Shalom Institute Dining Hall in the Malibu Hills

Shalom Institute Dining Hall, Malibu Hills Building Restoration, California Community House, Architecture Images

Shalom Institute Dining Hall in the Malibu Hills

Community Centre Restoration and Extension, California, USA – design by Lehrer Architects

6 Sep 2016

Shalom Institute Dining Hall

Location: Malibu Hills, California, USA

Design: Lehrer Architects

Shalom Institute Dining Hall

Shalom Institute Dining Hall

According to Lehrer Architects of Los Angeles, the “greenest” act of all is to take a dank throwaway building, save it by letting nature—air, view, space, and light—in and make it tangible. This run-down building had served thousands of campers during its 55-year history, but had been closed off from its context, effectively disconnecting itself from the outdoors. By dramatically and simply opening the building up, both horizontally to the landscape, and vertically to the sky and the tree tops, Lehrer honors the extraordinary site—an oak-filled riparian valley floor. This project is about using extremely succinct moves to radically transform and ennoble an undistinguished old building, making it into a high-performing centerpiece of a precious 180-acre camp landscape in the Malibu hills.

Shalom Institute Dining Hall  Shalom Institute Dining Hall

“I am wired to crave fresh air, I am a natural light junky, landscape/indoor/outdoor unities are all sine qua non’s for me as a human being and as an architect.” Michael B. Lehrer

Shalom Institute Dining Hall

This project is about using extremely succinct moves to radically transform and ennoble an undistinguished old building, making it into a high-performing centerpiece of a precious 180 acre camp landscape in the Malibu hills.

Shalom Institute Dining Hall

Background
This run-down building has served thousands of campers over its 55 year history. It has been closed off from its context, effectively disconnecting itself from the outdoors for over half a century. With an extremely limited budget and the virtual certainty of triggering significant environmental regulations with new construction, it was decided to try to save this underperforming, unremarkable building.

Shalom Institute Dining Hall

Solution
Leverage an extraordinary site, an oak-filled riparian valley floor–that has always been disconnected from the interior denying significant access, views and natural light—by dramatically and simply opening the building up, both horizontally to the landscape, and vertically to the sky and the tree tops.

Shalom Institute Dining Hall

 Large French doors replacing small windows
 A huge new deck with seating edges to meet grade and accommodate large groups or many small groupings
 New poured-in-place indoor and outdoor grand fireplace and hearth
 Recycled linoleum flooring and wall/ceiling plywood sheathing
 Grand skylight illuminating and articulating many new spaces with light
 New swamp-coolers, together with massive fresh air from new openings – to achieve extremely energy efficient comfort

Shalom Institute Dining Hall

Shalom Institute Dining Hall in the Malibu Hills images / information received 060916

Lehrer Architects on e-architect


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Californian Buildings

Cathedral of Christ the Light
Design: Skidmore, Owings & Merrill
Cathedral of Christ the Light
photo : Timothy Hursley

Cathedral of Christ the Light

One Window House, Venice
Design: Touraine Richmond Architects, California
One Window house Venice
Benny Chan from Fotoworks

One Window House




Pacific Palisades House – Santa Monica Canyon Home
Carrillo Residence
photograph : Barry Schwartz

Californian Architects

American Architects

American Houses

Pacific Palisades is a neighborhood and district in the Westside of the city of Los Angeles, California, located among Brentwood to the east, Malibu and Topanga to the west, Santa Monica to the southeast.

Comments / photos for the Shalom Institute Dining Hall in the Malibu Hills page welcome

Shalom Institute Dining Hall in the Malibu Hills – page

Lehrer Architects