Nannup Holiday House in Western Australia

Holiday Residence, Perth Building, Design, Property, Architect, Architecture, Images

Nannup Holiday House in Western Australia

Perth Residence, Western Australia – design by Iredale Pedersen Hook Architects

14 Apr 2014

Nannup Holiday House

Location: Nannup, Perth, Western Australia

Design: Iredale Pedersen Hook Architects

Contemporary House near Perth

The Nannup Holiday house forms part of a wandering path through the landscape from Perth to Nannup. This path dialogues with the landscape of intense forest, meandering river and rolling hills, each experience is carefully choreographed to enrich the occupancy of the house. A Jeykll and Hyde experience of the landscape is carefully controlled through oscillating vertical (forest) and horizontal (horizon) openings and the contrast of grounded and floating experiences. While the exterior dialogues with the numerous fallen trees, the interior is revealed through a sequence of ‘growth rings’ coded and extruded in relation to the building program.

Nannup Holiday House

Program Resolution
This is a holiday house, a place of temporary inhabitation that offers a variety of experiences and relationship to the native landscape. Spaces are strung in a line, an open-ended line that allows one to enter, exist and then leave and continue. The house is part of a broader and longer experience that constitutes the experience of being on ‘holiday’, the travel to and from the site and the experience of visiting local towns and tourist attractions are then contemplated and celebrated in the context of this residence. Spaces are organised to provide a sense of seclusion and retreat, guests view the forest from a distance through vertical windows, the boys view the horizon and rolling hills through shared horizontal openings and the parents almost touch the natural landscape. These areas are collected by a dark, twisting and cranking space clad in recycled jarrah that oscillates between interior and exterior creating a sense of ambiguity and wondering through a forest in and out of darkness and openness. Outlook from this space is carefully controlled to provide detailed relief, openings also align to view through interior to exterior to interior and back to exterior.

Nannup Holiday House

Built form context relationship
The building hovers above the native landscape minimising disturbance, it is a shadow to the immense forest, cranking in plan and undulating in section. The plan twists in relationship to program requirements and variety of views. The section undulates in direct dialogue to the backdrop forest enriching the spatial experience with variety and complexity; spatial proportion varies between rooms capturing the verticality of the forest and the horizontality of the horizon.

Nannup Holiday House

It sits between the edge of the forest and the edge of the flood plain, the space between fire and flood, a fragile zone of existence. The ground level is dominated by roaming wild pigs (the size of humans), tiger snakes, dugites and other less threatening native fauna including emus and kangaroos. The elevated house with access via the steel grate ramps creates a safe retreat to observe nature.

Nannup Holiday House

Materials were carefully selected to dialogue with the context, dark Colorbond steel, rusting steel and recycled Jarrah contributes to the notion of the building as ‘shadow’. This concept continues internally, the main passage being dark and an extension of the exterior (recycled Jarrah) and primary living spaces being lighter and more connected to the exterior (recycled WA Blackbutt). Small fragments of intense colour capture the colours of the forest undergrowth.

Nannup Holiday House

Integration of Allied Disciplines
The core building team camped on site during construction; it became an obsession, highly crafted and full of pride. Our structural engineer also travelled regularly to site while visiting his own holiday farm in the vicinity. His knowledge of local conditions and contractors was highly valued. The project enjoyed a high level of respect and collaboration between all teams; this is reflected in the end result.

Nannup Holiday House

Sustainability 300 words
This project offers a holistic approach to environmental sustainability commencing with design and placement of access paths. The vehicle access path is placed along the site edge an area that requires annual clearing for the firebreak. This enables us to minimise the clearing of land. The materials required to build the access path were quarried from the site (gravel and clean yellow sand). These areas were immediately rehabilitated with plant species already existing on the site.

Nannup Holiday House

The house was sited and designed to minimise clearing of bush and removal of trees. The area under the house is then free for re-introducing local species and will be fed by the grey water recycling. Materials were selected based on a life cycle analysis of embodied energy, Colorbond cladding provides a durable exterior core and inhabited areas include recycled Jarrah and recycled WA Blackbutt. Timber off cuts was re-used for storeroom linings.

Nannup Holiday House

The building structure is 90% treated plantation pine and most furniture constructed from hoop pine plantation plywood. The structure was mostly pre-fabricated to minimise building waste.

Nannup Holiday House

The long roof form increases the capacity to capture rainwater, this is re-used in the house. Grey Water is recycled for garden watering under the house. Water is heated from a solar hot water system with back up instantaneous gas hot water systems located close to areas of water use to minimise water waste. Water consumption is reduces with rated fixtures and fittings.

Photo Voltaic cells balanced over the year easily cover consumption requirements. Power consumption is minimised through energy efficient equipment, use of LED and Compact Fluorescent globes and feature wall mounted light fittings manufactured from plantation plywood. Applied coatings are minimised and generally Low Voc or oil.

Nannup Holiday House – Building Information

Architects: Iredale pedersen hook architects
Architectural Project Team: Adrian Iredale, Finn Pedersen, Martyn Hook, Drew Penhale, Caroline Di Costa, Jason Lenard, Matthew Fletcher, Tyrone Cobcroft
Structural Engineer: Terpkos Engineering
Builder: Brolga Developments and Construction
Photography: Peter Bennetts
Completion date: Nov 2013


Nannup Holiday House images / information from Iredale Pedersen Hook Architects

Iredale Pedersen Hook Architects


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Australian Architecture

Australian Architecture

Australian Houses

Perth Buildings

Australian Architect Studios

Australian Homes

Australian Properties

Falvey House

Klein Bottle House

Perth Airport Building

Perth Zoo Building

Australian Residences

Comments / photos for the Nannup Holiday House in Western Australia page welcome

Nannup Holiday House in Western Australia Building