Louttit House in Lorne

Louttit House, Victoria Residential Development, Australia Residence, Australian Architecture

Louttit House in Lorne

Contemporary Australian Home – design by Seeley Architects

26 Apr 2017

Louttit House

Design: Seeley Architects

Location: Lorne, Victoria, Australia

Louttit House

Louttit House

Built high on the amphitheatre surrounding Louttit Bay, the Louttit house challenges the typical expectations of a renovated home with bold, yet sensitive addition the Lorne streetscape. A prosaic suburban brick house has been transformed to accommodate an extended family, while presenting as a modest sized house.
Inspired by early “fibro beach shacks” and the beautiful Otway Ranges, fibre cement sheeting and Spotted Gum timbers are evident throughout the interior. Externally, the weathering steel roof shedding water into a generous pebble lined trench when it rains.

Louttit House

Louttit House

Louttit House

Upon entry one is greeted by a long timber clad ‘box’ appearing to be inserted into the dwelling through both levels. Revealed mostly as wet areas within, it also hides an “Alice in wonderland” door to a mattress floored Nook for kids to nap or play “fortress”. The lower level is a dedicated “kids space” (for big kids too), featuring a generous rumpus room, a spa deck and two bedrooms.

Louttit House

Louttit House

The upper or entry level is thermally zoned, with a suspended fireplace partitioning the living and dining areas. From these rooms, spectacular views of the meandering Great Ocean coastline are realized. It’s no wonder that everyone wants to stay at the Louttit house.

Louttit House

Louttit House

Our clients, a recently retired couple were recommended to us and approached with an open brief to renovate a very urban brick dwelling into a holiday retreat to better capture the coastal views and to provide a higher standard of accommodation for their family . Through a fluid, open and trusting design process, we delivered a design that transformed the house, with a result that greatly exceeded their expectations.

Louttit House

Louttit House

The design of the Louttit house is zoned by over two levels to accommodate three generations. At the upper level, an air locked zone accommodates an open planned kitchen and living area with two bedroom suites each with generous Ensuites. The lower level includes two bedrooms; wet areas, a garage, games room and Nook that is covered in mattresses for the grand kids.

Louttit House

Louttit House

Louttit House Louttit House

Working within the existing shell and by opening up the north facade with large sliding doors capped by a generous skillion roof, the improved spatial qualities and detailing has lead to considerably improved home, better solar orientation and cross ventilation.

Louttit House

An air lock strategically placed at the Entry to the house protects the interior from the effects of winter winds, reducing heating costs. Sustainably sourced Citriodora maculata was been used extensively as the internal floors and linings. Like the bricks from the original house, these timbers can be readily recycled at the end of the dwellings life.

Louttit House Louttit House

Externally, the prosaic face bricks were roughly rendered and a straw broom run through the wet mortar, creating a pattern akin to that left on the sand by children dragging a tree branch along.

Louttit House

The Corten clad roof completes the renovation, reflective of but not succumbing to the effects of the nearby corrosive effects of the southern ocean. A considered landscape design encompassing stone filled gabion walls and native trees, contributes to the textural palate thoughtfully reflective of the Otway’s landscape.

The Louttit house provides a fresh perspective in repurposing an existing , but inappropriate house, transforming it into a contextual, sustainable home that we expect will be enjoyed by many future generations.

Louttit House

Louttit House – Building Information

Project size: 580
Completion date: 2015
Building levels: 2

Architect: Seeley Architects
Builder: Poulsen Builders
Landscape Architect: TNLA
Engineer: Don Moore & Associates
Design Architect: David Seeley

Louttit House

Photography: Peter Hyatt

Louttit House in Lorne images / information received received 260417


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Australian Architecture

Australian Architecture

Australian Houses
Cloud House Australia
photo : John Gollings

Sydney Architecture

Australian Architect Studios

Australian Homes




Australian Properties

Australian Houses

Bondi Beach House

Highgate Hill Residence

New South Wales Residential Building

New South Wales House Kangaroo Valley, NSW

Australian Residences

Comments / photos for the Louttit House in LorneVictoria Residence page welcome

Louttit House in Lorne

Website: Australia