Siskiyou House in Alameda-Beaumont

Siskiyou House in Alameda-Beaumont, Oregon Residential Architecture, Images, Property

Siskiyou House in Alameda-Beaumont

Contemporary Portland Residence, USA – design by Beebe Skidmore Architects

Oct 7, 2016

Siskiyou House

Design: Beebe Skidmore Architects

Location: Alameda-Beaumont, Portland, Oregon, USA

Siskiyou House

Siskiyou House

Beebe Skidmore recently completed Siskiyou House, a new 4000 SF house in the Alameda-Beaumont neighborhood of Northeast Portland. The studio worked with the owners, who wish to remain anonymous, on a process characterized by discerning design standards, a commitment to their vision, and a desire to have a finished home that would prove — especially to neighbors — that new construction could fit into an historic district.

Siskiyou House Siskiyou House

The new house, on the site of a house previously occupied by the owners, who relocated to Portland from Chicago, demonstrates Beebe Skidmore’s position that challenging parameters lead to unique design character and unexpected solutions. The studio aimed to offset bold gestures with subtle details, balance openness and privacy, and to capture natural light to create a sense of surprising interior expansiveness within the parameters of a city infill lot.

The aesthetic of Siskiyou House is influenced by the owners’ attraction to spare, clean lines, and judicious use of color and material punches. Following are additional details:

Exterior
The project is full two-story house, with basement, in the vein of a classic Northwest foursquare or boxy craftsman, typical of Portland’s 50- by 100-foot lots. Shifted facade planes and projecting bays are used to break down size and bulk.

The house is unified by an exterior cladding design – a major feature of the house – that uses a variety of board and batten sizes and patterns. The objective of the exterior cladding was to use materials that are congruent with the neighborhood, yet elevated to a new type of clean, crisp appearance. Beebe Skidmore wanted the siding patterns to be unique to the house, as opposed to, for example, a vendor system with pre-determined shapes and sizes, such as metal. The design uses readily available lumberyard milled sizes, including 1×8 v-groove cedar siding, and 1×2 and 2×4’s as battens. Different combinations of these repeating components create zones of varying density and pattern. Clean end cuts on battens and clear starting and stopping points for each pattern field add sharpness.

Siskiyou House Siskiyou House

The skin emphasizes the bold massing of the house but also riffs on the house’s context and connects with the natural and historically used materials of the surrounding painted wood houses. The siding patterns turn corners, and draw the eye across and up the facades. A rich, dark green, single-color paint scheme further holds the composition together with emphasis on the overall form.

The entry is marked by a clear cedar lining that contrasts with the green facade. The front porch is recessed, elevated above street level, captured under a cantilevered roof plane. Two floor-to-ceiling windows face the street, but the front door is tucked around a corner, facing the porch.

Windows placed at the corners bring equality to all four corners of the square facade, and allow additional diagonal views through the facade to further lighten the overall massing of the house.

Siskiyou House

Entry Foyer
The recurring pattern of corner windows begins in the entry foyer — where huge windows are placed to bring in multi-directional natural light, but also to draw the eye diagonally, enhancing a sense of spaciousness and continuity between inside and out. The entry, which is a brightly lit and spacious square room, is continuous with the main living space, but offset for privacy and to allow the sequence of spaces to unfold gradually after entering.

Siskiyou House

Living Room
The porch, foyer, living-dining room, and kitchen form a zigzag of open space, a single gallery-like volume that runs from the front of the house to the back yard. The ceilings of both the front and back porches align with interior ceilings, visually extending the volume of interior space to the outside through room-wide walls of glass.
Eight-foot twin windows are big, welcoming eyes into the house, while smaller operable corner windows bring ventilation and multi-directional natural light into the room, even when the window treatments are drawn for privacy.
A 9-foot long custom cabinet subtly defines the living room vs. dining room zone. One can imagine this low cabinet as a buffet, art pedestal, or DJ booth. A no frills, slim-bricked fireplace centers the living space on the only long straight wall on the first floor.

Siskiyou House

Siskiyou House

Siskiyou House

Dining
The pattern of corner windows repeats at back of the house, drawing light into the dining room. From the head of the dining room table, there is natural light filling every corner of the main, open living area. You can see the raking line of the stairwell to the 2nd floor and diagonally beyond to the entry foyer, which now looks like a pocket theater.
The back porch which connects to both kitchen and dining room functions as an outdoor dining room for 10. The indoor dining area accommodates 16. The accordion glass wall also allows the back porch to be continuous with the interior whether or open or closed.

Siskiyou House

Kitchen
The kitchen continues the balance and symmetry seen elsewhere in the house. The range and hood is centered on the north wall, bounded by two 8 foot tall windows spaced 15’ apart. Above the sink, wrapping to the corner are three square, Instagram-like windows overlooking the backyard and outdoor dining area. Flush finishing throughout with stainless steel hardware. The kitchen has no upper cabinets. Wall tile runs from top of counter to the ceiling.

Siskiyou House

Siskiyou House

Master Bedroom
Placement of the master bedroom in the front corner of the house allows for another corner window, and a previously un-captured view of Portland’s downtown skyline and West Hills. A huge window facing the sunset with glass sets clear up to the plane of the ceiling.

A dual entry room behind the master headboard leads to a private office, ready for conversion into a fifth bedroom accessible from the hallway in the future.

Stairway
A small reveal between the stair tread and wall to gives depth and detail to an otherwise flush appearance.

Floors
Custom white oak sanded and smooth, but not-overly-slick.

Mudroom
A split-level side entrance, with family storage cubbies for coming and going, makes for an easy connection from the driveway, garage, or sidewalk, directly to the kitchen or basement. It also keeps coats and shoes 6 steps below eye-level.

Siskiyou House in Alameda-Beaumont – Building Information

Architecture: Beebe Skidmore
Structural Engineering: Madden & Baughman Engineering Inc.
Construction: Jim Arnal Design Build

Siskiyou House

Photography: Bruce Wolf Studio

Siskiyou House in Alameda-Beaumont information / images received 071016


To see all listed projects on a single map please follow this link.




American Houses – Selection

Holley House, Garrison, New York
Holley House
photo : Michael Moran

Bradley Residence, Arizona
Bradley Residence
photo : Bill Timmerman

Trout Lily Screen Porch Trout Lily Vineyard, Newberg, Yamhill County, Oregon
Design: beebe skidmore architects
Trout Lily Ranch Oregon
photo from architects

Trout Lily Screen Porch – 12 Oct 2016




Claremont House, Illinois
Claremont House
picture : Christopher Barrett, Hedrich Blessing

Oregon Architecture

Contemporary Houses

American Architecture

American Architects

Original Restaurant Portland

Comments / photos for the Siskiyou House in Alameda-Beaumont – page welcome

Siskiyou House in Alameda-Beaumont Building

Website: Beebe Skidmore Architects