Shanghai Info Center, Building

Shanghai Info Center, Pavilion, Images, Architect, Design, Pyramid, News, Photos

Information Centre Shanghai : Building

Chinese Architectural Project – design by Odile Decq Benoît Cornette Architects

27 Aug 2008

Information Centre Shanghai

2008

Design: Odile Decq Benoît Cornette Architects

GREENLAND GROUP: WORLD FURNITURE EXHIBITION INFORMATION CENTER

Photographs: JSWB

Information Centre Shanghai Shanghai Information Centre Info Centre Shanghai Information Centre Shanghai

Architectural conception

At the end of the entrance avenue the information center is unique by its location. Inserted between the two first main exhibition halls, it has to stay different. To mark the point to where the visitors are coming, to signal the furniture exhibition park. Its shape is unique. Looking like an opened flower it welcomes the visitors.

Its red color makes it brightening in the centre. The large opened petals let the heart visible from outside: a black glass pyramid. Shining in the day, it becomes translucent in the night when the interior lighting makes it sparkling from the inside.

We have enlarge a little the pond to be able to have the all pavilion on it in keeping the perception of the pond for people walking around.

Shanghai Info Center Shanghai Info Center Shanghai Info Center Shanghai Info Center

From the pavilion, two large ways are guiding the visitor to the interior. On the right large steps take them to the hall, 1,50m above the pond level. These steps provide some places to seat for waiting the bus.

In the hall the visitors could find everything they need on a long desk.

The multifunction room is established at the level – 4,50m. This level is under the water but without being a basement. The visitors travel through the space by long steps and stairs, which connect the entrance level and the multifunction room level in the same volume. This steps could be easily transformed as theatre to organize different exhibition scenographies. This big room is also directly connected from outside by the long steps down on the left side. It is suitable for some specific deliveries as in special autonomous use.

Shanghai Info Center Shanghai Info Center Shanghai Info Center Shanghai Info Center

The VIP enters the pavilion from the left where their hall is located near the offices.
From this hall they reach the VIP rooms on the mezzanine by the lift or the stairs.

Storage, toilets and services are provided on every level.

The structure is organized by three masts which overpass the highest point of the building and increase its signal effect.
The facades are made of shiny red painted aluminium panels.

Shanghai Information Centre images / information from Odile Decq Benoît Cornette Architects 270808

Shanghai Information Centre drawings:
Shanghai Information Centre Shanghai Information Centre Shanghai Information Centre

Odile Decq Benoît Cornette


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Shanghai Architecture Walking Tours

Shanghai Architecture – Selection

Shanghai Tower : World’s First Double-Skin, Super-Tall Building
Marshall Strabala
Shanghai Tower
picture from architect

Shanghai Tower

Barbie Shanghai
Slade Architecture
Barbie Shanghai
photo : Iwan Baan

Barbie Shanghai

Shanghai Architects

Odile Decq

Comments / photos for the Shanghai Information Centre Architecture page welcome

Shanghai Info Center – page