The Traveller Culinary Pavilion in Amsterdam

The Traveller Culinary Pavilion, Amsterdam Restaurant Building, Dutch Commercial Architecture, Images

The Traveller in Amsterdam

New Commercial Architecture Development in Holland – design by Powerhouse Company

3 Dec 2019

The Traveller

Interior design: Powerhouse Company

Location: Amsterdam, Netherlands

The Traveller Culinary Pavilion Amsterdam
photo © Sebastian van Damme

A bold architectural statement at the heart of new Amsterdam innovation district Cumulus Park in the up-and-coming Zuidoost area, The Traveller is a curvilinear glass pavilion designed by Powerhouse Company and developed by EDGE and G&S Vastgoed, in collaboration with ING. It helps to define the neighborhood by bringing together ING employees, students, entrepreneurs, the local community and visitors for food and fun.

The Traveller Culinary Pavilion Amsterdam
photo © Sebastian van Damme

Strikingly transparent and with a welcoming organic form, The Traveller fits in beautifully with the green landscaped grounds (to be completed in early 2020) and surrounding buildings, notably the new ING offices designed by Benthem Crouwel Architects. It houses a restaurant concept from the team behind successful Amsterdam eateries Visaandeschelde and The Roast Room. The restaurant is open all day, offering light refreshments and a full menu of international dishes reflecting the neighborhood’s multicultural identity. There are versatile spaces for meetings and events upstairs.

The Traveller Culinary Pavilion Amsterdam The Traveller Culinary Pavilion Amsterdam
photos © Sebastian van Damme

“We designed the pavilion to be seamlessly integrated with its surroundings, creating a dynamic relationship between the interior and exterior,” explains Powerhouse Company architect and partner Stijn Kemper. “By combining a clear glass façade with natural materials and colors going in, the boundaries blur as if there is no distinction between inside and outside. Juxtaposing these elements with an interior of strong colors and soft textures generates an intimate indoor space with the comfort of a living room.”

The Traveller Culinary Pavilion Amsterdam The Traveller Culinary Pavilion Amsterdam
photos © Sebastian van Damme

The pavilion owes its eye-catching appearance to a minimalist glass façade combined with a sculptural, freestanding wooden core. The separation of wooden core and glass façade – at no point do they touch each other – creates an airy and flowing interior space. The wooden ceiling and abundant greenery bring nature inside.

The Traveller Culinary Pavilion Amsterdam
photo © Derek Zomer

“This project is very much aligned with what we are trying to achieve at Powerhouse Company – the openness of the design combined with detailing and innovation,” says Kemper. “Hospitality projects become very personal to us as an extension of the service-minded approach we bring to our work.”

In order to realize the project, Powerhouse Company collaborated with Benthem Crouwel Architects and Karres en Brands, the landscape architect of the surroundings, as well as with Studio BvanB and Office RBGV on the interior design. The project real-estate developers were EDGE and G&S Vastgoed.

The Traveller Culinary Pavilion Amsterdam
photo © Sebastian van Damme

The innovation district Cumulus Park, an initiative of ING, has since become a collaboration between the City of Amsterdam, Amsterdam University of Applied Sciences, and Amsterdam Community College (ROC), among others.

The Traveller Culinary Pavilion Amsterdam
photo © Sebastian van Damme

The Traveller Culinary Pavilion, Amsterdam – Building Information

Interior design: Powerhouse Company and Studio BvanB in collaboration with OFFICE RBGV

Location: Amsterdam, The Netherlands
Size: 900 sqm
Typology: Pavilion, Restaurant
Period: 2016 – 2019
Status: Completed
Budget: Classified
Project initiator: ING
Client (Pavilion): EDGE and G&S Vastgoed
Client (Interior): The Traveller – Michiel Deenik, Neal Valentijn and Jeroen van Brussel
Partner in charge: Stijn Kemper
Project team: Stijn Kemper, Nanne de Ru, Stefan de Meijer, Robbert Verheij, Gerben Knol, Alex Niemantsverdriet, Bjørn Andreassen, Erwin van Strien, Fernando Diez, Franca Houg, Gert Ververs, Helena Tse, Koen van den Dungen, Lesia Topolnyk, Max Tala Nossin, Melanie Lo, Mike Hansen, Peter Lee, Rafael Zarza García, Thowalfakar Humady
Light design: Studio Rublek
Structural engineering: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
MEP engineering: Deerns Raadgevende Ingenieurs
Building physics & fire safety: DGMR
Cost calculation: Basalt
Project management interior design: JOBS Project Management – Jacob den Besten
Contractor pavilion: G&S Bouw
Contractor interior: Intera Interieurbouw

The Traveller Culinary Pavilion Amsterdam
photo © Sebastian van Damme

Photography: Sebastian van Damme and Derek Zomer

The Traveller Culinary Pavilion in Amsterdam images / information received 031219

Location: Amsterdam, Netherlands




Amsterdam Building News

Major New Dutch Buildings

Amsterdam Architecture : links

Sluishuis IJburg Building in Amsterdam
Design: BIG – Bjarke Ingels Group and Barcode Architects
Sluishuis IJburg Amsterdam building by BIG
image courtesy of architects

Sluishuis IJburg Building

Residential Complex on Zeeburger Island, Amsterdam, the Netherlands
Design: Studioninedots, Architects
Residential Complex on Zeeburger Island Amsterdam
photo : Peter Cuypers

Residential Complex on Zeeburger Island

Architecture Walking Tours Amsterdam by e-architect

Amsterdam Architecture – contemporary building information




Valley Towers at Amsterdam CBD Zuidas
Architects: MVRDV
Valley Towers by MVRDV at Amsterdam CBD Zuidas
picture : Vero Visuals

Valley Towers Amsterdam

Jonas IJburg
Design: Orange Architects
Jonas Plot 42A IJburg building design
image courtesy of architects

Jonas Kavel 42A IJburg Building

Amsterdam Buildings – historic building information

Dutch Buildings

Dutch Architecture

Comments / photos for the Amvest Office Building in Amsterdam page welcome

Website: Amsterdam, The Netherlands