Beach House on Avoca Beach, NSW

Beach House on Avoca Beach, NSW Waterfront Residence, Australian Weekend Home Images

Beach House on Avoca Beach

Oceanfront Australian Real Estate, New South Wales Home – design by Architecture Saville Isaacs

4 Apr 2019

Avoca Beach Beach House

Architects: Architecture Saville Isaacs

Location: Avoca Beach, Central Coast, NSW, Australia

Beach House in NSW

Beach House on Avoca Beach NSW

The core idea of people living and engaging with place is an underlying principle of this architecture practice, given expression in the manner in which this home engages with the exterior, not in a general expansive nod to view, but in a varied and intimate manner.

Beach House on Avoca Beach NSW

The interpretation of experiencing life at the beach in all its forms has been manifested in tangible spaces and places through the design of pavilions, courtyards and outdoor rooms.

Beach House on Avoca Beach NSW

A progression of pavilions and courtyards are strung off a circulation spine/breezeway, from street to beach: entry/car court; grassed west courtyard (existing tree); games pavilion; sand+fire courtyard (=sheltered heart); living pavilion; operable verandah; beach.

Beach House on Avoca Beach NSW

The interiors reinforce architectural design principles and place-making, allowing every space to be utilised to its optimum. There is no differentiation between architecture and interiors: Interior becomes exterior, joinery becomes space modulator, materials become textural art brought to life by the sun.

Beach House on Avoca Beach NSW

The core idea of people living and engaging with place is an underlying principle of our practice, given expression in the manner in which this home engages with the exterior, not in a general expansive nod to view, but in a varied and intimate manner.

Beach House on Avoca Beach NSW

The house is designed to maximise the spectacular Avoca beachfront location with a variety of indoor and outdoor rooms in which to experience different aspects of beachside living.

Beach House on Avoca Beach NSW

Client brief: home to accommodate a small family yet expandable to accommodate multiple guest configurations, varying levels of privacy, scale and interaction.

Beach House on Avoca Beach NSW

A home which responds to its environment both functionally and aesthetically, with a preference for raw, natural and robust materials. Maximise connection – visual and physical – to the beach.

Beach House on Avoca Beach NSW

The response was a series of operable spaces relating in succession, maintaining focus/connection, to the beach. The public spaces have been designed as series of indoor/outdoor pavilions. Courtyards treated as outdoor rooms, creating ambiguity and blurring the distinction between inside and out.

A progression of pavilions and courtyards are strung off circulation spine/breezeway, from street to beach: entry/car court; grassed west courtyard (existing tree); games pavilion; sand+fire courtyard (=sheltered heart); living pavilion; operable verandah; beach.

Beach House on Avoca Beach NSW

The verandah is the final transition space to the beach: enclosable in winter; completely open in summer.

This project seeks to demonstrates that focusing on the interrelationship with the surrounding environment, the volumetric quality and light enhanced sculpted open spaces, as well as the tactile quality of the materials, there is no need to showcase expensive finishes and create aesthetic gymnastics. The design avoids fashion and instead works with the timeless elements of materiality, space, volume and light, seeking to achieve a sense of calm, peace and tranquillity.

Beach House on Avoca Beach NSW Beach House on Avoca Beach NSW

Focus is on the tactile quality of the materials: a consistent palette of concrete, raw recycled grey ironbark, steel and natural stone. Materials selections are raw, robust, low maintenance and recyclable.

Light, natural and artificial, is used to sculpt the space and accentuate textural qualities of materials.
Passive climatic design strategies (orientation, winter solar penetration, screening/shading, thermal mass and cross ventilation) result in stable indoor temperatures, requiring minimal use of heating and cooling.
Accommodation is naturally ventilated by eastern sea breezes, but sheltered from harsh afternoon winds.
Both bore and rainwater are harvested for reuse.

Low VOC and non-toxic materials and finishes, hydronic floor heating and ventilation ensure a healthy indoor environment. The project was the outcome of extensive collaboration with client, specialist consultants (including coastal erosion) and the builder.

The interpretation of experiencing life by the sea in all its forms has been manifested in tangible spaces and places through the design of the pavilions, courtyards and outdoor rooms.

The interior design has been an extension of the architectural intent, reinforcing architectural design principles and place-making, allowing every space to be utilised to its optimum capacity. There is no differentiation between architecture and interiors: Interior becomes exterior, joinery becomes space modulator, materials become textural art brought to life by the sun.

The client’s brief: home to accommodate a small family yet expandable to accommodate multiple guest configurations, varying levels of privacy, scale and interaction.

A variety of spaces to experience differing aspects of beach life. A home which responds to its environment both functional and aesthetically, with a preference for raw, natural and robust materials. Maximise connection – visual and physical – to beach.

Beach House on Avoca Beach NSW Beach House on Avoca Beach NSW

Response was a series of operable spaces relating in succession, maintaining focus/connection to the beach. The public spaces have been designed as series of indoor/outdoor pavilions. Courtyards treated as outdoor rooms, creating ambiguity and blurring the distinction between inside and out.

Accommodation naturally ventilated by eastern sea breezes, but sheltered from harsh afternoon winds.
A progression of pavilions and courtyards are strung off circulation spine/breezeway, from street to beach: entry/car court; grassed west courtyard (existing tree); games pavilion; sand+fire courtyard (=sheltered heart); living pavilion; operable verandah; beach.

Verandah is final transition space to beach. Enclosable in winter; completely open in summer.
Palette of natural, raw materials selected for robust longevity, low maintenance, recyclability. Exposed aggregate concrete floors, raw recycled ironbark, stone. Light, natural and artificial, is used to sculpt the space and accentuate textural qualities of materials.

A home to accommodate a small family yet flexible enough to expand to house multiple guests, being mindful of varying levels of privacy and a sense of scale for minimum number of occupants. A wish for a variety of spaces to experience differing aspects of beach life. A home which responds to its environment both functional and aesthetically, with a preference for raw, natural and robust materials. Maximum access to beach, both physical and visual.

Beach House on Avoca Beach NSW

Our response to the brief was a series of operable spaces which relate to one another in succession, maintaining focus/connection to the view of the beach and the sea beyond. The public spaces have been designed as a series of indoor/outdoor pavilions (indoor pavilion walls sliding away to blur the distinction between in and out). Each pavilion houses a different function/place. Courtyards are treated as outdoor rooms, creating ambiguity and blurring the distinction between inside and out.

The interpretation of experiencing life by the sea in all its forms has been manifested in tangible spaces and places through the interior design of the Pavilions, courtyards and outdoor rooms. The interior design has been an extension of the architectural intent, reinforcing architectural design principles and place-making, allowing every space to be utilised to its optimum capacity. There is no differentiation between architecture and interiors: Interior becomes exterior, joinery becomes space definer and modulator, materials become textural art brought to life by the sun.

Beach House on Avoca Beach NSW Beach House on Avoca Beach NSW

This, outward looking space was achieved using the elements of interior design, tools of sculpting light, space, line, forms, colour texture and pattern. This project uses these tools to create a sense of unity of these elements, which aids in serving as a visual aid or language to instinctively understand the living spaces. The carefully wrought asymmetry of the elements within the spaces create balance, whereby an ordered distribution of these elements is successfully achieved.

Rhythm and Emphasis have been carefully considered, with the employment of timber batten screening to the ceiling along the central circulation spine connecting the spaces through movement, and the battened pattern ceiling to the kitchen and verandah area, along with the highly textured natural stone wall address the principle of emphasis. The construction and junctions of these materials add the element of detail to the space, as do the proportion and contrast thereof.

East facing site with sea breezes to afford natural ventilation, needing shelter from harsh afternoon winds. Need to minimise overshadowing to southern property, therefore predominantly single storey with first floor setback. Nature and scale of the site affords the opportunity to create courtyards, breezeways and access to spectacular views.

Beach House on Avoca Beach NSW

A new weekend home for long-term clients with a view to future permanent residence. The house and interiors are designed to maximise its spectacular Avoca beachfront location. Careful attention paid to the creation of a variety of indoor and outdoor spaces/rooms in which to experience different aspects of beachside living.

Beach House on Avoca Beach NSW

Beach House on Avoca Beach, NSW – Building Information

Architects: Architecture Saville Isaacs

Project size: 643 sqm
Site size: 1147 sqm
Completion date: 2019
Building levels: 2

Key products used in this New South Wales residence
Liebherr – Fridges, Freezer and Wine fridge
Miele – Ovens
Vesuvio – Wood fire Pizza Oven
Lynx – BBQs
Olivari – Door Hardware
Brodware – Tapware
Hydrotherm
Zip Hydotaps
Winnings – Appliances
Bromic – Outdoor heaters
Clipsal – Satin Zen
Jetmaster – Fireplace
Qasair – Ranghood

Beach House on Avoca Beach NSW

Photography: Kata Bayer

Beach House on Avoca Beach, NSW images / information received 040419

Location: Avoca Beach, South Coast, New South Wales, Australia




New Sydney Architecture

Contemporary Sydney Property

Sydney Architectural Designs – chronological list

New Sydney Residences

Architecture Walking Tours in Sydney by e-architect

Bellevue Hill House
Architecture: Geoform Design Architects
Bellevue Hill House in Sydney
photograph : Kate Stanley

Bellevue Hill House

Mosman House
Design: SAOTA and TKD Architects
Mosman House in Sydney NSW
photograph : Justin Alexander

Mosman House




Architecture in Australia

Australian Architecture Designs – chronological list

Australian Houses

The Brass House, Newcastle, New South Wales
Architects: anthrosite
The Brass House in Newcastle Australia
photo : Jon Reid

Contemporary House in Newcastle, NSW

Australian Architecture

Australian Homes

Australian Architect Offices : Studio Listings

Australian Properties

Australian Residences

Australian Architects

Comments for the Beach House on Avoca Beach, NSW page welcome

Beach House on Avoca Beach Australia

Website: NSW