The Labyrinth: Limburg Public Structural Sculpture

The Labyrinth, Genk Building, Architecture Sculpture, Design, Images

The Labyrinth

Limburg Public Structural Sculpture – design by Gijs Van Vaerenbergh

page updated with new photos 23 Dec 2016 ; 30 Jul 2015

The Labyrinth in Genk

Design: Gijs Van Vaerenbergh

Location: Genk, Limburg, Belgium

The Labyrinth in Genk

Labyrinth – an exhibition of boolean voids
Gijs Van Vaerenbergh Builds an Experimental Labyrinth at C-mine Art Centre

The Labyrinth in Genk

Gijs Van Vaerenbergh – a collaboration of young Belgian architects and artists Pieterjan Gijs (1983) en Arnout Van Vaerenbergh (1983) – realized an experimental labyrinth to mark the tenth birthday of arts centre C-mine (Genk, Belgium).

The Labyrinth in Genk

The installation Labyrinth invites the spectator to walk through one kilometre of steel corridors. A series of Boolean transformations create spaces and perspectives that reinterpret the traditional labyrinth.

The Labyrinth in Genk

‘Labyrinth’ is a sculptural installation that focuses on the experience of space. The work originated from Gijs Van Vaerenbergh’s interest in fundamental architectural typologies; earlier installations were for example based on the city gate, bridge, wall, dome… Gijs Van Vaerenbergh view the age-old form of the labyrinth as architecture in its essential form; a compositions of walls that define spaces.

The Labyrinth in Genk

The installation measures 37.5 by 37.5 metres and consists of 1 kilometre of walls (186 ton), made out of steel plates that are 5 mm thick and 5 m high. Out of this structure, large elementary shapes are cut – a sphere, a cylinder, a cone… – to break down the logic of the labyrinth and create new spaces and unexpected perspectives. These Boolean transformations convert the walk through the labyrinth into a sequence of spatial and sculptural
experiences.

The Labyrinth in Genk

At the same time, the cut-outs function as ‘frames’ to the labyrinth. Throughout the monotonous succession of high corridors, the viewer is suddenly confronted with openings that reveal what is on the other side of the walls.

The Labyrinth in Genk

The Labyrinth in Genk

Seen from some certain perspectives, the cut-outs are fragmentary, whereas from other viewpoints the entire cut-out shape is unveiled. Finally, the cut-outs also frame fragments of the environment, which become points of orientation throughout the walk.

The Labyrinth in Genk The Labyrinth in Genk

‘Labyrinth’ does not only generate a variety of spaces and visual perspectives to those that enter the installation, it also interacts with the context of C-mine in a different way: ascending the old mine shafts, one can witness the structure from above and look down upon the wandering visitors – a point of view that is generally reserved for the creator of a labyrinth.

The Labyrinth in Genk

The Labyrinth in Genk

Combining these elements, the installation is illustrative to Gijs Van Vaerenbergh’s practice: as always, the duo incorporates tensions between part and whole, form and transparency, recognition and estrangement, design and result, drawing and execution… The goal is to create a certain layeredness and openness to interpretations.

The Labyrinth in Genk The Labyrinth in Genk

Quote from an interview on the realization of Labyrinth:

“To start with, we were invited by C-mine to create something for the 2015 summer exhibition. This led us to propose an installation shaped as a giant labyrinth. Most of our site-specific installations result from an in-depth analysis of the environment, which leads to an interesting dialogue between work and context: the work tells something about the context and vice versa.

The Labyrinth in Genk

In the case of ‘Reading between the Lines’ – our most famous installation – the work spoke about the changing meaning of the typology of the church in the physical and cultural landscape. ‘Reading between the Lines’ really needed that context to be understood. It was only through the topography of the landscape that the different aspects were revealed: the perspective of the viewer transformed the work from a highly transparent and open image into a very massive and closed one.

The Labyrinth in Genk

In any other context, the installation wouldn’t have worked. The central square at C-mine is a completely different environment. Here, we were confronted with an artificial, highly designed, large-scaled context that wasn’t very welcoming to make a similar installation.

The Labyrinth in Genk

We therefore chose to build an installation that was directed inwards and dealt more strongly with space and one’s relation to it. We did so by looking for inspiration in a primal architectural typology: the labyrinth. In a way, this is an essential form of architecture, which is only composed of walls.

The Labyrinth in Genk The Labyrinth in Genk

A series of Boolean transformations, however, generates openings and perspectives on the environment, which gives the labyrinth a new meaning. Finally, the ascension of the mine shafts are included in the experience in order to create another interesting relationship with the environment.”
Gijs Van Vaerenbergh

The Labyrinth in Genk

The Labyrinth in Genk

The Labyrinth in Genk – Building Information

Artist:Gijs Van Vaerenbergh
Structural engineering:Bollinger+Grohmann
Execution:Meuwes laswerken

Photography:Filip Dujardin

The Labyrinth in Genk

The Labyrinth in Genk images / information received 300715


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Belgium

Belgian Architecture Designs – chronological list

Brussels Architectural Tours

Belgian Building News

Belgian Architecture

Mine Conversion Building, Oignies, north east France
Mine Conversion Building
photo : Hérault Arnod Architectes
The first completed part of the 9/9bis mine conversion project

Belgian Architects

Belgian Buildings

Crematorium Uitzicht, western Belgium
Design: SumProject + Souto Moura Arquitectos
Crematorium Uitzicht Belgium
photo : Luis Ferreira

Villa Roces, Bruges, northern Belgium
Architectuurburo Govaert & Vanhoutte bvba
House Bruges
photo : Tim Van de Velde




Belgian Architecture

Buda Art Centre, Kortrijk, western Belgium
Design: 51N4E
Budafabriek Building
photo : Filip Dujardin

The BrOnks Youth Theater Brussels
Design: MDMA l Martine De Maeseneer Architects
The BrOnks Youth Theater Brussels
photograph from architects

Website: Belgium

Coalmine Building

Belgian Houses

Comments / photos for the The Labyrinth in GenkGenk Building page welcome

The Labyrinth in Genk Building – page

Website : Genk, Limburg