Tunnel House in Hawthorn, Melbourne

Tunnel House in Hawthorn, Melbourne Building, Australian Residence, Architect, Architecture Images

Tunnel House in Hawthorn, Melbourne

Contemporary Building Renovation Project in Australia – design by MODO Architecture

6 Mar 2018

Tunnel House in Hawthorn

Design: MODO Architecture

Location: Hawthorn, suburb of Melbourne, State of Victoria, Australia

Tunnel House in Hawthorn

Tunnel House in Hawthorn Melbourne

The client approach MODO Architecture with a brief to renovate their double fronted cottage in hawthorn, after a few briefing session with the clients, it became very clear that their lifestyle revolved around their garden and spending their days outdoor as much as possible. Unfortunately, their existing house doesn’t utilise the exterior as well as it could, and being completely south facing, the central body of the house remains quite dark most of the year.

Tunnel House in Hawthorn Melbourne

So MODO Architecture’s first approach, was to remove the awkward rear lean-to and instead of extending from the existing house, we decided to build a stand alone structure o the front house and connect the two spaces with a central passageway. Conceptually, this allows the two built form to contrast their individual form and characteristic, creating an architecture that provides clear distinction between ‘old’ and ‘new’. Spatially, the new stand alone living at the rear opens the central body of the site to create a north facing courtyard, with this planning strategy we now have a new north facing rear living area, natural light into the ‘darkest’ spot of the front house and an active garden courtyard.

Tunnel House in Hawthorn Melbourne

Tunnel House in Hawthorn Melbourne

The new living area is now nestled between the rear garden and the new courtyard, creating an architecture that now physically embeds the clients in between the garden, where previously they were only next to it. MODO Architecture felt this approach not only respected their interest and lifestyle but hope it will also enhance it.

Tunnel House in Hawthorn Melbourne Tunnel House in Hawthorn Melbourne

Formally the concept is constructed of 4 key elements; the existing front house, the tunnel, the pavilion and the voids. Each of these elements are design to be formally understood separately, but knitted closely together to work with each other.

Tunnel House in Hawthorn Melbourne Tunnel House in Hawthorn Melbourne

At the rear of the front house, there is a connecting Tunnel which leads you through into the new living zone and forms the central courtyard. Conceptually the tunnel is designed to communicate the transition between the old and new zones, the tunnel is formed in salvage brick and a glazed sliding door. The brick portion of the tunnel is designed to subtly compress the space down before releasing the clients into a high and light led living room. The bricks also gives a sense of weight, density and coolth, which when walking through, also momentarily shields your senses, and similar to the physical spatial release you get from the squeeze, you also get sensory release into the new living area and courtyard.

Tunnel House in Hawthorn Melbourne Tunnel House in Hawthorn Melbourne

The new addition consists of a kitchen, pantry, dining, living, bath and laundry. Unlike the brick tunnel, the concept of the addition is to borrow qualities you may find in a park pavilion. Rather than creating a wall space with windows and doors punched out, MODO Architecture decided to mirror it and place objects (black boxes), lines (structure) and planes (roof) to hold the space, with the spaces between glazed. By reversing this approach, we visually open the living areas to the garden, the ‘walls’ are now the garden itself, which subtly changes throughout the day, evening and season.

Tunnel House in Hawthorn Melbourne Tunnel House in Hawthorn Melbourne

The roof form kicks up form an asymmetrical buttery roof, the combination of the raked ceiling and high windows softly diffuses the natural light down into the space and to gently lift the space up. The ceiling continues to diff use light in the evening, a set of track lights are designed to bounce light back down into the living areas, the ceiling helps to soften the light while also create quite a sculptural element in the evening.

Tunnel House in Hawthorn Melbourne

The Void, is the garden space between the spaces, there is 4 sets of sliding doors which are designed to slide away completely which is used to enhance the ‘pavilion’ concept. With the doors fully opened, the interior space becomes incredibly permeable and invites the garden through the space and to become the ‘hero’ of the story.

Tunnel House in Hawthorn Melbourne

Tunnel House, Hawthorn, Melbourne – Building

Project size: 143 sqm
Site size: 379 sqm
Completion date: 2015
Building levels: 1

Tunnel House in Hawthorn Melbourne

Photographs: Peter Bennetts

Tunnel House in Hawthorn, Melbourne images / information recived 060318

Location:Hawthorn, Victoria, Australia




Australian Architecture

Australian Architecture

Australian Houses
Cloud House Australia
photo : John Gollings

Melbourne Buildings

Australian Architect Studios

Australian Homes




Australian Properties

Sydney Architecture

Adelaide Buildings

Australian Residences

Kangaroo Valley House

Monaco House Melbourne : also by McBride Charles Ryan

Comments for the Tunnel HouseNew Property in Hawthorn page welcome

Tunnel House in Hawthorn, Melbourne

Website: MODO Architecture