House in Sully, Contemporary Welsh House – Barry Home

Contemporary Welsh House, Sully Property, Penarth Building, Home Wales, Project, Design

House in Sully, Barry, south, Wales : Information

Sully Residential Development Wales, UK – design by Richard Weston Studio

8 Mar 2011

Sully House

Design : Richard Weston Studio

Location: between Barry and Penarth, just south of Cardiff

After almost giving up hope of finding a site for a house and studio, I unexpectedly came across an odd, left-over plot in an early 1980s development in Sully. Less than half a mile from the coast, the house will enjoy views of the Bristol Channel and Somerset hills – relayed via a webcam from the roof – and allow me to explore the vision of a synthesis of nature and architecture using digital technologies that has fascinated me for several years.

In 2010 this found another outlet when, following their second ‘Open Design Call’, I was invited to supply Liberty with ‘mineral scarves’. This booklet introducing the design for the house and studio has been made to mark the broadcast, commencing 29 March 2011, of ‘Britain’s Next Big Thing’, a BBC2 series tracing the development of my scarves and other new products.

House in Sully House in Penarth House in South Wales Property
images from Richard Weston Studio

The third-of-an-acre triangular site will become a ‘green island’ in suburbia. It is divided by a screen wall running east-west that frames a triangular south-facing garden. The house is arranged as an open linear volume to the north, with an inward-looking studio and living/reception spaces that look out across a series of shallow terraces descending to a waterlily pond. The irregular space around the house and garden will be planted to encourage wildlife.

Layers of nature

Sky: reflections in clear glass
Magnified minerals: silk in glass
Flying ducks: wood-strip silhouettes
Climbing plants: Boston Ivy
Magnified grass: laser-etched slate

The roof above the living and studio spaces is created by a four-bay half-portal steel frame, propped by a structural glass clerestorey to enable it to appear to float in space. Each bay has a rooflight that reveals the depth of the structure and allows sunlight to animate the upper section of the book-lined north wall. The rooflights sit above a coffee-table in the studio, the entrance, the long axis of the reception room and a window looking onto a ‘forbidden’ terrace in the dining area. A reflecting pool along part of the terrace will reflect dappled sunlight onto the ceiling. Images from quartz are used to mark the end of the studio and to line the kitchen wall, fittings and worktops.

Opening the front door you are greeted by a diagonal view that runs across the reception and dining spaces and out through a pair of patio doors. A distant strip of labradorite glass-in-silk echoes the large panel marking the entrance. A wide-screen television shares the centre of vision with the glass doors and will relay the webcam view of the Bristol Channel that would be visible to the naked eye if the doors were on the roof.

The studio is designed as a contemplative, inward-looking space framed on two sides by the agate image illustrated on the inside covers of this booklet. The image appears fragmentarily on the south wall, as silk-in-glass prismatic windows, a door to the garden, glazed slots, and large, linen-covered wall panels that wrap round to cover the west wall, where the image is broken only by two birch-ply doors. Above this intensely coloured agate, frozen for eternity, the clerestorey frames a fugitive frieze of sky.

Sully Property Penarth Property South Wales Property
images from Richard Weston Studio

In the corner of the studio, with glowing rooflight in place of spreading Pawlonia tree and labradorite ‘forest’ in lieu of Lac Leman, the coffee table is made in emulation of the magical place Le Corbusier created in the garden of the house he built for his parents in 1924.

Seen from the studio the rooflights seem almost monumental, revealing an unexpected thickness to the roof construction – the fact that it tapers to a shallow gutter along the south front can be seen only from outside. One of the two prismatic bay windows is placed opposite the entrance as a welcome on arrival; beneath it will be a display of agates that, like the window, will be backlit at night.

House in Sully – Building Information

Architect: Richard Weston (richard weston studio)
Structural engineer: Ian Jones (Burroughs, Cardiff)
Enironmental engineer: Paul Hinam (Gallese Design, Barry)

Contact: richard@richardwestonstudio.com
Web: www.richardwestonstudio.com
www.naturallyexclusive.com
www.earth.uk.net
Facebook: www.facebook.com/WestonStudio

CAD model and images by Andrew Morrison

House in Sully images / information from Richard Weston Studio


To see all listed projects on a single map please follow this link.

First UK zero-carbon Passivhaus The Larch House, Wales
bere:architects
Welsh Passivhaus
image from architect
Welsh Eco House

Welsh Housing Competition : Lawrenny Sustainable Housing Development

Welsh Building Competition : Glyndwr University, Wrexham
Welsh Building Competition
image © 1AX Architetti Associati

Welsh Architects

Welsh Architecture – Selection

Aberystwyth Creative Units
Heatherwick Studio
Aberystwyth Creative Units
photo : Edmund Sumner
Aberystwyth Creative Units

Welsh National Assembly, Cardiff
Richard Rogers Partnership
Welsh National Assembly
picture : Katsuisha Kida © The Photographer
Welsh National Assembly Building

Ruthin Craft Centre, Ruthin
Sergison Bates Architects
Ruthin Craft Centre Wales
image : Dewi Lloyd © Ruthin Craft Centre
Ruthin Craft Centre

Hafod Eryri
Ray Hole Architects
Snowdon Visitor Centre Wales
image from architect
Snowdon Summit Visitor Centre

Comments / photos for the House in Sully Wales Architecture page welcome

House in Sully Building