Vodafone Building, Porto – Barbosa & Guimarães

Vodafone Building Oporto, Architect, Arquitetura portuguesa, Design, Picture

Vodafone Building, Porto : Oporto Architecture

Oporto Vodafone Building – design by Barbosa & Guimarães

1 Mar 2011

Vodafone Building Porto

Architects: Barbosa & Guimarães

Vodafone Building Porto Vodafone Building Porto
images © Barbosa & Guimarães

The Vodafone building has a total of 7472 square meters of construction (3560 above and 3912 under the ground) on a site area of 1971 square meters.

The building is 19 meters high.

The final cost of the construction was 11.500.000€.

Vodafone Building Porto Vodafone Building Oporto Vodafone Building Vodafone Building Portugal
photos © Paulo Lima | architect

Architects: José António Barbosa and Pedro Guimarães

Design concept: evoke Vodafone brand – “Vodafone Life, Life in Motion”

OPORTO VODAFONE BUILDING, PORTUGAL

Four years after the conclusion of Vodafone Lisbon headquarter, Vodafone decided to build at Porto, a new building, which allows concentrate in only one place, their workers.

On 2006 July, Vodafone launched a competition, inviting fifty Portuguese architects’ teams, being the proposal submitted by Barbosa & Guimarães the winning one. The functional program includes office areas, mega shop store, auditorium, cafeteria, training rooms, warehouses, technical areas and parking.

Vodafone Building Porto Vodafone Building Oporto Vodafone Building Vodafone Building Portugal
photos © Paulo Lima | architect

The building is located in the corner of the avenue Avenida da Boavista with the street Rua Correia de Sá, on a plot area with 1970 sq.m, at facing the previous named streets at north and a garden at south, upper bound, where exist a few tree species that were preserved.

The main volume of the building, presents fairly to Boavista Avenue, an altitude range between three and five floors above the threshold, according to high level of adjacent buildings.

The distance to the existing buildings on the west side, allows the building to become autonomous, creating a pleasing view to the gardens located within the block. This monolithic irregular volume, which looks to convey movement sensation, is bounded by walls and roofs with irregular and fragmented geometry, in accordance to the alignments defined by the dominant buildings on the East and West of the building.
The building is vertically organized on eight floors, five above ground and three on the basement.

Vodafone Building Porto Vodafone Building Oporto Vodafone Building Vodafone Building Portugal
photos © Paulo Lima | architect

The ground floor, where lies the three accesses points from Boavista Avenue, is occupied by the lobby, mega store on two floors, auditorium and cafeteria. The auditorium and cafeteria are connected to the garden through the back courtyard and stairs. In the four next upper floors, are located the open space offices, two toilets and a pantry on each one of it. Natural lighting of the offices is carried out through continuous windows throughout the length of north and south elevations. On the third floor and roof, there are two outside spaces, of free access. On the first lower floor, in addition to the extension of the store, are the training rooms, while the rest area occupied by warehouses and technical areas. The two following lower floors are destiny to car parking.

The vertical accesses, elevators and staircases, are located on the building edges. The building core concentrates and distributes large flows of movement in the building, communicating directly with each atrium floor, main entrance, training rooms and car parks.

Vodafone Building Porto
photos © Paulo Lima | architect

Back courtyard, garden space faced south, was thinking in order to free the back elevation on the ground floor, enabling the openings creation that allows natural light to the auditorium and cafeteria.

Structurally, the building is based on full concrete solution, with solid slabs supported on walls, cores, and some columns. The shell structure of white concrete self-compacted on the north and south elevations, which grows in the perimeter of the building in multiple panels, was performed entirely is situ, using marine plywood formwork.

The exterior walls were coated, internally, with plasterboards to form air boxes thermal insulates, with the require dimensions to able the passage of the equipments. The roof cover conclusion was made using white pre-fabricated slabs, on thermal insulation and waterproofing. In the interior accomplished of the building, was used primarily concrete, marble and plasterboard.

The outer windows frames are stainless steel and aluminum, while the inside are stainless steel and wood.

Vodafone Building Porto
photograph © Miguel Pimenta | architect

Vodafone Building Oporto images / information from Barbosa & Guimarães

Barbosa & Guimarães


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Another recent Porto building, with rippling rhytmic facades:

Living Foz apartments
Living Foz apartments
picture from architects
Living Foz Oporto

Oporto Buildings

Porto Architecture Walking Tours

Portuguese Architects

Major Oporto Building:

Casa da Música
Rem Koolhaas Architects – OMA
Casa da Musica
photo : Phillipe Ruault
Porto building

Oporto architect : Alvaro Siza

Portuguese Architecture

Remodelling of Quinta de Bouçós, Friestas
Nuno Brandão Costa
Quinta de Bouçós Portugal
photograph : Arménio Teixeira
Quinta de Bouçós, Valença do Minho

Castelo de Castelo Novo, Fundão
Luís Miguel Correia & Nelson Mota
Castelo de Castelo Novo
photo : FG+SG – Fotografia de Arquitectura
Castelo de Castelo Novo

Oporto Architecture Competition

Portuguese Houses

Comments / photos for the Vodafone Building Oporto page welcome

Vodafone Building – page