Filmoteca de Catalunya: Film Library Barcelona, Catalonia

Filmoteca de Cataluña, Film Theatre Barcelona, Catalan Theatre Building, Architect

Filmoteca de Catalunya : Film Library Barcelona

New Building in Catalonia – design by Josep Lluís Mateo

10 Sep 2012

Filmoteca de Catalunya

2010-11

Design: Josep Lluís Mateo

Filmoteca de Catalunya (Film Theatre of Catalonia)

Josep Lluís Mateo, 1949 (Mateo Arquitectura)

Location: District of Raval (Old city), Barcelona
Project: 2005
Construction: 2007-11
Area: 7,500 m2

Filmoteca de Catalunya Film Theatre of Catalonia Barcelona Filmoteca de Catalunya Barcelona Filmoteca de Cataluña Barcelona
photos © Milos Stipcic

Filmoteca de Catalunya Film Theatre of Catalonia Barcelona Filmoteca de Catalunya Barcelona Filmoteca de Cataluña Barcelona
photos © Milos Stipcic

Filmoteca de Catalunya Film Theatre of Catalonia Barcelona Filmoteca de Catalunya Barcelona Filmoteca de Cataluña Barcelona
photos © Milos Stipcic

Filmoteca de Catalunya Film Theatre of Catalonia Barcelona Filmoteca de Catalunya Barcelona Filmoteca de Cataluña Barcelona
photos © Milos Stipcic

Filmoteca de Catalunya Film Theatre of Catalonia Barcelona Filmoteca de Catalunya Barcelona
photos © Milos Stipcic

Filmoteca de Catalunya images / information received 100912

21 Sep 2011

Filmoteca de Cataluña

2010-11

Design: Josep Lluís Mateo

Filmoteca de Cataluña
Filmoteca de Cataluña Barcelona
photo © Adrià Goula

FILMOTECA

Headquarters of the New Film Theatre of Catalonia in the Raval district of Barcelona.

Filmoteca de Cataluña

Filters are juxtaposed on the wall. This cinematographic metaphor is not just conceptual; it is above all physical, sensible. In the old town, with very close relations between buildings, interaction must be mediated, filtered. And this is implemented by a variety of devices, with a vague cinematographic reference.

About the space… the space is organized around two movements:
a) The descent into the darkness of the cinemas, with the reflection of the spectators (in turn reflected, actors seen in a series of mirrors)
b) The ascent towards the light, towards the places of work. Two courtyards, connected but not continuous, accompany and construct the movement.

The new film theatre building presents a façade on Plaça de Salvador Seguí, at an angle to Carrer de Sant Pau. Together with the existing constructions, it forms Carrer d’Espalter.

Josep Lluis Mateo

Location:Carrer d’Espalter, 08001 Barcelona