The Beach Lab in Leucadia, California

The Beach Lab in Leucadia, California Home Design, American Real Estate Architecture, Images

The Beach Lab in Leucadia, California

Property in CA, United States – design By Surfside Projects

Nov 5, 2017

The Beach Lab House

Design: Surfside Projects

Location: Leucadia, California, USA

The Beach Lab

The Beach Lab

Few older coastal homes in Southern California are still standing that ooze the iconic Beachy character. Just a short walk to the Surf, the complete recycling of this 1957 Rancher was our attempt to passionately morph the tired home into an environmentally conscious, fun living space.

The Beach Lab

All of the original 2 bed + 1 bath bungalow’s structure was kept intact, upgraded to current codes and now highlighted by the interior vaulted ceiling with exposed wood beams. An all new angled cube volume re-used the old concrete slab and replaced a termite & mold infested addition from the 60’s. Passive designed overhangs, thoughtful use of natural wood, abundance of natural light, multi slide glass doors and a simple open plan define the clean design narrative.

The Beach Lab

The Beach Lab

The Beach Lab project was an R&D experiment to mix in new yet proven materials and techniques for our own brand of pragmatic Modernism. Kitchen doors made of Marine-grade Plywood sheets were right off the lumberyard shelf. Exterior wood siding was sandblasted prior to staining in order to raise the grain and accent the texture of the flat grain Douglas Fir. Both are subtle nuances of non-standard details which contributed honorably to maintaining the cool factor of this coastal redux.

The Beach Lab

The Beach Lab

The Beach Lab

The Beach Lab

A Landscaping goal was to mimic the look of local State Beach Campgrounds and consciously reduce the home’s water usage for irrigation. Extensive use of decomposed granite called “Palm Springs Gold” replaced the previous lawn, mass plantings of Succulents and drought tolerant grasses were installed as part of the Xeriscape plan. In a nod to the family’s background, a Bonsai Juniper Tree was planted near the rear deck and adds to the softening of the yard in comparison to the surrounding hardscape.

The Beach Lab

The Beach Lab

The Beach Lab

Modestly scaled, the single level house is 1698 sf with zero extra building footprint added to the 7500 sf infill lot. Re-programmed to a two bedroom, a home office that can be a flex space for a third bedroom and a new Master with bath + walk-in closet. Dual outdoor living spaces front and rear were specifically integrated due to the unique community dynamics of the street. Beach Mid Mod returns to Encinitas.

The Beach Lab

What was the brief?
A tired, termite and mold ridden Mid Century Rancher close to the Beach was screaming for a full upgrade without adding more square footage. Sustainable and Modern returns to the Beach!

The Beach Lab

What were the key challenges?
A Human element. This was my family’s personal home and my place or work.. That meant the biggest logistical hurdle was to delicately birth a design plan along with a project management strategy while we remained living in the house. From a design perspective, the toughest mandate was to simply maintain that “beachy” vibe of the original home.

The Beach Lab

How is the project unique?
Utilizing the methodology of not tearing down and re-designing an existing house is the greenest single element anyone could incorporate to be sustainable. In this project, we achieved our pragmatic design goal without spending a lot money per sq ft and able to create a cool, fun living space that you never want to leave.

The Beach Lab

What are the sustainability features?
Keeping original house not filling up land fill + use of recycled old wood studs
Passive design features : large overhangs prevent solar heat gain, cross ventilation for cooling (no AC), abundance of natural light to prevent use of lights.
Energy Efficient products/techiques: tight building envelope that does not leak air, super insulated with recycled cellulose in all walls including interior and sealed all stud cavities, thermally broken dual pain windows with soft low e coating, Metal galvalume standing seam roof that reflects heat, very high efficient furnace, LED lighting, Energuide approved appliances, white torch on roof membrane
Indoor Air Quality: no VOC paints, non UF cabinetry.
Water Savings : Dual flush toilets, low flow kitchen and lav faucets, xeriscape landscape design, drought tolerant and native plants, storm water retention pits, roughed-in plumbing lines for Solar thermal hot water.
Products: FCS engineered wood flooring, Engineered Beams, recycled wood, Engineered quartz counter tops, Nest thermostat – self regulates heat

The Beach Lab

What were the solutions?
When we bought house there was two distinct volumes that were basically equal in size, but awkwardly joined with three different floor heights.. The original 1957 cottage was located closest to the street front and a rear extension had been added in late 60’s. I decided early on to keep the existing facade plus it’s structure completely intact. Ironically, it was in better condition then the newer addition. As it always seems to be in designing, my key issue to preserve the character was resolved with a basic plan that took a huge amount time to finalize. I concluded that adding any new square footage to the footprint would not truly improve the living spaces, dismissed the concept to renovate the rear addition and simply designed an entirely new rear volume that contrasted nicely with the original heritage.

The Beach Lab

The Beach Lab

The Beach Lab House – Building Information

Project size: 1698 ft2
Site size: 7500 ft2
Completion date: 2017
Building levels: 1

Developer/Designer/Project Management: Surfside Projects

The Beach Lab

Photography: Darren Bradley

The Beach Lab in Leucadia, California images / information received 051117


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in San Francisco

San Francisco Houses

San Francisco Architecture

San Francisco Architecture Walking Tours

San Francisco Architects

Los Angeles Houses
Oakpass Residence Beverly Hills House
photograph : Frederico Zignani

James Goldstein House in Beverly Hills
James Goldstein House in California
photo © Tom Ferguson Photography

Californian Buildings

Cathedral of Christ the Light
Design: Skidmore, Owings & Merrill
Cathedral of Christ the Light
photo : Timothy Hursley

Cathedral of Christ the Light

One Window House, Venice
Design: Touraine Richmond Architects, California
One Window house Venice
photograph : Benny Chan from Fotoworks

One Window House

Mill Valley House in California
Design: CCS Architecture
Mill Valley Residence
image from architects

Mill Valley House in California




San Francisco Buildings

Website: Los Gatos California

Californian Architects

American Architects

American Houses

Oakpass Residence in Beverly Hills

Website: San Francisco Bay

Comments / photos for the The Beach Lab in Leucadia, California page welcome

The Beach Lab in Leucadia, California

Website: Surfside Projects