National Heart Centre Singapore: Outram Campus Building

National Heart Centre Singapore, Outram Campus Building, Project, News, Design, Image

National Heart Centre, Singapore : Outram Campus

Outram Campus Redevelopment Project – design by Broadway Malyan / Ong & Ong Architects

2 Apr 2012

National Heart Centre Singapore

ONG&ONG’s National Heart Centre’s environmentally-conscious design has attained a Platinum from BCA’s Green Mark (HDB development, Punggol Ripples by Ong & Ong Architects was also awarded a Gold Plus).

National Heart Centre Singapore

Launched in 2005, the Green Mark scheme rates and gives due credit to buildings that make a conscious effort to minimise any environmental impact caused during construction or maintenance.

National Heart Centre Singapore image / information from Ong & Ong Architects

22 Apr 2009

National Heart Centre Singapore

BROADWAY MALYAN CONTINUES INTERNATIONAL SUCCESS STORY

Broadway Malyan has been appointed to a £73 million project to design a new building for the National Heart Centre Singapore.

Part of the wider masterplanning for the redevelopment of Singapore General Hospital’s Outram Campus, the preliminary designs for the 35,299 sq m building are set to create the first sustainable Heart Centre in South East Asia with a rigorous environmental, social and economic focus.

National Heart Centre Singapore Outram Campus Redevelopment

Designed in conjunction by the company’s Singapore and Weybridge offices and in collaboration with Ong & Ong Architects, Broadway Malyan’s appointment resulted from the company’s experience in creating award winning healthcare projects, including the Atkinson Morley wing at St George’s Hospital in Tooting and Woodhaven mental health unit at Calmore in the New Forest.

“Combining the skills and sector experience of our colleagues in Weybridge and Singapore has enabled us to produce groundbreaking proposals for this project,” commented Jason Pomeroy, director for Broadway Malyan’s Singapore office. “The building’s design has been born out of a multi-disciplinary process focussing on the social, economic, environmental and technological requirements of the National Heart Centre Singapore. Fundamental to this is our ethos for the building – Placing People First – a philosophy which will ensure the needs of the individual are met at the Centre in their everyday working, living, playing and healing lives, be they the patient, doctor or visitor.

“We are confident this innovative approach to design will establish the National Heart Centre Singapore as a world-class facility that will set a global precedent for the sustainable delivery of heart related healthcare.”

With a design philosophy based on creating a welcoming environment with good circulation and exciting dramatic open spaces, the majority of visitors and patients will enter the ten storey building via a spacious, naturally lit concourse area. This will lead into a large and welcoming reception including information and quarantine zone plus retail shops and cafes, via which department reception areas and the upper levels of the hospital can be reached.

The operational layout of the building has been strictly dictated by the best and most relevant departmental relationships and clinical adjacencies to minimise travel distances for patients and staff. The first six floors of the building will contain facilities for a day surgery, operating theatres, clinics, laboratories, radiology and retail facilities. Levels seven to ten have appropriately been designated for non-patient areas including medical records, research laboratories, staff training, a library and administrative offices.

Open spaces are central to the building design which is aimed to serve the dual function of healing people and the surrounding built environment, while providing a wider physical and social connectivity to the urban fabric of Singapore via its open space network and social structure.

The building will feature a collection of different healthcare related and social functions arranged, like a collegiate, around open spaces not dissimilar to the medicinal courtyard gardens of the Middle Ages. These internal and external open spaces are designed to expedite healing via the provision of natural light, ventilation and views for patients while also providing planting that acts as a carbon sponge, noxious pollutant filter and heat island reducer. The internal open spaces have also been maximised to encourage footfall through the building’s open spaces creating heightened opportunities for social interaction and increased drive to retail opportunities, while also improving operational efficiency for staff and mitigating visitor and patient anxiety via the provision of clear routes through the Centre.
Recognising the often swift advances in medical and healthcare technologies, the structure of the building is flexible and adaptable to change both internally and externally.

Utilising modern methods of modularization to facilitate and ease the speed of construction, it is expected that, subject to planning approval, demolition works for the new Heart Centre will begin in September 2009 with build completion expected in Spring 2012.

National Heart Centre Singapore image / information received 220409

Broadway Malyan

ONG&ONG


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Singapore Architecture

Singapore Architecture Tours

Singapore Architecture

ION Orchard
Benoy
ION Orchard
image from architects

ION Orchard Singapore

Moulmein residential tower
WOHA Architects
Moulmein tower
photo from WOHA
Singapore tower building

National Library
T.R. Hamzah & Yeang ; DP Architects
National Library Singapore
photo © Tom Ravenscroft
National Library Singapore

Newton Suites
WOHA Architects
Newton Suites
photo : Tim Griffith
Newton Suites

Comments / photos for the National Heart Centre Singapore Architecture page welcome

National Heart Centre Singapore Building