River Ericht Visitor Centre, Blairgowrie Building

Ericht Visitors Centre, Perthshire Building, Scotland Project, News, Design, Image

Ericht Visitors Centre : Blairgowrie Building

Blairgowrie Development, Perthshire, Scotland – design by Sutherland Hussey Architects

4 Jun 2009

Ericht Visitors Centre

Blairgowrie, Perthshire, Scotland, UK

Design: Sutherland Hussey Architects

Ericht Visitors Centre in Blairgowrie

Design Concept:
The new building is situated along the edge of a steep gorge where south light, views and the drama of the location can be maximised. The building is best described as a kind of ‘umbrecula’ – a large timber canopy covering a stepped winter-garden. A number of spaces buried into the hillside open into the central space.

Ericht Visitors Centre Ericht Visitors Centre Ericht Visitors Centre Blairgowrie
images from architect

This concept pays homage to the beautiful cane structures used for berry growing in the area around Blairgowrie – indeed we envisage that the timber structure will literally be used to grow fruit and berry canes and that these might, in part, offer a natural means of solar shade during the summer months as well as strengthening the relationship of the building to its natural surroundings. Akin to the Beech Hedge at Meikleour nearby, these can be seen as the ‘largest fruit canes in the world’.

Visitor Approach:
The building is approached from three different directions and at three different levels
– By car from the Old Military Road
– By foot via a suspension bridge straddled over the Gorge
– By foot from the town centre along the river path

Internal Circulation and organisation:
All three entrances lead the visitor into a large glazed winter-garden. This space ascends up the slope of the hill as a series of terraces, which open directly out onto the new terraced landscape to the north and connect the top of the hill to the river below. Lifts are positioned at the east end of the building and connect to all activities via a series of viewing galleries where the winter-garden can be enjoyed from different positions.

A number of different facilities open onto the winter-garden terraces, allowing the visitor to enjoy the dramatic relationship to the outside within the comfort of a tempered and protected environment. The building would include an Ecology Centre, Education Resource Centre, Fishing Museum, shops and cafes.

Oakbank Mill and Bramblebank Mill
The scheme also includes a proposal to renovate two listed eighteenth century Mill Buildings which currently lie derelict.

River Ericht Visitor Centre in Blairgowrie is part of a larger tourism initiative proposed by the Blairgowrie and Rattray Regeneration Company and in collaboration with Landuse Consultants, Glasgow.

River Ericht Visitor Centre images / information from Sutherland Hussey Architects

Sutherland Hussey Architects


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Key Projects by Sutherland Hussey Architects:

Yingxiu Memorial Museum, China
Yingxiu Memorial Museum
image from architect

Grizedale Forest – Education Centre, Lake District, England
Cumbrian building
image from architect

Xiling, China
Xiling Building
image from architect

Chengdu Museum, China
Chengdu Museum
image from architect

Scottish Buildings

Visitor Centre Buildings

Glencoe Visitor Centre

Scottish Architects

Comments / photos for the Ericht Visitors Centre Scotland Blairgowrie Architecture page welcome

Ericht Visitors Centre Blairgowrie Building : page

Website : http://www.barrc.co.uk/Ericht Project Preliminary Study.pdf