NS Stations – Utrecht Headquarters

NS Stations, Utrecht Office Headquarters, Netherlands Refurbishment, Holland Architecture

NS Stations Headquarters, The Netherlands

Utrecht Office Refurbishment – design by NL Architects

2 Jul 2013

NS Stations Interior Refurbishment

Design: NL Architects

Location: Utrecht, The Netherlands

NS Stations Headquarters

The Katreinetoren in Utrecht is the home base of NS Stations, the department of the Dutch Railway (NS) that develops and services railway stations in the Netherlands.

NS Stations Headquarters Utrecht
photo from architect

The 15 stories 55m high tower is built right on top of Utrecht Centraal, the biggest railway station in the Netherlands. The entrance is positioned conveniently in the Central Hall!

The width of the building is based on the dimensions of the railway tracks below. The interior is dominated by this concrete structure: the elevator core and structural beams remain in sight.

A reconstruction took place in 1999 when the Brutalist mid-seventies building was wrapped in a glass skin.

NS Stations Headquarters Utrecht
photo from architect

The current floor plan consists of typical cellular offices along the facade and an oversized hallway in the center.

The basic idea is to introduce a series of perpendicular walls that will organize the space. By ‘inflating’ these partitioning walls they can become storage spaces.
The shelves can absorb most of the clutter that normally spreads trough the office, such as wardrobes, bookshelves, flip boards, archive, bulletin boards. And sometimes even the stairs. The Thick Walls™ will clean up the space.

NS Stations Headquarters Utrecht NS Stations Headquarters Utrecht NS Stations Headquarters Utrecht
photos from architect

The Thick Walls™ can take different shapes to introduce specific functionalities and atmospheres.

The open plan with the Thick Walls™ divides the space in several clusters of different sizes. As opposed to a regular layout with cells linked to a corridor, a continuous, flowing space is created. Traffic space is eliminated: gross becomes net!

The main asset of this system is increased connectivity; instead of a workforce relatively isolated in cells, here interaction will come natural.

NS Stations Headquarters Utrecht NS Stations Headquarters Utrecht NS Stations Headquarters Utrecht NS Stations Headquarters Utrecht NS Stations Headquarters Utrecht
photos : Marcel van der Burg

The perpendicular Wall Unit explores the spatial potential of the building; an extensive ‘field’ condition is created while keeping a sense of compactness and intimacy.

In the near future NS Stations plans to introduce the so-called flex-work system which means no more fixed workstations but a range of specific working environments to choose from. The proposed layout will be able to accommodate this intricate workflow, but for the time being most of the clusters will be organized as fixed working stations.

NS Stations Headquarters Utrecht NS Stations Headquarters Utrecht NS Stations Headquarters Utrecht NS Stations Headquarters Utrecht NS Stations Headquarters Utrecht
photos : Marcel van der Burg

A working station consists of an ergonomic office chair and a table that is individually adjustable in height. With this unit an endless number of configurations is possible
. The dividing Wall Units can be placed in different ‘densities’ to create fitting floor plans for the various departments.

A series of workshops with the future users will be organized to find a specific disposition for each floor.

The 9 levels of 700me each will be arranged according to the same principle but all will be configured slightly different.

NS Stations Headquarters Utrecht NS Stations Headquarters Utrecht NS Stations Headquarters Utrecht NS Stations Headquarters Utrecht NS Stations Headquarters Utrecht
photos : Marcel van der Burg

Each floor will be introduced by a ‘special’: a singular piece of furniture located at the elevator core that represents the different departments. This ‘conversation piece’ is a kind of welcoming gesture: perhaps a logo-shaped bench, a swinging multifunctional lounge chair, a 2 story high candy machine, a sculptural reading table spelling NS, a Happy Hour clock maybe…

NS Stations Headquarters – Building Information

Office interior revamp, Utrecht 2011, competition 1st prize
Completion: March 2013
Client: NS Stations / Servex
Size: 7000m2, nine floors

NL Architects: Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse

Competition Team: Kirsten Hüsig, Babara Luns, Sarah Möller, Gen Yamamoto with Lea Olssen, Guilia Pastore, Ana Gavilanes Vallincello

Team: Babara Luns, Kirsten Hüsig, Bobby de Graaf with Mindaugas Glodenis, Else Ferf Jentings, Milda Naujalyte, Aude Robert

NS Stations Headquarters images / information from NL Architects


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Utrecht Architecture – Selection

Educatorium Utrecht University
Rem Koolhaas Architects / OMA
Educatorium Utrecht University
image : Alan Mason
Utrecht building : Educatorium

Culture Centre – invited competition entry
3XN
Culture Centre Utrecht
image from architects

Culture Centre Utrecht

Minnaert Building
Neutelings & Riedijk Architects
Minnaert Building Utrecht
picture : Alan Mason
Minnaert Building

Key Dutch Architects – Selection
UNStudio
Mecanoo architecten
Winy Maas

Dutch Buildings

Dutch Architects

Utrecht bridge

Comments / photos for the NS Stations Headquarters – Utrecht Architecture page welcome

NS Stations Headquarterst Building