Bombas Gens Valencia: Fundació Per Amor a L’Art

Bombas Gens, Old Industrial Valencia Building, Fundació Per Amor a L’Art, New Spanish Architecture

Bombas Gens Valencia

Art Deco Building Development in Eastern Spain – design by Ramon Esteve Estudio

12 Mar 2017

Bombas Gens – Fundació Per Amor a L’Art

Architect: Ramon Esteve Estudio

Location: Valencia, Spain

Bombas Gens Valencia: Fundació Per Amor a L’Art

English text (scroll down for Spanish):

Bombas Gens is an old industrial building with an unquestionable social-historical value and one of the rare remaining examples of the industrial architecture of the thirties.

Images below © Ramon Esteve Estudio:

Bombas Gens Valencia Fundació Per Amor a L’Art

Its Art Deco façades and architecture make it a special, unique location for some new uses according to today’s needs.

Bombas Gens Valencia Fundació Per Amor a L’Art

The new facilities have been created as an internationally renowned multi-use space where Fundació Per Amor a L’Art will carry out its three-branch activity (arts, society and research).

Bombas Gens Valencia Fundació Per Amor a L’Art

The first images of the addition reveal a few details of a refurbishing process that is unique in Valencia.

Bombas Gens Valencia Fundació Per Amor a L’Art

After the restoration of the warehouses by Eduardo de Miguel, Ramón Esteve has taken over the reinvention and extension of the complex with the advice of Annabelle Selldorf, an expert in turning iconic buildings into museums.

Bombas Gens Valencia Fundació Per Amor a L’Art

“Our aim has always been to apply a homogeneous intervention criterion to the whole complex, and, at the same time, give each building, be it original or recently built, the characteristic features that it needs for its specific use.” Ramón Esteve The core of the complex is an art centre that uses four of the original warehouses and most of the façade.

Bombas Gens Valencia Fundació Per Amor a L’Art

By its sides we can find the restaurant and the day care centre for children at risk of social exclusion, as well as some offices using the former villa. There are other detached premises such as the remains of 16th century cellar on the backyard or an air-raid centre from the Spanish Civil War.

Photos below © Bombas Gens:

Bombas Gens Valencia

They are organised by means of courtyards and gardens that allow the proper use and enjoyment of the whole complex and each of its corners. Ceramic brick and galvanised steel are the most used materials because they evoke the original industrial atmosphere of the complex. In some other more secluded places, we have reinterpreted the original tiling of the cellar and the archery, which combines with the wood to make the rooms more distinguished.

Bombas Gens Valencia

In the interior, we have reproduced the original lightweight timber decks. You can access the Bombas Gens Art Centre through the façade bay. Then you get into the courtyard walking on a restored industrial weighing machine that covers most of the floor of the hall.

Bombas Gens Valencia

In the courtyard, some hackberry trees grow on a floor covered by recovered sandstone cobbles. Through its irregular shape, we can discover intuitively the different facilities: straight forward, the entrance to the art centre; to the right, the restaurant, and to the left, partially secluded from the entrance, the offices.

Bombas Gens Valencia

Bombas Gens, Fundació Per Amor a L’Art – Building Information

location | Valencia, Spain
year | under construction
area | 6981 m2
Extension Architect Ramon Esteve / Museum Project Architect Annabelle Selldorf / Restoration Architect Eduardo de Miguel / Project Team Víctor Ruiz, Javier Estevan, Francisco Palomo, María Luna / Technical Architect Rafael Ferriols / Constructor Bertolín, Grupo Inserman / Project Manager Sancana S.L.

Bombas Gens Valencia

Bombas Gens Fundació Per Amor a L’Art

Bombas Gens, Valencia

EN CONSTRUCCIÓN

La antigua fábrica Bombas Gens, de indudable valor histórico-social, es uno de los escasos ejemplos de arquitectura industrial de la década de 1930 que permanece en pie. Su arquitectura y el estilo art-decó de sus fachadas, hacen de este espacio un enclave único y especial para albergar nuevos usos que respondan a las necesidades de la actualidad.

Bombas Gens Valencia

El nuevo complejo nace como un espacio polivalente, referente internacional, en el que la Fundació Per Amor a L’Art desarrollará su triple actividad: artística, social e investigadora. Las primeras imágenes de la ampliación del proyecto desvelan algunos de los detalles de este proceso de recuperación único en Valencia. Tras la rehabilitación de las naves, ejecutada por Eduardo de Miguel, Ramón Esteve asume la reinvención y ampliación del proyecto, con el asesoramiento de Annabelle Selldorf, experta en transformar edificios emblemáticos en espacios museísticos.

Bombas Gens Valencia

“Nuestro objetivo ha sido siempre el de conseguir unificar el criterio de intervención en todo el conjunto, sean edificios originales o de nueva construcción; y al mismo tiempo dotar a cada uno de ellos de la singularidad que cada uso específico necesita”. Ramón Esteve. Como núcleo central encontramos el centro de arte ocupando las cuatro naves originales y gran parte del cuerpo de fachada. Con una relación más lateral encontramos los volúmenes de restaurante y centro de día para niños en riesgo de exclusión social, además de las oficinas que ocupan la antigua villa.

Bombas Gens Valencia

Otros espacios independientes como el yacimiento de la bodega del siglo XV en el patio posterior o el refugio antiaéreo de la Guerra Civil, están articulados con patios o zonas verdes que nos permiten disfrutar adecuadamente de la escala del conjunto y descubrir cada uno de sus rincones. Con la intención de evocar la atmósfera industrial del complejo original, el ladrillo cerámico y el acero galvanizado prevalecen sobre el resto de materiales.

Bombas Gens Valencia

En otros puntos más discretos se ha reinterpretado la cerámica original de la bodega y la alquería, que –combinada con la madera- dota de mayor nobleza a los espacios. En los interiores se emulan de nuevo las cubiertas ligeras de madera. A través del volumen de la fachada se accede al centro de arte Bombas Gens.

Bombas Gens Valencia

Sobre una balanza industrial restaurada que ocupa gran parte del suelo del zaguán, se produce la transición al patio. En este patio, los almeces emergen del suelo de adoquín de rodeno recuperado. A través de su geometría irregular, descubrimos de forma intuitiva los distintos espacios: la entrada al centro de arte en el frente de forma más directa, el restaurante a la derecha y las oficinas a la izquierda con una presentación más discreta respecto a la entrada.

Bombas Gens Valencia

Bombas Gens – Ficha técnica

localización | Valencia, España
año | En construcción
sup | 6981 m2
Arquitecto ampliación Ramon Esteve / Arquitecto Proyecto Museístico Annabelle Selldorf / Arquitecto Rehabilitación Eduardo de Miguel / Arquitecto técnico Rafael Ferriols / Colaboradores Víctor Ruiz, Javier Estevan, Francisco Palomo, María Luna / Ingeniería ICA S.L. / Promotor Sancana S.L. / Constructora Bertolín, Grupo Inserman

Bombas Gens Valencia

Bombas Gens Valencia: Fundació Per Amor a L’Art images / information recieved 120317


To see all listed projects on a single map please follow this link.




More projects by architects Ramon Esteve Estudio on e-architect:

La Finca House, Madrid, Spain
La Finca House
photo courtesy of architects
La Finca House in Madrid – 16 Feb 2017

Vondom Shop, Miami, Florida, USA
Vondom Shop
photo : Alfonso Calza
Vondom Shop – 17 Dec 2016

Hospital of Viladecans, Barcelona, Spain
Hospital of Viladecans
photo courtesy of architects
Hospital of Viladecans in Barcelona – 22 Jun 2016




Madrid Architecture

Madrid Houses

Madrid Architecture Walking Tours

Casa Madrid
Design: A-Cero Architects
Casa Madrid
image from architect

Casa Madrid

New Home Designs

Comments / photos for the Bombas Gens Valencia: Fundació Per Amor a L’Art Architecture page welcome

Bombas Gens Valencia: Fundació Per Amor a L’Art Building

Website: Ramon Esteve Estudio