BOLLES+WILSON Architects, Germany

Bolles + Wilson, Architects, Building, Architecture Office Münster, Design Studio Germany, Image, News

Architekturbüro BOLLES+WILSON

BOLLES+WILSON Architects – Contemporary German Architecture Practice, Europe

BOLLES+WILSON News

Architecture by BOLLES+WILSON – latest building additions to this page, arranged chronologically:

BnL Bibliothèque Nationale de Luxembourg, Luxembourg – 4 Sep 2013
BnL Bibliothèque Nationale de Luxembourg
model photograph © Tomasz Samek

The planned BnL designed by German architects BOLLES+WILSON, with its new and optimized program, addresses the Boulevard with an inviting, transparent and representative conical facade that metaphorically sucks visitors deep into the interior. Above the entrance and behind the inwardly sloping facade are conference rooms (bridging the entrance foyer). The interior unfolds as a landscape of reading terraces stepping up to a consultation deck, the top of five floors of secure archives, a magazine acropolis, the core of the building.

Hanomag U-Boat Hall Conversion – RS+Yellow Furniture Outlet, Hannover, north Germany
Design: BOLLES+WILSON
RS+Yellow Furniture Building Germany
photo : Olaf Mahlstedt, Hannover, Germany © BOLLES+WILSON

RS+Yellow Furniture Outlet
There is today an enormous potential in the re-scripting of grand industrial spaces, survivors from an epoch that had less trouble expressing itself and its mechanical or technical potency than our current mean and exploitative ‘global shopping-centre-culture’. One thinks of São Paulo’s Fábrica da Pompéia by Lina Bo Bardi, London’s Tate Bankside, or the Zollverein Coal Mine in Essen, Germany.

Kindergarten in Münster, north Germany – 24 Jul 2013
Münster Kindergarten Building
photo Markus Hauschild © BOLLES+WILSON
The elegant form of the elliptical nave physically anchors its surrounding neighbourhood. Now deconsecrated the logical investment driven choice would have been for St. Sebastian to disappear. Bravely the 2009 competition jury awarded the first prize to this scheme which envisaged the characteristic form given a new life and function – a kindergarten framed and shielded by site perimeter housing (2nd construction phase).

2 Sep 2012

BOLLES+WILSON – Building Award News

BOLLES + WILSON receive an ‘International Architecture Award 2012‘ for the design of a new headquarter for a concrete plant in Erwitte, Germany

The ‘International Architecture Award’ is annually awarded by the ‘Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design’ and the ‘European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies’ and is considered as one of the most prestigious international awards for innovative and outstanding design. The rewarded BOLLES+WILSON design of a new headquarter for a concrete plant in Erwitte (Germany) emerged from an invited competition in 2011 where it won a first prize.

headquarter for a concrete plant in Erwitte Erwitte concrete plant hq headquarters in Erwitte
image © architects office

The design – the optimal concrete beam. The existing vertical cement silo is complimented by a new horizontal administration deck. The deck hovers, cantilevering dramatically over green fields (entrance side) and also symmetrically out over a renaturalised cement quarry (wildlife protection zone).

The 12m cantilever is achieved with a structural optimised beam – minimal material, maximum openings for internal flexibility. In addition there is a special energy concept, which meets the requirements of a sustainably managed modern company.

More information on the project: www.bolles-wilson.de/concrete-beam

More information on ‘The International Architecture Awards’: www.chi-athenaeum.org/intarch

19 Jan 2012

BOLLES+WILSON Moleskine Monograph

A new series of Moleskine monographs – four ‘legendary’ sketchbooks complete with marks, notes and sketches by BOLLES+WILSON, Zaha Hadid, Giancarlo De Carlo and Alberto Kalach were released in December 2012.
BOLLES+WILSON Moleskine monograph
book photo from BOLLES+WILSON
BOLLES+WILSON Moleskine Monograph

BOLLES+WILSON Book

“A Handful of Productive Paradigms” is the new book by the architects Julia Bolles-Wilson and Peter Wilson
BOLLES+WILSON Book
photo from BOLLES+WILSON

Recent BOLLES+WILSON Design

City Library Helmond, The Netherlands
Date built: 2010
City Library Helmond
picture : Christian Richters
City Library Helmond

BOLLES+WILSON – Key Projects

Principal Developments by Bolles+Wilson, alphabetical:

Albeda College, Rotterdam, The Netherlands
Date built: 1998

Blackburn House, London, UK
1988

Bridge Control Tower, Wilhelminakade, Rotterdam, The Netherlands
1998

Brink Centre, Hengelo, The Netherlands
1999

European Library for Information and Culture, Milan, Italy
2007-

Griesheim Nursery School – Children’s Day Centre, Frankfurt-am-Main, Germany
1993

Haus Dub, Münster, Germany
1994

Munster Library (aka City Library), Germany
1993
Architecture Competition win: key early Bolles + Wilson building

National Library of Luxembourg, Kirchberg, Luxemburg
2004/05-
Architecture Competition winner

New Urban Quarter – project, Montyeluce, Perugia, Italy
2007-
Architecture Competition win by Bolles + Wilson

Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam, The Netherlands
2001
The major Bolles+Wilson design

RS+Yellow Furniture building, Münster, Germany
RS+Yellow Furniture Münster
photo : Markus Hauschild © BOLLES+WILSON
RS+Yellow Furniture building, Münster, Germany
Also see Yellow-Möbel Warehouse

St. Lamberti Church Meeting House, Münster, Germany
1992

Suzuki House, Tokyo, Japan
1993

Technologiehof Research Centre, Münster, Germany
1993

WLV office building, Münster, Germany
1997

Yellow-Möbel Warehouse, Münster, Germany
1993

More Bolles + Wilson project information online soon


To see all listed projects on a single map please follow this link.




BOLLES+WILSON Münster – Practice Information

Architekturbüro Bolles + Wilson
Architect studio based in Münster, North Rhine-Westphalia, north Germany
Established 1987
Bolles+Wilson office led by Australian architect Peter Wilson (Melbourne) with German Julia Bolles

Architekturbüro Bolles+Wilson : German Architects

Key Project
Nieuwe Luxor Theater (aka New Luxor Theatre), Rotterdam, The Netherlands
Capacity: 1535 seats
Opened: April 2001
Address: Posthumalaan 1, 3072 AG Rotterdam, Netherlands
Website: www.luxortheater.nl

Peter L. Wilson
(1950)
born in Melbourne, Australia

Education:
University of Melbourne
1968-70
Architectural Association, London
1972-74

Teaching:
Architectural Association, London – Unit Master
1978-88

Practice:
Wilson Partnership, London
1980-87

Prof. Julia B. Bolles-Wilson
Education:
Karlsruhe Technical College, Germany
Architectural Association, London, UK

Teaching:
Münster School of Architecture – Professor of Design & CAD
1996-

German Architect offices

German Architecture
Neue National Galerie
photo © Adrian Welch




Architecture Studios

Dusseldorf Building

Website: Architecture

German Buildings
Ludwigsburg House
photo : www.davidfranck.de

Comments / photos for the Architekturbüro BOLLES+WILSON page welcome

BOLLES+WILSON Building, Germany – page

Website: www.bolles-wilson.com