House LLP in Barcelona

House LLP in Barcelona, Bioclimatic Property, Spanish Architecture, Interior Design, Images

House LLP

Contemporary Residence in Barcelona, Spain – design by Alventosa Morell Arquitectes

5 Nov 2015

House LLP in Barcelona

Design: Alventosa Morell Arquitectes

Location: Barcelona, Spain

The House LLP building has been designed after the request, of two sisters, for a bioclimatic house where to live together and independent at the same time. So the project focuses on these clients’ needs.

House LLP

The building plot enjoys views over the Collserola mount, and it is on a uniform and deep pitch, (30%).
After the bioclimatic study of this exact point we decided the strategies of the project, in order to maximise the environmental and thermal performance, and to follow the equivalent demands to a passive house. We improve the comfort of the building by:
• Compaction.
• Capture and sun protection.
• Thermal resistance.
• Cross ventilation.

House LLP

On the other hand, as we did not want to modify the original plot and to better adapt to the topography of the land, our project was founded on only two retaining walls which are parallel with the contour lines. These retaining walls support a lightweight wooden construction. This wooden frame is formed by five wall framings which are perpendicular to the concrete walls. This five framing walls organize the different spaces of the house with the idea that each women could have two rooms, a dining and a sitting room, a bathroom, a kitchen and a terrace to implement the main rooms.


This compact construction and of a big thermal resistance, frame the landscape facing south through the fully grazed façade that, in addition to a lineal roof-light for the rooms on the north side, works as a sun capture during the cold seasons.

House LLP

The savings on heating (and air conditioning) have been possible due to the sun protection on the windows, the wooden ventilated façade, the use of a vegetal roof which provides a big thermal resistance and landscape value; and also a design that has paid particular attention to the natural ventilation, especially important in Summer. The demand on heating has been under the limits of a passivhaus (15 Kwh/m2a), and it has been solved with just a fire place for each person. Our final need of heating has been 9 Kwh/m2a.

House LLP

The possibility to enjoy open and transparent spaces facing the Collserola mount landscape, the integration of the building on the site, and the thermal comfort, in addition to the use of healthy and ecologic materials; are the big challenges and values of the project, and the house.

House LLP in Barcelona – Building Information

Design Team: Alventosa Morell Arquitectes (Josep Maria Alventosa, Marc Alventosa i Xavier Morell)
Construction: 08/2014 – 02/2015

Main Builder Company: Nix Profusta
Windows: Soldevila Construccions de Fusta
Carpentry: Soldevila Construccions de Fusta
Lighting: Novelec
Marble: Mármoles Ros
Instalations: Eric Madrenas
MetalWork: Serralleria Metcor
Concrete structure: Pedro Royo
Solars Protecction: Disperlux / Aluminis Sabadell
Painter: Fachadas Alamo
Electrical appliances: Smeg

House LLP

House LLP

Photography: Adrià Goula Photo

House LLP in Barcelona images / information from Alventosa Morell Arquitectes


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in North East Spain

Barcelona Architecture Tours

Barcelona Houses
Costa Brava house
photo : Starp Estudi

Barcelona Architecture

Barcelona Housing
Costa Brava house
image from architect




Costa Brava

Barcelona Houses

Les Franqueses del Vallés house
Design: CPVA Arquitectes
Les Franqueses del Vallés House
picture : Simon Garcia

Casa M Barcelona
Design: RTA-Office
House M
picture from architects

Barcelona House

Comments / photos for the House LLP in Barcelona page welcome

House LLP in Barcelona Building

Website: Alventosa Morell Arquitectes