Llorell House in Costa Brava

Llorell House on Costa Brava, Tossa de Mar Property, Spanish Architecture, Interior Design Spain

Llorell House in Costa Brava

Contemporary Residence in Tossa de Mar, Girona, Spain – design by DOSARQUITECTES

21 Apr 2015

Llorell House in Costa Brava

Location: Tossa de Mar, Girona, Spain

Design: DOSARQUITECTES

New House on the Costa Brava

A house situated in the heart of the Costa Brava with incredible views to a coast bay. Costa Brava is different of other coasts because of the big forest slopes next to the sea. The challenge was to fit a big program in a volume with some formal contrast with the nature of the place. So we propose some cubes placed as if they were randomly thrown, like if they were fallen from the sky, but finally they really derive from the fan-shape of the plot.

Llorell House

Those cubes have the same size: 7 by 7 meters. They are absolutely open by one side, in order to have the sea views and the best solar orientation, even that they are protected by those very special big blinds (operated by hydraulic system). The situation and position of those cubes project the directives of the rest of the levels of the house.

Llorell House

Under levels have been integrated in the field with a big spaces opening to the sea. Ground floor that is the main level is situating the most important used pieces in open and direct connection with the outside terraces, swimming-pool and gardens. Three patios help to increase natural lighting and ventilation of this level. Also the serve to distribute the uses of the different spaces: guest apartment, main entrance and study, or the kitchen area and main living room.

Llorell House

Each patio has a different character:
– Arab patio: water in the centre of the house, fountain sound of the water cascade, and glass bottom of the water tank acting as a roof natural light window for the gym area.
– Oriental patio: it’s the patio that helps to ventilate main part of the house, through service areas. It’s very simple decorated with pavement of river stones and bamboo trees as background
– Tropical patio: in front of the main dining area and in the middle of the principal porch, there appears an exotic palm patio that crosses vertically all the house. Lower level is in contact with the grass garden designed in micro-dunes. Here we can find the Spa and Hammam and a rest area. Separated there is also an apartment for the service of the house (housekeeper, babysitter).

Llorell House

Two main materials have been proposed for the façades:
– Travertine stone of the ventilated façade for the upper volumes, that is giving a noble character to this part of the house
– And the gabions filled with stones of the area, used for the basement of the house and for the walls and protections of the garden.

Llorell House

Another important aspect of the Project is the compliance to accomplish the principles of sustainable architecture, taking energy-saving measures into the design of the house and in the selection of the materials:
– The building has been designed in order to promote natural crossing ventilation.
– All glass openings have been protected against solar radiation in summer. Also the position of the openings also allows the entrance the sun into the house in winter time acting as a natural heating system.
– There isn’t in the building construction any thermal bridge, thanks especially to the system of the ventilated façade and taking care of the details for every corner and connection. The isolation of the house has duplicated the minimum required by the law.
– Using ecological materials like cork thermal isolation for the roof terraces.
– 20 sqm of high efficiency tube solar panels installation for the heating system (floor heating) and the hot water of the house. That system saves a lot of energy for the heating system.
– Most part of the lighting of the house has been proposed with led technology that also supposes a high energy-saving. Also for the corridors we proposed automatic movement detectors to open the lightings.
– Domotic system is being used automatically for different energy-saving systems like closing lightings not used, open and closing the blinds when necessary or depending on a time Schedule, etc.
– The inside separating walls between rooms have been isolated with thermal and acoustic panels made out of rock wool with a total wall width of 18cms.

Llorell House

For the interior design general proposal starts choosing a very high character Wood floor, coming from Germany. We decided for big lengths of 5-7 m and variable width up to 45cms. We decided for the walls more neutral tone and clear with stucco finishing in light grey and the rest of the walls have been proposed with lacquered wood panels and doors.

Lighting is very important in this Project. We have proposed decorative and technical lighting from Italian world-known brand FLOS. Some of the lighting has been built into the walls. Also we proposed all the glass openings in façade with lineal bath led light.

Llorell House

Our design for the kitchen was executed by Italian brand Arclinea. It was designed to be part of the furniture of the big space of the saloon and dining area. The back wall has been covered by panels with vertical strips in green grey colour and touch system for the doors of the cabinets, the fridge and the appliances. It is contrasted with the stainless steel island and pendant shelf. The furniture decided for the house was specially chosen with hanging elements. We proposed fresh furniture, more natural for a coast modern house, enhancing the contrast with the natural wood of the floor.

Swimming-pool is overflow as an infinity pool and protected by an automatic cover.

Llorell House

Llorell House in Costa Brava – Building Design

Location: Tossa de Mar, Girona, Spain
Plot surface: 2.000 sqm
Total built surface: 880 sqm
Underground level (5 parking places, swimming-pool filter room): 92 sqm
Underground level 2(Spa, Hammam, Service apartment, Installation room): 172 sqm
Ground floor (main living-room, study, guest apartment): 378 sqm
First floor (bedrooms, guest area, laundry room, entrance, ferrari garage): 238 sqm
Swimming-pool surface: 68,75 sqm
Main participants
Architecture, interior design and landscape: DOSARQUITECTES
Architects: Francesc Aromir Batiste-Alentorn and Cristina del Pozo Bas
Structural design collaborator: Amanda Colom Calsina
Technical architect: Lluís Serrat Tarrés
Builder: REHABILITACIÓ i CONSTRUCCIÓ SALICHS S.A.
Installations: SINOPHOS GROUP

Main House:
1 Living room + Dining + Open kitchen + Bar area
1 Courtesy bathroom
1 Support kitchen
1 Study
1 Main suite bedroom (including complete bathroom)
2 Individual Children bedrooms
1 Complete bathroom
1 Playing and living area for children
1 Guest or babysitter bedroom
1 Guest or babysitter bathroom
1 Laundry room
1 Sauna and Spa with rest area
1 Porch area
3 patios (water cascade patio, oriental patio and palm patio)
1 garage for luxury car at the main entrance
2 underground garages for 5 cars
4 installation rooms
1 elevator

Guest apartment:
1 Living room + Dining + Open kitchen
1 Double bedroom
1 Individual bedroom
1 Complete bathroom
1 porch

Service apartment:
1 Living room + Dining + Open kitchen
1 Double bedroom
1 Individual bedroom
1 Complete bathroom
1 Laundry room

Main brands used for the design of the house:
FLOS DECORATIVE LIGHTING
FLOS SOFT ARCHITECTURE LIGHTING
COLLINGWOOD. Outside lighting
BIMBO. Wood floor.
ARCLINEA Italian kitchen.
ANTONIO LUPI
RAPSEL
AGAPE
DORNBRACHT
VOLA
HANSGROHE
BOFFI
DURAVIT
GEBERIT
TECE
VIEGA

Llorell House

LAGO Furniture
B&B Italia – Garden furniture
MUTINA
FLOOR GRES
ETA DELLA PIETRA floor
MOSO Bamboo X-TREME outside deck
TRAVERTINE STONE VENTILATED FAÇADE
UTIFIRVE JAMA VENTILATED FAÇADE SYSTEM
LUNAWOOD. Wood for façade blinds
GABIONS outside. ROKO ROTHFUSS German
WINDOWS: ALUMINIUM REYNAERS. Double glass Ksif Super Plus
ROOF WINDOWS: VELUX Premium
RENSON Fixscreen interior blinds
ELEVATOR: THYSSENKRUPP
JACUZZI. Sauna + Hammam + Shower block system
JUNG Domotic system
Companies involved:
ARCHITECTURE, INTERIOR DESIGN AND LANDSCAPE: DOSARQUITECTES
BUILDER: CONSTRUCCIÓ I REHABILITACIÓ SALICHS
INSTALLATIONS: SINOPHOS GROUP
KITCHEN: ARCLINEA BCN
ALUMINIUM WINDOWS: REYNAERS ALUVIDRERES
CERAMIC TILES, WOOD FLOOR, DECK PROVIDER: AZUL ACOCSA
FURNITURE PROVIDER: DELTA MOBLE
WOOD CARPINTERY: FUSTERIA ROCA
HIDRAULIC ELEVATOR: THYSSENKRUPP ELEVADORES
VENTILATED FAÇADE: TENOBCAR SYSTEM S.L.
IRON WORK: MANYERIA PARALS
PAINTING: X&A Decora
GABIONS: MUROXS

Llorell House

Photographs: Simon Garcia ARQFOTO

Llorell House in Costa Brava images / information from DOSARQUITECTES


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in North East Spain

Barcelona Architecture Tours

Barcelona Houses
Costa Brava house
photo : Starp Estudi

Barcelona Architecture

Barcelona Housing
Costa Brava house
image from architect




Costa Brava

Barcelona Houses

Les Franqueses del Vallés house
Design: CPVA Arquitectes
Les Franqueses del Vallés House
picture : Simon Garcia

Casa M Barcelona
Design: RTA-Office
House M
picture from architects

Barcelona House

Comments / photos for the Llorell House in Costa BravaCatalan Residnetial Architecture page welcome

Llorell House in Costa Brava Building

DOSARQUITECTES

Simon Garcia ARQFOTO