Rabbit Hole in Belgium – Gaasbeek Building

Rabbit Hole House, Konijnenpijp Belgium, Belgian Residence, Gaasbeek Building, Architect

Rabbit Hole in Belgium

Gaasbeek Architecture – design by Lens°Ass architecten

17 Sep 2013

Rabbit Hole

Design: Lens°Ass architecten

Location: Gaasbeek, just west of Brussels, north west Belgium

Rabbit Hole in Gaasbeek

A farm, including five buildings, located on a unique site in close proximity to the Gaasbeek Castle, becomes a private family home and veterinary practice.

Rabbit Hole Gaasbeek Belgium
photograph : Andri Haflidason

The ground floor of the residential building with the adjoining cow stables was converted into a veterinary practice and a garage. The upper floor accommodates a guestroom at the front and the children’s bedrooms at the back. The windows were recessed in the roof’s depth to conserve the rural character.

Rabbit Hole Gaasbeek Belgium
photograph : Philippe van Gelooven

The largest volume, the haystack, became the central room of the new apartment. The openings of both large gates were maintained and completely glazed. A large concrete table, around which everyday life takes place, was positioned between the large windows.

The semi-subterranean “vaulted chamber” of the barn was maintained as a storeroom, whilst the upper side made from brick serves as sitting area. The area above accommodates the parents’ bedrooms, with ‘interior windows’ on the high and open space.

Whereas the reorganisation of the working and living functions was already specified, it was, however, a much more complex task to connect the various volumes. And here lies the particularly notable quality of this project: solving various functional aspects with a single intervention. Bart Lens designed a funnel-shaped annex sheltering the entrance to the veterinary practice and the private area.

Rabbit Hole Gaasbeek Belgium
photograph : Philippe van Gelooven

The floorings, walls and the roof as well as the new terraces were made of the same paving brick, thus creating a unity within the new volume and establishing a new link between the existing volumes. Simultaneously, a closed off courtyard is formed, which is sheltered from the prevailing western winds and prevents views from the road.

Brick is not solely used as a building material, but also as a concept reinforcing the existing structure – brick as “linking” element between the past and the present.

Rabbit Hole Gaasbeek Belgium Rabbit Hole Gaasbeek Belgium Rabbit Hole Gaasbeek Belgium
photographs : Philippe van Gelooven

Rabbit Hole in Belgium – Building Information

Title: Rabbit Hole – Konijnenpijp
Location: Gaasbeek, Belgium
Architect: Lens°Ass architecten – Bart Lens
Collaborators: Croes Technology, Andri Haflidason, Georg Schmidthals, Walter Van Erum, Maurice Vierendeel
Site area: 2,14 hectare
building area: 472 m²

Rabbit Hole in Belgium images / information from FD


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Belgian Architecture

Brussels Architecture Tours

Belgian Architecture Designs – chronological list

Belgian Architecture

Belgian Architects

Belgian Buildings

Crematorium Uitzicht, western Belgium
Design: SumProject + Souto Moura Arquitectos
Crematorium Uitzicht Belgium
photo : Luis Ferreira

Villa Roces, Bruges, northern Belgium
Architectuurburo Govaert & Vanhoutte bvba
House Bruges
photo : Tim Van de Velde




Belgian Architecture

Buda Art Centre, Kortrijk, western Belgium
Design: 51N4E
Budafabriek Building
photo : Filip Dujardin

The BrOnks Youth Theater Brussels
Design: MDMA l Martine De Maeseneer Architects
The BrOnks Youth Theater Brussels
photograph from architects

Belgian Houses

Comments / photos for the Rabbit Hole in BelgiumGaasbeek Building page welcome

Rabbit Hole in Gaasbeek Building – page

Architectural Tours – city walks

Website: Belgium