House Roces – Residence near Bruges, Villa Roces

Villa Roces, Bruges Property, Contemporary Belgian House, Building, Architect, Architecture, Design

House Roces : Residence near Bruges

Contemporary Belgian Residence – design by Govaert & Vanhoutte

3 May 2012

Villa Roces

Design: Architectuurburo Govaert & Vanhoutte bvba

VILLA ROCES, Belgium

Bruges House

Villa Roces is integrated in an oblong terrain of about 70m long and 30m wide, situated in the forest surroundings of Bruges. The concept consists of a 50 m long and a 4.20 m high wooden wall flanking 6 m wide glass box is disposed.

House Roces Villa Roces Bruges Residence Bruges Residence
photos : Tim Van de Velde

The house is built along a wall with the intention to meet the lack of light and reflect the presence of the forest, the verticality of the trees, etc.
The 54m long wall functions as a background for the transparant volume in front.
The wall is not only visible at the outside, but also continuously visible at the inside.

As the transparent volume is conceived as a box, the inside space is filled in with clearly defined boxes and volumes and incorporate the structural elements.

Villa Bruges House Bruges Bruges Villa Bruges House
photos : Tim Van de Velde

The glass box is indented at three sides:
– One to give access to the underground parking place
– One to develop the half underground swimming pool
– And one to give access, at the backside of the house, to the master bedroom and annex bathroom

Bruges Property Bruges Residence New Belgian Residence New Belgian Property
photos : Tim Van de Velde

The plan concept is very simple:
– On the level of the garden there is the income, kitchen, dining room and fireplace situated. The kitchen can be separated from dining room with a big sliding door.
– The bedroom section of the children and the master bedroom are situated one above the other and put in split-level with the living room which has one and a half height
– In front of the master bedroom we have a secondary sitting room which spatial makes the conversion to the handled levels.
– A slope guarantuees the connection between the living room and the bedroom section of the children.
– By handling the explained levels and heights we could maintain a continuously horizontal box which was of main importance to be put in contrast to the verticality of the trees.
– Under the living room and kitchen is the underground parking situated. To put this underground was also of main importance in order to reduce the build volume above the ground level, this in relation to the disposable space and give the house the visual impression of a big pavilion.

Villa Roces Villa Roces Bruges Villa Roces Residence Villa Roces Property
photos : Tim Van de Velde

Villa Roces – Building Information

Project Name: House Roces
Architects: Govaert & Vanhoutte architectuurburo
Principal Architects: Benny Govaert
Structural Engineering: Claeys Engineering Bvba
Contractor: Eddy De Mey Oostende
Client: Benny Govaert & Martine Neirynck
Occupation of the Client: Architect

Ground floor: 247m²
Split level: 100m²
Garage: 185m²
Total Floor Area: 532m²
Site Area: 2219m²

Principal Materials: Concrete, wood & aluminum
Principal Structure: Steel
Location: Belgium, Bruges (Sint-Andries) Doornstraat 292a
Photos: Tim Van de Velde
Text: Govaert&Vanhoutte

New Belgian Property New Belgian Property
images : Architectuurburo Govaert & Vanhoutte

House Roces Belgium images / information from Architectuurburo Govaert & Vanhoutte

Architectuurburo Govaert & Vanhoutte bvba are based in Sint-Michiels, Belgium


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Belgian Architecture

Brussels Architecture Tours

Belgian Architecture Designs – chronological list

Belgian Architecture

Belgian Houses

Belgian Architects

Belgian Houses

Mormont House, Ardenne forests
PIQUE
Mormont House Ardenne forests Property Home Belgium
image from architect

Mormont House Belgium

The Barn House, Flanders
Buro2
Barn House Flanders
photo : Kris Vandamme

Barn House Flanders

Belgian Architecture

Waalse Krook, Gent
UNStudio
Waalse Krook Gent
image © Mir_www.mir.no

Waalse Krook Gent

Residence Wellington, Ostend
BURO II
Residence Wellington Ostend
photo : Kris Vandamme

Residence Wellington

Hôtel de Police & Extension de Charleroi Danses, central Belgium
Ateliers Jean Nouvel / MDW Architecture
Hôtel de Police Charleroi
image © Ateliers Jean Nouvel / MDW ARCHITECTURE

Hôtel de Police Charleroi

House Designs

Comments / photos for the House RocesBruges Property page welcome

Villa Roces Building – page

Architectural Tours – city walks

Website: Belgium