Contemporary Apartment Renovation, Amsterdam

Amsterdam Home, Dutch Residences, Photos, Netherlands Design, Architect

Contemporary Apartment Renovation in Amsterdam

Dutch Residential building – design by DENOLDERVLEUGELS

16 Apr 2014

Contemporary Apartment

Wooden Houses, Wenslauer Street

Design: DENOLDERVLEUGELS

In January 2014 In January 2014 DENOLDERVLEUGELS finished the renovation of an exclusive 300 sqm apartment in the ‘Amsterdam-Zuid’ area for a Dutch family. The apartment occupies the top 3 levels of a building complex built in 1925.

Apartment In Amsterdam

The family, born in the Netherlands, wanted to buy an apartment and settle down in Amsterdam after living abroad for many years in Copenhagen, Brussels, Madrid, San-Francisco and Rome. Together with DENOLDERVLEUGELS the family searched for an apartment suiting their open and modern family life. Eventually a 2 level apartment in very basic conditions suited best because of the possibility to strip the entire apartment to a situation where only the basic structure remained. The narrow and closed structure of the existing building is transformed into a transparent and open setting where the (visual) relationship between different rooms and levels has been the basis for the design.

Apartment In Amsterdam

The attic of this building, which was built in 1925, was used for the hiding of people during the second world war. After the war the attic remained unused. In the new situation the attic is fully incorporated in the functioning of the apartment. It is a beautiful living space connected to the lower levels by a grand vide which also houses a grand staircase. This vide supplies a large amount of beautiful light in the centre of the apartment on all levels. The authentic wooden roofing structure was kept intact as well as an old masonry wall to keep the connection to the history of the building. At the level of the attic a large roof terrace was added. At the terrace the view across Amsterdam is magnificent. The view takes you over the rooftops to the Olympic Stadium, the ‘Rijksmuseum’ and the theatre Carré. At the terrace you also have a view through the wide to the lower levels and the entrance hall. This is also an example of the basic design feature of connecting all spaces and levels.

Apartment In Amsterdam

Entering the apartment the wide creates a fabulous vista through all levels. The openness and grandeur of the spaces with this central vide show the great metamorphoses of the apartment. A great contrast to the narrow and dark old situation. The modern and dynamic family had a specific need for social interaction within the apartment but with enough possibilities to retreat within their own private quarters. The open plan is organized in main functions that remain a strong social relationship but are separated through large glass & steel separation walls with glass & steel doors. The kitchen is the social centre of apartment. It offers a view to all important spaces and the wide, thus enhancing the open relationship between spaces and the social control within the apartment.

Apartment In Amsterdam

The family has collected a large amount of different artefacts because of the many different places of residence. Using these different artefacts in combination with contemporary art gives the place a warm, atmospheric and rich decorated feel. The history of the apartment, the history of the family and the respectful incorporation of personal wishes within the design creates a balanced and harmonic apartment. This is an apartment that represents ‘home’, something the family wanted to achieve returning to the Netherlands.

Apartment In Amsterdam

Finished the renovation of an exclusive 300 sqm apartment in the ‘Amsterdam-Zuid’ area for a Dutch family. The apartment occupies the top 3 levels of a building complex built in 1925.

Apartment In Amsterdam

The family, born in the Netherlands, wanted to buy an apartment and settle down in Amsterdam after living abroad for many years in Copenhagen, Brussels, Madrid, San-Francisco and Rome. Together with DENOLDERVLEUGELS the family searched for an apartment suiting their open and modern family life. Eventually a 2 level apartment in very basic conditions suited best because of the possibility to strip the entire apartment to a situation where only the basic structure remained. The narrow and closed structure of the existing building is transformed into a transparent and open setting where the (visual) relationship between different rooms and levels has been the basis for the design.

Apartment In Amsterdam

The attic of this building, which was built in 1925, was used for the hiding of people during the second world war. After the war the attic remained unused. In the new situation the attic is fully incorporated in the functioning of the apartment. It is a beautiful living space connected to the lower levels by a grand vide which also houses a grand staircase. This vide supplies a large amount of beautiful light in the centre of the apartment on all levels. The authentic wooden roofing structure was kept intact as well as an old masonry wall to keep the connection to the history of the building. At the level of the attic a large roof terrace was added. At the terrace the view across Amsterdam is magnificent. The view takes you over the rooftops to the Olympic Stadium, the ‘Rijksmuseum’ and the theatre Carré. At the terrace you also have a view through the wide to the lower levels and the entrance hall. This is also an example of the basic design feature of connecting all spaces and levels.

Apartment In Amsterdam

Entering the apartment the wide creates a fabulous vista through all levels. The openness and grandeur of the spaces with this central vide show the great metamorphoses of the apartment. A great contrast to the narrow and dark old situation. The modern and dynamic family had a specific need for social interaction within the apartment but with enough possibilities to retreat within their own private quarters. The open plan is organized in main functions that remain a strong social relationship but are separated through large glass & steel separation walls with glass & steel doors. The kitchen is the social centre of apartment. It offers a view to all important spaces and the wide, thus enhancing the open relationship between spaces and the social control within the apartment.

Apartment In Amsterdam

The family has collected a large amount of different artefacts because of the many different places of residence. Using these different artefacts in combination with contemporary art gives the place a warm, atmospheric and rich decorated feel. The history of the apartment, the history of the family and the respectful incorporation of personal wishes within the design creates a balanced and harmonic apartment. This is an apartment that represents ‘home’, something the family wanted to achieve returning to the Netherlands.

Apartment In Amsterdam

Contemporary Apartment Renovation – Building Information

Client: Private
Architect: Denoldervleugels Architects & Associates BV
Contractor: Bouwbedrijf Van Rijn BV
Steel Doors: Simply Steel
Ceramic Tiles: Porcelaingres
Kitchen: Bulthaup
Lightning: Modular Lightning Instruments / Artemide
Area: 300 sqm
Photographs: Michael van Oosten

Apartment In Amsterdam

Contemporary Apartment Renovation, Amsterdam images / information from DENOLDERVLEUGELS


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Amsterdam Houses

Floating House IJburg
Hollands Zicht & SOOH
Dutch Floating House
photo © Katja Effting

House IJburg
Marc Koehler Architects
House IJburg
photo : Marcel van der Burg (Primabeeld)

Borneo Houses
Design: various architects incl. MVRDV
Borneo Amsterdam
picture © Adrian Welch

Amsterdam House, Ijburg by Gabriëls Webb

Amsterdam Architectural Tours

Dutch Houses
H House Maastricht
photo : Joao Morgado

Amsterdam Housing, Nieuwmarkt : Aldo van Eyck

Amsterdam Architecture – contemporary building information
Anne Frank House Museum
picture © Adrian Welch

Amsterdam Buildings – historic building information
Amsterdam Building
photo © Adrian Welch

Dutch Buildings

Dutch Homes

House of Pertijs

Comments / photos for the Contemporary Apartment Renovation in Amsterdam page welcome

Contemporary Apartment Renovation Amsterdam