DC L-Berg Ghent Building, Ledeberg

DC L-Berg Ghent Building, Social Services Centre Ledeberg, Belgian Architecture Design, Architect, Photos

DC L-Berg Ghent Building

Ledeberg Social Services Centre, Built Environment in Belgium – design by architecten de vylder vinck taillieu

3 Jan 2017

DC L-Berg Building in Ghent

DC L-Berg, Ghent

Design: architecten de vylder vinck taillieu

DC L-Berg Nominated for Mies van der Rohe 2017 Awards

An ensemble of all sorts becomes an ensemble as such.

A grand, nineteenth century façade, a structure of ‘stacked tables’ and a leitmotif of shining, black volumes form together the new social services centre in Ledeberg.

DC L-Berg Ghent Building

Photos © Filip Dujardin

The reconversion of the old town hall of Ledeberg into a social services centre. Not as a reconversion into something new, but as making room for the original again, which had been lost in reconversions over time. A new structure behind the grand, nineteenth-century façade fixes the structural issues of the entire, original building. The numerous, disorganized extensions at the rear façade are replaced with protruding volumes to house staircases and technical spaces, making room inside the building for the extensive programme. Finally, the police station is allowed to move from the backyard to the attic, which has now become a space on its own.

DC L-Berg Ghent Building

The town hall was an ensemble of old houses – with a façade in front. The town hall was an ensemble of functions, too – as town hall, but as wedding hall and reception hall as well, with the police station in the garden. Finally, the backside of the building was an ensemble of all sorts on its own – with extensions along the length of the building.

DC L-Berg Ghent Building

The grand façade is restored, while a new structure of ‘stacked tables’ brings unity to the four houses behind. The ‘tables’ mimic the original floor heights, while making room for the extensive programme. The ensemble of houses becomes an ensemble as one.

DC L-Berg Ghent Building

The police station is placed under the roof, where the attic has been transformed into a proper space on its own. All beneath one roof now, the ensemble of functions becomes an ensemble together.

DC L-Berg Ghent Building

Finally, the thickness of the rear façade is removed, revealing a long, continuous backside, with a curved wing as wedding hall protruding out – becoming the leitmotif. A new ensemble of all sorts comes into being, with distinct volumes clad in tiles, protruding outwards. Staircases, technical rooms and a foyer. Clearing space inside, and leaving the garden open.

DC L-Berg Ghent

A new concrete structure, conceived as a series of ‘stacked tables’, is introduced to solve issues of stability in the original four houses. The ‘tables’ of different sizes follow the original varying floor heights and run over the existing wedding hall and court room, while clearing space for the reception hall across the complete first floor. The floors span fourteen meters from front to back, with beams and columns coming down behind the façades. The columns are spaced closely, lending the intervention a clear presence while distributing the forces evenly across the foundation. The thin columns each have a different, specific thickness, not only as such, but also per floor, showing precisely the weight they have to carry.

As a result, a column from today stands next to a column from the past. Just so, or perhaps, just not, besides each other.

DC L-Berg Ghent

And, of course, it happens, always again and again. A mistake, and how to deal with it. The mistakes made during the construction process are coloured red, as corrections, but as a new kind of language too. Introducing a new kind of precision in the ensemble as such.

DC L-Berg Ghent

DC L-Berg Ghent – Building Information

Name of work: DC L-Berg
Placement: Nominee
Prize year: 2017
Location: Ghent, Belgium
Year completed: 2016 (Year began 2009)
Studio: architecten de vylder vinck taillieu; Ney & Partners engineers; Boydens Engineering

Collaborators
Architect: De Vylder Jan, Vinck Inge, Taillieu Jo, Van Assche Hans, Morais Patricia, Ascensao Francisco, Van Huychem Joris, Janda Indra, Dierickx Lauren

Program: Government & Civic
Labels: City Hall, Police Station
Usable floor area: 3500
Client: City of Ghent
Client Type: public
Map: LatLng: (51.0373955, 3.741624399999978)

Mies van der Rohe 2017 Award Nominations


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Ghent Buildings

Ghent Buildings

Stadshal Gent : City Hall, Ghent, Belgium
Design: Robbrecht en Daem architecten; Marie-José Van Hee architecten
City Hall Ghent
photo : Petra Decouttere

Stadshal Gent

Wintercircus Transformation, Ghent
Atelier Kempe Thill
Wintercircus Transformation Belgium
picture from architect

Wintercircus Transformation

Production Studios, Ghent
Jan De Vylder architecten
Ghent Production Studios
photograph : Filip dujardin/OWI

Ghent Production Studios

University College Ghent, Campus Schoonmeersen
SADAR + VUGA with LENS°ASS Architecten
University College Ghent Building
image by architects

University College Ghent

Waalse Krook, Gent
UNStudio
Waalse Krook Gent
image © Mir_www.mir.no

Waalse Krook Gent




Belgian Architecture

Belgium Architecture Designs – chronological list

Brussels Architecture Tours

Belgian Architecture Designs – chronological list

Belgian Architecture

Belgian Architects

Belgian building near Gent:

Avelgem Community Centre
Design: Dierendonckblancke architecten
Avelgem Community Centre
image from architects

Avelgem Community Centre

Belgian Buildings

Belgian Museum Building
Design: Atelier Christian de Portzamparc
Belgian Museum Building

image © Nicolas Borel

Belgian Architecture Studios

Website: architecten de vylder vinck taillieu

Comments / photos for the DC L-Berg Ghent Building page welcome

DC L-Berg Ghent Building

Website: Belgium