Nijvel Municipal Crèche – Belgian Child Care Centre

Nijvel Municipal Crèche, Nivelles Child Care Centre, Belgium Architecture

Nijvel Municipal Crèche

Contemporary Belgian Development – design by BURO II & ARCHI+I

16 Jan 2014

Nivelles Crèche

Design: BURO II & ARCHI+I

Location: Nivelles, Belgium

Expansion of Nijvel’s Municipal Creche

This project consists of expanding the ‘Children of the World’ crèche at Nij vel. The building is located in a park setting of rural significance, the Dodaine park. Two wings with 18 places (sized for an increase to 25 children) will be added to the crèche plus various administrative rooms for staff and services.

Nivelles Creche 1

Architecture

The architecture is completely in keeping with the building’s function (the playful world of children). It was logical to use wood for the structure and for the facades because of its warm look and feel and its technical properties.

Engineering

Along the ‘Wereldlaan’ the world of a child is immediately apparent through the size and positioning of the facade openings and the different colours in the interior of the building. The south facade is very open and leads on to a large patio with a view of the park so as to benefit optimally from the improved sunning. The northeast and northwest facades are more closed in order to limit heat losses. The interaction of the roof slopes creates possibilities for natural ventilation and cooling.

Nivelles Creche 2

Nivelles Creche – Building Information

Client
Municipality of Nijvel
Place Albert, 1
B-1400 Nij vel
Stephanie Deneef T +32.(0)67.88.22.45

Description and location
Extension of a communal child care centre.
Boulevard de la Dodaine 1, B-1400 Nivelles

Team
Arch. Christian Troosters [project director]
Arch. Nadia Herrandou [design architect]
Arch. Jacques De Dixmude [project architect]

Nivelles Creche 3

Status
Specified execution term: start 01/04/2011 – end 01/09/2012 + 30 calendar days:
Time of execution: 500 calendar days
Receptiondate: 2013

Surfaces
Area surface:
Land use of the building: 880 m²
Gross floor area: 880 m²

Energy Performance [EPB]
Niveau K: K13 / Building passive

Financial Data
Originally estimated budget: € 1.200.000
Contracted budget: € 1.268.018
Final budget: € 1.394.000

The Barn House Belgium images / information from BURO II & ARCHI+I

Photography: Filip Dujardin

Buro II Architect Page


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Belgian Architecture
Belgium building
image from architects

Belgian Houses

Belgian Architects

Villa Roces, Bruges, northern Belgium
Architectuurburo Govaert & Vanhoutte bvba
House Roces
photo : Tim Van de Velde




The BrOnks Youth Theater Brussels
Design: MDMA l Martine De Maeseneer Architects
The BrOnks Youth Theater Brussels
photograph from architects

Website: Belgium

Belgian Buildings

Comments / photos for Nijvel Municipal Crèche Architecture page welcome

Nijvel Municipal Crèche Building – page

BURO II & ARCHI+I – external site

No tags for this post.