ING Cedar Bank HQ in Cumulus Park, Amsterdam

ING Cedar Bank HQ, Amsterdam Zuidoost Commercial Building, Dutch Modern Office Architecture Images

ING Cedar Bank HQ in Amsterdam

New Commercial Development in Cumulus Park, Holland – design by Benthem Crouwel Architects and HofmanDujardin

7 Jan 2020

ING Cedar Bank HQ

Design: Benthem Crouwel Architects and HofmanDujardin

Location: Cumulus Park, Amsterdam Zuidoost, The Netherlands

ING Cedar Bank HQ Amsterdam
photo © Jannes Linders

On January 7th ING Cedar Bank HQ , the new office for the Netherlands’ largest bank, was officially opened in Cumulus Park in Amsterdam. The transparent and sustainable new home for 2.800 ING employees was designed by Benthem Crouwel Architects and HofmanDujardin. The office embodies ING’s new way of working: agile, flexible and innovative, and inspires people to meet, connect and be creative.

ING Cedar Bank HQ Amsterdam
photo © Jannes Linders

A new type of office
Cedar consists of two five storey volumes connected by a glass footbridge that ensures a fast link between all levels. The building, the interior and the surrounding park are designed as an integral, welcoming whole, establishing a new typology for financial institutions: instead of emphasizing security and power, the architecture focuses on transparency, connectivity and collaboration. The highly sustainable, human centric design is a notable example of ING’s purpose to empower people in a building that opens itself up to society. The design received the sustainability label BREEAM-NL Outstanding.

ING Cedar Bank HQ Cumulus Park
photo © HofmanDujardin

An office in the green
Cedar is located in Amsterdam Zuidoost at Cumulus Park, an innovation district initiated by ING and now a joint effort of ING and the Municipality of Amsterdam, the Amsterdam University of Applied Sciences (AUAS) and the Amsterdam Community College (ROC Amsterdam). It is a dynamic environment for creative collaborations between entrepreneurs, scientists, students, (mid) corporates, researchers and innovators. Cedar has a unique location on Cumulus Park. Benthem Crouwel Architects’ decision to move the building all the way to the back of the plot created a large green zone in front of the building. This urban garden, designed by Karres en Brands landscape architects, becomes the heart of the innovation district – connecting buildings, users, residents and visitors and upgrading the public space of this area where green is scarce.

ING Cedar Bank HQ Cumulus Park
photo © HofmanDujardin

Because of its all-round orientation the building presents itself as an accessible volume that matches its surroundings with the low-rise buildings and level differences in urban landscape. A bike route cuts directly through the building, further emphasizing how this building is not an obstacle to move around, but an integral part of the urban space, improving connectivity.

ING Cedar Bank HQ Amsterdam
photo © Jannes Linders

Designed to connect
“Both the urban planning and architecture of Cedar evolve around connectivity,” says Pascal Cornips, architect and partner at Benthem Crouwel Architects. “Cedar links people, the neighborhood and society together in a creative and inspiring way. The transparency of the building’s facades perfectly embodies ING’s new philosophy with its focus on collaboration, empowerment and openness, but also ensures employees are always in touch with the green world outside.”

The smooth, curved facades and floor to ceiling windows give Cedar a friendly and approachable front. The rounded canopies that wrap around the facade visually connect the two volumes and give the building a human scale, while simultaneously serving as sunscreens that protect the workspaces from the heat of the sun.

ING Cedar Bank HQ Cumulus Park
photo © HofmanDujardin

Inside, bright and airy atriums are the central heart of the office and allow daylight to flood the building. The wide dimensions and the wide floor span of the low-rise building guarantee ample square meters on every floor and large open spaces that are perfect for an agile work environment. The way the floor plan layout is organized around and through the atriums allows for efficient and fast routing. The open floor plans give the employees optimal flexibility and also make alternative use in the future possible, if desired.

ING Cedar Bank HQ Cumulus Park
photo © HofmanDujardin

An empowering interior
HofmanDujardin designed both the full interior and the dynamic, floating platforms and staircases that criss-cross the two spacious atriums at the building’s heart.

“The interior of Cedar is all about empowerment and well-being. You feel the freedom when you walk in. The platforms connect places and people and bring the vibrancy up to the highest levels of the building”, explain Barbara Dujardin and Michiel Hofman, founding partners of HofmanDujardin.

ING Cedar Bank HQ Cumulus Park
photo © HofmanDujardin

On the lively ground floors a world of possibilities opens: you can visit the coffee bar, food court or event halls or take a seat in one of the various informal meeting places. Customers can also visit the in-house bank office. The layered range of environments matches the variety of individual wishes of a big bank’s staff. All places have a human scale and carry their own qualities and atmosphere, while everything is harmonious and connected.

ING Cedar Bank HQ Cumulus Park
photo © HofmanDujardin

Atrium and platforms
The expressive wooden platforms symbolise the 21st century bank’s identity as a digital platform. They form grounded spaces and create physical and visual connections that naturally stimulate ING’s employees to collaborate. Visible from everywhere around the atriums, they also provide orientation points and encourage people to take the stairs.

The platforms are fast becoming favorite places to hold spontaneous meetings and small gatherings. Flexible and moveable metal frames allow them to act as temporary ‘rooms’ for anything from business meetings to interior gardens, art exhibitions or a break-time birthday celebration.

Orange Workplace
All office floors are accessed from the platforms through warm textured entrance zones, each with their unique furnishing to create recognizable diversity. There is one single floor layout concept throughout the building with a well-balanced mix of spaces. This agile environment gives full freedom to choose where and how to work and meet. In between the areas with team tables and scrum boards, there are colorful clusters of meeting rooms in different sizes, accommodating anything from private calls to group meetings. Furthermore, each level has a silent area for concentration, with a reading table and a series of private booths. Throughout the building excellent acoustics ensure a sense of well-being and make it easy to focus.

ING Cedar Bank HQ Cumulus Park
photo © HofmanDujardin

Lots of plants, big trees and 300 works from ING’s large collection of art add another layer to the experience of the interior. All is finished with a balanced palette of warm tones and natural materials, while a touch of orange hints at ING’s strong visual identity. This makes the generous building not just an empowering and healthy place to work, it also gives this leading bank a new face.

ING Cedar Bank HQ Amsterdam
photo © Jannes Linders

ING Cedar Bank HQ, Amsterdam – Building Information

Location: Bijlmerdreef 106, 1102 CT Amsterdam, the Netherlands

Client – architecture: EDGE Technologies / G&S Vastgoed B.V.
Client – interior: ING

Design, architecture: Benthem Crouwel Architects
Design, interior and platforms: HofmanDujardin
Landscape design: Karres en Brands

User: ING
Gross floor area: approx. 39.000 sqm (building) / 10.740 sqm (parking)
Completion: January 2020

ING Cedar Bank HQ Amsterdam
photo © Jannes Linders

Photography © Jannes Linders and © HofmanDujardin

ING Cedar Bank HQ in Cumulus Park, Amsterdam images / information received 070120

Location: Cumulus Park, Amsterdam Zuidoost, Amsterdam, Netherlands




Amsterdam Building News

Major New Dutch Buildings

Amsterdam Architecture : links

Architecture Walking Tours Amsterdam by e-architect

Sluishuis IJburg Building in Amsterdam
Design: BIG – Bjarke Ingels Group and Barcode Architects
Sluishuis IJburg Amsterdam building by BIG
image courtesy of architects

Sluishuis IJburg Building

Residential Complex on Zeeburger Island, Amsterdam, the Netherlands
Design: Studioninedots, Architects
Zeeburger Island Amsterdam Building
photo : Peter Cuypers

Residential Complex on Zeeburger Island

Amsterdam Architecture – contemporary building information




Valley Towers at Amsterdam CBD Zuidas
Architects: MVRDV
Valley Towers at Amsterdam CBD Zuidas
picture : Vero Visuals

Amsterdam CBD Zuidas Towers

Jonas IJburg
Design: Orange Architects
Jonas IJburg building design
image courtesy of architects

Jonas IJburg Building

Amsterdam Buildings – historic building information

Dutch Buildings

Dutch Architecture

Comments / photos for the ING Cedar Bank HQ in Cumulus Park, Amsterdam page welcome

Website: Amsterdam, The Netherlands