Pix Residence in Adelaide

Pix Residence in Adelaide, Residential Development, South Australia Home, Building Images

Pix Residence in Adelaide

Architectural Development in South Australia – design by Sans-Arc Studio, Architects

31 Mar 2017

Pix Residence, Adelaide

Architects: Sans-Arc Studio

Location: Adelaide, South Australia

Pix Residence

Pix Residence in Adelaide

Functional and rational, the addition is open yet inclusive – a singular communal space. Opening to the north, it pays homage to the sun, creating a light-filled, happy space.

Pix Residence in Adelaide

Conceptual Framework
The brief called for a new ‘living’ space for a young family. A space the family could use in a number of ways, for a number of functions. The space was to be happy, full of light and in some way incubate the sense of gathering.

Pix Residence in Adelaide Pix Residence in Adelaide

The addition opens to the North and uses natural ventilation to cool from the South. The project aims to make the best of a small block, providing a space for each function that is just a touch more than enough.

Pix Residence in Adelaide

The design and construction embrace a single envelop with heavy insulation, natural ventilation via heat-stacking and a combustion heater. These basic passive design principles have resulted in low reliance on air-conditioning and effective heating through winter.

The addition ties into the existing house via a central service core. The rear living space is pitched to the north, twisting the focus of the extension to the side instead of the rear of the block. This creates three distinct zones, the living space, an outdoor room and the pool and deck.

Pix Residence in Adelaide Pix Residence in Adelaide

Use & Context
The addition is an active space and the heart of the house. With a young, growing family, sightlines were critical, the parents wanted to be able to cook dinner, with the children playing in a number of places and to still have a visual connection. This is good for safety, but also encourages a sense of togetherness and family. The addition, yard and pool become a communal room, for everyone, whenever they feel like being together.

The existing free standing, double fronted cottage has four rooms and a central corridor. Fundamentally, the addition reacts to its site environmentally and its required functionality. The bathroom / laundry service core is used to tie into the existing house at a lower height, bridging to a taller volume that is pitched to the north and frames the yard and pool, allowing good access to light throughout. The materials react to the requirements of a beach-side climate and subtly embrace the beach-side vernacular.

Pix Residence in Adelaide Pix Residence in Adelaide

Program & Sustainability
The Pix Residence aims to be pragmatic and logical with a big focus on ‘feeling’. Each area in the addition serves a function, and does it simply and beautifully. The bathroom and laundry are centrally located, minimising distances between wet areas, whilst central to all areas of the house. The bathtub and toilet have access to views and the materiality and finishes are not compromised in these spaces. The singular ‘living’ room acts as a gathering space adjacent a generous outdoor entertaining area and a functional yard. The addition is simple, yet dynamic and functional.

The Pix residence presents an affordable, rational and considered approach to sustainability, through a few key passive-design moves. Heat-stacking is used to naturally ventilate the space; windows over the kitchen counter draw cool air from the South, and hot air is expelled to the North through high-level windows. Timber studs within the wall were thickened, allowing for thicker insulation and a higher R value. A simple combustion heater warms the extension and filters back into the existing house. Rain water is used in the toilet and laundry. Non-renewable material selections were avoided everywhere possible.

Pix Residence – Building Information

Project size: 130 sqm
Site size: 490 sqm
Completion date: 2017
Building levels: 1
Design: Sans-Arc Studio

Pix Residence in Adelaide

Photography: Jonathan VDK

Pix Residence in Adelaide images / information received 310317

Adelaide Buildings


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Adelaide Buildings

Imperial Doncaster
Design: Buchan Group, architects
Imperial Doncaster Melbourne
photo © Michael Gazzola

Imperial Doncaster Melbourne

RAH Design Competition in Adelaide
RAH Design Competition Adelaide

Tower 8 Adelaide
Design: Woods Bagot, architects
Tower 8 Adelaide
building image from architects

Adelaide Zoo Entry Precinct
Design: HASSELL
Adelaide Zoo Precinct
photo : Peter Bennetts

Adelaide Oval Western Grandstand




Australian Architecture

Australian Architects

Melbourne Buildings

Australian Houses

Website: Adelaide

Buildings / photos for the Pix Residence in Adelaide – page welcome

Pix Residence in Adelaide : page

Website: Sans-Arc Studio