The Xeros Residence in Arizona

The Xeros House, Arizona Residence, America Development, USA Architecture Design

The Xeros Residence in Arizona

American Residential Development: House in Phoenix – design by blank studio architecture

23 Jun 2014

The Xeros Residence in Arizona

Design: blank studio architecture

Location: Phoenix, Arizona, USA

The Xeros project is sited within a late 1950’s era neighborhood where the urban grid of Phoenix, Arizona is overtaken by the organic land forms of the north phoenix mountain preserve. Located at the end of two dead-end streets, the Xeros residence is positioned upon the upward slope of a 50’x 250’ double lot facing the mountain preserve to the north and the city center to the south.

Xeros Residence

The building parti includes a two-story lower level design studio that descends down into the earth with a single story residence that exists above the studio that is accessed solely by an external stair. The path to the studio level requires that the guest pass behind the mesh screen and descend a short flight of stairs into an exterior, mesh-enclosed forecourt. A stainless steel water feature leads you down the steps and terminates at a reflecting pool. A 3-1/2 foot wide by 19-1/2 tall steel-framed glass door offers entry into the studio from the courtyard. To access the residence, the visitor ascends an exterior steel staircase to an upper level balcony before entering the common room (sitting, dining, and kitchen). The visitor continues through a central gallery towards the cantilevered master suite / media room. This space is completely glazed on the north façade to enjoy the mountain preserve views. To complete the cycle of movement, a cantilevered yellow-glass framed ‘Romeo and Juliet’ balcony allows views back to the city and across the long axis of the building.

Xeros Residence

The primary building material is exposed steel (as structure, cladding, and shading) that is allowed to weather naturally and meld with the color of the surrounding hills.

Xeros Residence

Called ‘Xeros’ (from the Greek for ‘dry’) as a reminder that all design solutions should be in a direct response to the environment in which the project exists – the building has several environmentally responsible decisions. The form turns an opaque face towards the intense western afternoon sun and the more exposed faces to the south and east are shielded by an external layer of woven metal shade mesh. The long, narrow lot precipitated very tall from with a petite foot print allows the maximum amount of site to be retained for vegetation. The low-water use vegetation is positioned around the residence to add to the shading effect of the screen. The site itself was ‘recycled’ in that new life was injected into a neglected plot in a neglected Phoenix neighborhood.

Xeros Residence

The Xeros Residence in Arizona – Building Information

Project area: 1,650 sq. ft. (153.3 sq. m.) – conditioned spaces
2,250 sq. ft. (209 sq. m.) – total with covered exterior spaces, terraces and balconies
Structure: steel frame
Engineered wood joist floor / roof framing
Exposed concrete foundation walls at lower level
Exterior: unfinished corrugated steel cladding clear, color laminated, and color tinted glass unfinished woven steel wire mesh shade screens
Interior: exposed concrete smooth, wax-sealed white gypsum plaster sanded and clear-sealed oriented strand board dark plum-toned EUROform board (a.k.a. NAP board or Latvian plywood ) floors and millwork exposed structural steel frame
Photography: Bill Timmerman, Timmerman Photography, Incorporated Phoenix, Arizona USA
Project team: blank studio, architect; BDA engineers, structural; DBLD, landscape design; Tony Woo Engineering, electrical; Kunka engineering, mechanical + plumbing; Fugro South, soils

The Xeros Residence in Arizona images / information received from blank studio architecture


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Arizona Architecture

American Architecture

American Houses

American Architects

Arizona Buildings

University of Arizona Poetry Center, Tucson
Design: Line and Space
University of Arizona Poetry Center
photo : Robert Reck

University of Arizona Poetry Center

Sunrise Mountain Library
Design: richärd+bauer
Sunrise Mountain Library Building
image : Bill Timmerman

Sunrise Mountain Library

Phoenix Observation Tower designer – Bjarkes Ingels Group

Cesar Chavez Library, Phoenix
Design: Line and Space with Richard+Bauer
Cesar Chavez Library
image : Bill Timmerman

Cesar Chavez Library

Arabian Library, Scottsdale
Design: richärd+bauer
Arabian Library Building
image : Bill Timmerman

Arabian Library

Phoenix Building : Maricopa Court Complex

American House Designs

Arizona house

Buildings / photos for the The Xeros Residence in ArizonaArizona Architecture page welcome

The Xeros Residence in Arizona Arizona