Wooden Supermarket in Liège, Belgium

Liège Supermarket, New Retail Building Belgium, Delhaize Group Project, Belgian Shop Design

Wooden Supermarket in Liège

Delhaize Group Building Development in Belgium – design by MDW ARCHITECTURE / H+G Architects

23 + 21 Feb 2017

Wooden Supermarket Building in Liège

Quai de Rome – New Sustainable Wooden Supermarket in Liège

Location: province of Liège, Wallonia, Belgium

Design: MDW ARCHITECTURE with H+G Architects

MDW ARCHITECTURE and H+G Architects complete new sustainable wooden supermarket in Liège (BE).

MDW ARCHITECTURE and H+G Architects have recently completed for Delhaize Group the construction of a new sustainable wooden supermarket in Liège, Belgium.

Wooden Supermarket Liège

The singular ambition of this project is to show that a development programme as basic as a supermarket can, if handled with ambition and craftiness, become a subtle operation of urban acupuncture that heals the place where it is built.

Wooden Supermarket Liège

Situated in the middle of a 180m-long city block, the 3,500 sqm project aims to improve the quality and permeability of the site, both for users of the building and for residents of the area.

Wooden Supermarket Liège

Wood is used throughout the project, from structure to façade. Beside its reduced impact in terms of grey energy, the choice of this eco-responsible material is also motivated by its ability to create a building that is visually lighter, easily adaptable and/or recyclable.

The interior of the shop breaks away from the usual practice in that special attention is paid to visual contacts with the exterior and the penetration of daylight.

Wooden Supermarket Liège

Delhaize Supermarket / Quai de Rome / Liège, Belgium

Programmes of this type are notorious for producing mundane buildings – devoid of interest at best, and often outright urbicide. Our vision goes beyond the mere cosmetic upgrade of the decorated shed, asking: How can the designers of a supermarket quietly succeed in weaving part of the urban fabric?

Urbanism Situated in the middle of an elongated 180m long and largely paved city block, the project aims to improve the quality and permeability of the site, both for users of the building and for residents of the area.

Wooden Supermarket Liège

In order to create a new public pedestrian crossing which splits the block, the existing building – which was due for demolition – is relocated to the edge of the plot. The new building helps to upscale a difficult zone, enclosed between high party walls.

The clarification of the flow of vehicles on the whole site and placement of a substantial part of the car park underground reduce the visual impact of the cars, and allow large areas to be covered with greenery. This also improves the routes across the block for soft mobility.

Wooden Supermarket Liège

The rooftop of the building, visible from many nearby multi-storey apartment buildings, is broken up by emergences which reduce the volumetric impact of the supermarket. The green roofs covering the various parts of the project, combined with a long interior patio planted with trees reinforce the presence of greenery in the block.

Wooden Supermarket Liège

Architecture The work on perception started with the roof is continued with the treatment of façades. They are marked by a series of pleats which enliven pedestrian routes along the alleyway.

Wooden Supermarket Liège

Wood is used throughout the project, from structure to façade. Beside its reduced impact in terms of grey energy, the choice of this eco-responsible material is also motivated by its ability to create a building that is visually lighter, easily adaptable and/or recyclable.

Cedar cladding, with variable rhythmic scansions and its warm materiality, offers an additional antidote to the mineral surfaces of the block.

Wooden Supermarket Liège

The interior of the shop breaks away from the usual practice in that special attention is paid to visual contacts with the exterior and the penetration of daylight, coming from the alleyway side and along the large patio at the rear of the building.

The singular ambition of this project is to show that a development programme as basic as a supermarket can, if handled with ambition and craftiness, become a subtle operation of urban acupuncture that heals the place where it is built.

The building targets to achieve BREEAM ‘Very Good’. 

Wooden Supermarket Liège

Delhaize Supermarket Liège, Belgium – Building Information

Client: Delhaize Group
Architect: MDW ARCHITECTURE & H+G ARCHITECTS
Team: (MDW) Marie Moignot, Xavier De Wil, Ludovic Raquet, Gilles Debrun, Jérôme Elleboudt, Kristof Van Den Berghe, Yvan Breithof, Thomas Gillet, ; (H+G) Charles Herfurth, Guillaume De Ghellinck, Henry Lebrun, François Denayer, Tanguy van Cutsem, Marie-Eve Delfosse
Mechanical Engineer: DTS
Structural Engineer: SETESCO
Contractor: BCDG (Temporary association BERNARD CONSTRUCTION – DONNAY-GOFFIN – CORDEEL)
Dates : Conception 2009 – completed Septembre 2015
Surface: 3.500m²
Awards: Grand Prix d’Architecture et d’Urbanisme de la Ville de Liège 2015 Belgian Award for Architecture 2015 – nominee category public & non residential

Photographer © Séverin Malaud

Wooden Supermarket Liège

MDW ARCHITECTURE

Founded in 2001 by Marie Moignot and Xavier De Wil, MDW ARCHITECTURE is now strong of 30 staff. Our ethos is to combine the highest standards of creativity and sustainability.

We are committed to offering design excellence to each client, either public or private and independently of the scale of the project. Each request is looked into thoroughly so that the solution reaches beyond the brief. The freshness of our approach has been recognised by several awards.

MDW ARCHITECTURE received the “Global Award for Sustainable Architecture 2013”. This international prize honours annually five living architects who move towards sustainability by innovating in the areas of energy, materials and technology, proposing new standards for housing and public amenities and fighting ecological imbalance and social inequality.

Addresse of the project: Rue de Fragnée 51 – 4000 Liège, Belgium

MDW ARCHITECTURE Avenue de l’Armée 82a B-1040 Brussels, Belgium Phone : +32 (0)2 428 73 76 www.mdw-architecture.com

Quai de Rome – Wooden Supermarket in Liège images / information received 210217

[flexiblemap width=’500′ | height=’300′ | address=’ Rue de Fragnée 51 – 4000 Liège, Belgium ‘ | zoom=’9′ | zoomType=’Large’ | zoomNew=’0′ | align=’center’ | showinfo=”false”]
To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Belgium

Belgian Architecture Designs – chronological list

Brussels Architectural Tours

Belgian Building News

Architectural Tours – city walks

Belgian Architecture

Liège Ice Rink Arena
Design: L’Escaut – Weinand (Momentary Association)
Ice Rink of Liège
photo © Marc Detiffe

Ice Rink Liège

Liège Guillemins TGV Station
Design: Santiago Calatrava
Liege Guillemins Station
photo : Tim Freh, Belgium

Liege Quillemins TGV Station

Liege Quillemins TGV Railway Station Building




Belgian Buildings

Charleroi Museum of Photography
Design: l’Escaut Architecture
Charleroi Museum of Photography
photo : Gilbert Fastenaekens

Charleroi Museum of Photography

Cheval Noir Housing, Brussels
Design: L’Escaut-Gigogne
Cheval Noir Brussels
photograph : Marc Detiffe

Cheval Noir Brussels

Bruxelles Gare du Midi
Ateliers Jean Nouvel
Midi Station Brussels
image © Ateliers Jean Nouvel

Herge Museum
Belgian Museum Building
picture © Nicolas Borel

Liege Quillemins TGV Railway Station

Belgian Architects

Belgian Buildings

Comments / photos for the Wooden Supermarket in Liège Architecture page welcome

Wooden Supermarket Liège

Website: Belgium