ZugSchleife, Switzerland, Building

ZugSchleife, New Swiss Housing, Architecture, Valerio Olgiati Building, Architect, Photos

Residental Building ZugSchleife

Contemporary Swiss Architecture – design by Valerio Olgiati, architect

21 Jan 2014

Residental Building ZugSchleife

Switzerland

Residential building Zug Schleife

Design: Valerio Olgiati, architect

ZugSchleife
photos © Javier Miguel Verme

Seen from a distance the floor plates projecting from the facade with their elliptical openings look like flying carpets with ornamental borders. For the residents these elliptical openings generate a sense of distance, since they prevent neighbours from seeing into each other’s apartments. At the same time the correspondence between each of these round forms and the individual apartments gives residents a feeling of living alone in a centre. The perception of space changes according to the point of view and the position of the sun.

ZugSchleife

ZugSchleife
photos © Javier Miguel Verme

The apartment floor plans are divided into a living area in the west and a sleeping and working area in the east, with bathrooms and wardrobes in between. In spatial terms the balconies form an extension of the living room. This impression is further strengthened by the large elliptical openings.

ZugSchleife

ZugSchleife
photos © Javier Miguel Verme

The exposed concrete structure is made of red-brown concrete poured in situ. The outer walls are clad with glass panels in the same colour. They appear fragile and light and contrast with the solid concrete structure. The use of the same colour for the cladding and the reflections in the glass blur the clear contours of the heated volume. As a result the elemental appearance of the stone construction is amplified.

ZugSchleife

ZugSchleife
photos © Javier Miguel Verme

[Text: office Olgiati]

Residental Building ZugSchleife – Building Information

Title: Residental building ZugSchleife, Zug
object: residental
location: Feldpark 8 – 20, Zug, Switzerland
competition: 1. prize, 2006
client: Consortium ZugSchleife; Peikert-Immobilien AG and 4B Immobilien AG
architect: VALERIO OLGIATI, architect, Senda Stretga 1, 7017 Flims
Tel. +41 81 650 33 11, mail@olgiati.net
collaborators, project team: Aldo Duelli (project manager office Olgiati), David Bellasi, Liviu Vasiu,
Jonas Ulmer, Sara Wiedenbeck
total contractor: Toneatti AG and dima&partner AG
structural engineer: Patrick Gartmann, Conzett Bronzini Gartmann AG, Chur
materials: red in-situ concrete, glass
begin of planning: 2007
begin of construction: july 2010
end of construction: april 2012
volume: 65’300 m3 (SIA 416)
area: 13,100 m2
copyrights plans: Archive Olgiati
copyrights photos: Javier Miguel Verme (jverme@bluewin.ch)

ZugSchleife

ZugSchleife
photos © Javier Miguel Verme

Residential building Zug Schleife Switzerland information from Valerio Olgiati

Residential building Zug Schleife Switzerland architect : Valerio Olgiati


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Swiss Architects

Das Gelbe Haus – The Yellow House, Flims, Grisons, Switzerland
Das Gelbe Haus Gelbe Haus The Yellow House Yellow House
photos © Archive Olgiati

Swiss Buildings – Selection

Paspels School Building
Valerio Olgiati, Architect
Swiss school
photograph © Archive Olgiati
Swiss school building

Atelier Bardill, Scharans
Valerio Olgiati, Architect
Swiss atelier
picture © Archive Olgiati
Swiss atelier

Une Boîte à Surprise, Arosio, nr Lugano
LANDSarchitetture
Arosio house
picture from LANDSarchitetture
Arosio house

Swiss Architecture

Comments / photos for Residential building Zug Schleife Architecture page welcome

Residential building Zug Schleife