P.Nt2 Mixed-Use Transformation Brussels by BOB361

P.Nt2 Mixed-Use, Buiding Transformation, Brussels Building Renovation, Belgian Architecture Project Images

P.Nt2 Mixed-Use Transformation in Brussels

Real Estate Building and Landscape Redevelopment in Belgium – design by BOB361 architects

20 Nov 2019

P.Nt2 Brussels

Design: BOB361 architects

Location: Brussels, Belgium, Europe

P NT2 Mixed-Use Brussels

Transformation of P.Nt2 a former industrial building in Brussels towards an enclosure for habitation and work. One day the site was silted up. Due to partial demolitions, it obtained a larger permeability which means that each of the spaces was provided with plenty of air and light. This allows the transformation into living and working spaces. The redevelopment contains a privacy gradient between public boulevard, semipublic courtyards, private lofts and gardens.

P NT2 Mixed-Use Brussels

This allows the transformation of the building into live and working spaces. The redevelopment contains a privacy gradient between public boulevard, semipublic courtyards, private lofts and gardens.

P NT2 Mixed-Use Brussels

P NT2 Mixed-Use Brussels

Visible concrete was used for almost every new intervention: stairs, kitchens, structures for terraces, columns in new openings, …

P NT2 Mixed-Use Brussels

P NT2 Mixed-Use Brussels

The form of these additions was strongly influenced by a ‘form follows structure’ attitude the circular holes in one of the floors allows a rib structure; a balcony has a buttress and framework because of the bearing capacity of the walls behind; an opening in a load bearing wall has been replaced by a ‘XII’ shape because of the lateral stiffness; a lateral beam carrying a mezzanine allows the access to the mezzanine on one side, the passing under the mezzanine on the other side; the dimensions of the terraces in the concrete structure on courtyard 1 was adapted to the standard dimensions of industrial PE-boards,… The floors are made in ‘trivial’ concrete, and then polished.

P NT2 Mixed-Use Brussels P NT2 Mixed-Use Brussels

In one of the lofts, Kerto was used (construction plywood) for mezzanines, passerelles and stairs, all dimensioned on the available sections and dimensions. The boards were glued and screwed until a thickness of 8cm was achieved, and attached to the ceiling with steel cables with a diameter of 2cm.

P NT2 Mixed-Use Brussels

Coloured glass was used in order to ‘sun’ the vertical circulation and to give it a privacy gradient.

P NT2 Mixed-Use Brussels

P.Nt2 Mixed-Use Transformation, Brussels – Building Information

Design: BOB361 architects

Location: Brussels
Size: 2836 m2
Budget: € 1.950.000,00
Status: Completed
Type: Direct order

Client: P.NT2 nv, BOB361 architects, Goedele Desmet, Ivo Vanhamme, Frans Steenhoudt
Team: Goedele Desmet, Ivo Vanhamme, Lotte De Swaef, Stijn Cloots, Bram Aerts, Jean-Michel Culas
External consultation: Bureau Bouwtechniek, BAS bvba, Aldrik Heirman

P NT2 Mixed-Use Brussels

Photography: A.Nullens

P.Nt2 Mixed-Use Transformation in Brussels images / information received 201119 from v2com newswire

Location: Brussels, Belgium




Architecture in Belgium

Belgian Architecture Designs – chronological list

Brussels Architectural Tours by e-architect

Belgian Architecture News

Major recent Belgian building on e-architect:

Port House, Antwerp
Design: Zaha Hadid Architects
Port House Antwerp by Zaha Hadid Architects
photo © Helene Binet

Belgian Architects

Belgian Architecture




Recent Architecture in the Belgian Capital

Botanic Center Bloom Brussels Building Design
Design: Vincent Callebaut Architectures
Botanic Center Bloom Brussels Building
image from architect

Botanic Center Brussels Building

Le Toison d’Or
Design: UNStudio, Architects
Le Toison Dor Brussels Building
photography © Hufton+Crow © Eva Bloem

Le Toison d’Or Brussels Building

Belgian Building Developments

Belgian Architect Studios

Belgian Buildings

Comments / photos for the P.Nt2 Mixed-Use Transformation in Brussels page welcome