Berlin