Vierländer Bank: Innsbruck Building

Vierländer Bank, Innsbruck Financial Building, Tyrol Architecture, Austrian Design

Vierländer Bank, Tyrol : Innsbruck Building

BTV Office Building, Tyrol, western Austria – design by Rainer Köberl

7 Feb 2013

Vierländer Bank Building Austria

Innsbruck, Tyrol, Austria

Design: Rainer Köberl

Innsbruck Bank Building

We are standing on Mitterweg, a extremely busy street. A building supply store, even several large supermarkets, schools, residential buildings and commercial enterprises extend along the street. The Vierländer Bank wanted to have a new building for a branch built here and held a competition by invitation for its design.

Vierländer Bank Building Austria Vierländer Bank Building Austria Vierländer Bank Building Austria
photos : Lukas Schaller

The striking feature of this bank building is its steeply rising roof – Köberl wanted to make the building as tall as possible so it is not swamped by the surrounding urban architectural jumble. Actually, only two storeys are allowed in this location. That is why the body of the building bends sharply towards the roof ridge from the second storey upward. Underscoring the shape is the striking pattern of the facade. Like a chessboard, the outer skin consists of square, concrete-coloured panels made of fibre-reinforced concrete alternating with black air holes of the same size.

Behind the facade’s outer skin, the reinforced concrete structure with glazing all around tapers towards the top like a stepped pyramid. A 60-centimetre-wide steel maintenance balcony is positioned between the glass skin and outer skin. From the outside it allows hardly any views of the interior. From indoors the dark squares scarcely obstruct the view out – better still, they help shut out the neighbouring buildings and allow the focus on beautiful sights such as the silhouette of the mountains.

Vierländer Bank Building Austria Vierländer Bank Building Austria Vierländer Bank Building Austria
photos : Lukas Schaller

A concrete wall wraps once around the whole building at a certain distance from it, but then comes into contact with it on the east side after all. Round windows are cut into the wall here; they provide views into and out the costumer reception. Everywhere else the wall protects the offices from direct view but, because of the distance, it lets enough daylight indoors and creates a small inner court planted with greenery.

Vierländer Bank images / information from Rainer Köberl


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Austrian Architecture
Voest Steelworks Offices
picture from architect

Bank Buildings

Austrian Architects

Office Building

Austria Architect : contact details

Tyrol Buildings – Selection

Kaufhaus Tyrol, Innsbruck
David Chipperfield Architects
Kaufhaus Tyrol Building
photo : Ute Zscharnt for David Chipperfield Architects

Kaufhaus Tyrol

Nordpark Cable Railway Station, Innsbruck
Zaha Hadid Architects
Nordpark Cable Railway Station
photo : Helene Binet

Nordpark Stations Innsbruck

Bergisel Ski Jump, Innsbruck
Zaha Hadid Architects
Bergisel Ski Jump
image : Hélène Binet

Bergisel Ski Jump

University Innsbruck Faculty Building

Vienna Buildings

Comments / photos for the Vierländer BankTyrol Architecture page welcome

Vierländer Bank Building

Website: Architectural Walking Tours

Website: Visit Austria