Voest Steelworks Offices, Austria: Voest Steelworks Linz

Voest Steelworks Offices, Austrian Building, Project, Photo, News, Design, Property, Image

Steelworks Office Development in Linz, Austria

Voest steelworks office in Linz – design by Dietmar Feichtinger Architectes

20 Nov 2009

Verkaufs- und Finanzzentrale voest alpine Stahl Gmbh

Financial and commercial department of Voest Alpine Stahl GmbH

Dietmar Feichtinger Architectes
Architect Dipl.-Ing. Dietmar Feichtinger

Office building for Voest Alpine in Linz, Austria

Voest Steelworks Building Voest Steelworks Building Voest Steelworks Building
photos © Josef Pausch

The new sales and financial center and the existing “Blue Tower” together form the portal to the site of voestalpine: two mutually complementary structures as a symbolic representation of the complementary units of voestalpine.

The new building and the existing tower are in a dialogue that clearly defines the opposite of to the vertical element of the blue tower to the horizontal shape of the new sales and financial center (VFZ). The wide overhang of the head of VFZ symbolizes the industrial ambitious claim of modern innovative and efficient company.
The forecourt
A gently sloping surface leading to the entrances. Large-sized concrete elements – colored sand-blasted in situ concrete – form the surface. LED floor lights are integrated into the surface.

The garden
Between the stock, the new visitor center and the VFZ spans a generous open space, as its backdrop, the curved facade of the VFZ serves. This covers the spectrum from the portal to the steel road up to the steel world. Thus, even with such a representative component is included in the ensemble.
At the same time the VFZ defines the northern border of the area by voestalpine.
This spacious garden deck creates a differentiated-designed outdoor area for employees and visitors of the company. A sequence of green fields, and paved areas is structured by accesses to the park deck

The new sales and financial center

The gently sloping surface under the canopy leads into the spacious lobby.

The building is divided in cross-section into 3 zones: the lateral zones of the offices, the central zone, in which alternate funding areas (conference, archive, coffee and chill out areas, copy areas) with all the shells open atriums.
Each atrium is closed by a glass roof to the outside. Integrated into the roof opening wing a good ventilation of the areas to allow Vertical) (chimney effect.
The atriums are landscaped and provide space for outdoor transition areas dar. This can achieve a high proportion of office imaging areas.

Voest Steelworks Building Voest Steelworks Building Voest Steelworks Building Voest Steelworks Building
photos © Josef Pausch

The conference area on the roof

The conference area is in a very prominent position in the 4th Floor housed. This is independent from the other disclosures vertical jump accessible from the foyer with a lift.
The situation in the roof area provides an overview of the entire area. An additional terrace following the meeting rooms, conference extends the range in the form of a Bélvédère.
All other roof surfaces are extensively planted.

The construction

The building is designed as a steel structure: The metal structure is visible everywhere.
Large plateaus and maximum flexibility. The steel construction allows a maximum of flexibility and large plateau.

The facade

The manual open able facade components allow to users natural ventilation.

Integrated into the facade are elements made of expanded metal to control. These sliding elements can be individually moved before the glazed areas of a room and control so the light input.

The facade allows a delicate and sensitive handling of natural light contribution of each individual office.

Verkaufs- und Finanzzentrale voestalpine Stahl GmbH – Building Information

Address:
Betriebsgebäude 75
voestalpine-Straße 3
A-4020 Linz

Client
voestalpine Stahl GmbH
voestalpine-Straße 3
A-4020 Linz

Dietmar Feichtinger Architectes studio based in Paris, France

Architect Dipl.-Ing. Dietmar Feichtinger

Team Competition
Claire Bodénez, Benni Eder, Simone Breitkopf, Barbara Feichtinger-Felber, Vicentiu Sopterean, Silviu Aldea, Markus Himmel, Ruth Pofahl, Rupert Siller

Project team leader planning
Gerhard Pfeiler

Team planning
Philipp Hugo Urabl, Dorit Böhme, Roland Basista, Albert Moosbrugger, Ulli Gabriel, Andreas Trampe-Kieslich, Ralitsa Kafova, Camille Duperche, Katharina Düsing, Nemanja Kordic

Engineers
Schindelar ZT_GmbH
Dr. Müllner Platz 1
A-4710 Grieskirchen

Voest Steelworks Office Linz images / information from Dietmar Feichtinger Architectes

Dietmar Feichtinger Architectes


To see all listed projects on a single map please follow this link.

voest alpine Stahl Buildings

voest visitor’s catwalk, Linz, Austria
Caramel Architekten with fritz stiper
voest visitor's catwalk
photo : dietmar tollerian + caramel

voestalpine project

OASIS Pastoral care voestalpine, Linz, Upper Austria
xarchitekten
Oasis voestalpine building
picture : David Schreyer

OASIS Pastoral care voestalpine

Multi-Level Parking voestalpine, Linz, Upper Austria
Design: xarchitekten
Multi-Level Parking voestalpine
picture : David Schreyer
Multi-Level Parking voestalpine

Austrian Architect

Paris Architects

Vienna Buildings

Nordpark Cable Railway Station
Zaha Hadid Architects
Austrian Cable Railway Station
photo : Helene Binet

Nordpark Railway Station

Office Buildings

Comments / photos for the Voest Steelworks Offices Austrian Architecture page welcome

Voest Steelworks Offices Building

Website: Architecture Walking Tours

Website: Austria